用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓

回覆 1# 曦彤媽媽 的文章

hi.... 各位媽咪,

這個星期功課不是深, 只是重温....
感覺不是太差....
相信下星期開始就會多了, 因為正式上堂.

你們的仔女是否在學校訂飯呀 ?

醒目開學勳章

我頭1個月會係學校訂飯, 之後會再睇情況囉.

我女果班星期一要背默中文p10.

你地開始背默味呀!

原帖由 ankiehok 於 09-9-12 12:40 發表
hi.... 各位媽咪,

這個星期功課不是深, 只是重温....
感覺不是太差....
相信下星期開始就會多了, 因為正式上堂.

你們的仔女是否在學校訂飯呀 ?

原帖由 raikkonen 於 09-9-13 19:56 發表
我頭1個月會係學校訂飯, 之後會再睇情況囉.

我女果班星期一要背默中文p10.

你地開始背默味呀!

我個囡都係學校訂飯呀! 默書??? 我地未wor! 剩係叫我地背咋!

佢無返一個星期學, 希望佢適應到啦!

回覆 11# ankiehok 的文章

你好!請問你女女是首輪入新基或是第二輪大抽獎?因我的女女只有15分,但我想考慮入新基,雖然明知這間學校好辛苦,office staff 很hill(聽聞),但派位好,我女又喜歡音樂,所以想搏一搏。已開學兩周,校長及老師是否很cool及嚴呀?很想聽你的親身體驗。Thanks a lot!

醒目開學勳章

我女都係15分所以第一輪唔收, 第二輪大抽獎派都第一志願入. 我女個班d老師都好nice, 一d都唔cool喎. 因為第29/8號其實係小朋友第一日開學日, 我地d家長都有陪佢地一齊開學. 家長仲會見下班主全同d主科老師, 講解下上堂的情況. 比我地d印象都好好. 至於office Staff很hill, 我又唔覺喎, 我前後打過2次電話去學校問野. 佢地d態度地好好同好又耐性解答我嘅問題.

比個貼士你, 你第一輪擇新基, 第二輪又係擇新基在第一位, 如果派位派唔到, 要叩門, 比你interview的機會會大d. 但係到時收唔收你, 就要睇下小朋友表現喇!!

原帖由 pampus 於 09-9-15 18:57 發表
你好!請問你女女是首輪入新基或是第二輪大抽獎?因我的女女只有15分,但我想考慮入新基,雖然明知這間學校好辛苦,office staff 很hill(聽聞),但派位好,我女又喜歡音樂,所以想搏一搏。已開學兩周,校長及老師是否很cool及嚴呀?很想 ...

原帖由 pampus 於 09-9-15 18:57 發表
你好!請問你女女是首輪入新基或是第二輪大抽獎?因我的女女只有15分,但我想考慮入新基,雖然明知這間學校好辛苦,office staff 很hill(聽聞),但派位好,我女又喜歡音樂,所以想搏一搏。已開學兩周,校長及老師是否很cool及嚴呀?很想 ...

pampus, 你好, 我囡囡係20分入新基灣, 不過我知道有d係20分都唔入. 我都認同raikkonen嘅講法, 你可以第一二輪都揀基灣表示誠意, 唔得再去叩門lor. 我都唔覺校長很cool同嚴wor, 佢每朝都會響門口迎接d同學, 仲好好笑容tim. 今朝我囡囡唔係好肯入學校, 校長就過黎陪佢入左去lu. 老師方面, 都好nice. 我上年同今年都試過打去學校問野, , 我又唔覺得d office staff囂wor! so far, 亞囡返學都好開心.

祝你入到心儀嘅學校!

raikkonen and 彤媽媽,

你們好!謝謝你們寶貴的意見!當初我對新基的校長、老師及staff都有D worried,擔心他們無愛心,聽完你們的意見,我很放心,決定揀新基1st choice,預fail, 2nd round 再揀1st choice,fail 再叩門,請問你們知不知叩門有什麼要求?身邊有冇朋友成功?thanks a lot!

醒目開學勳章

我嘅鄰居比我女早一年入讀基灣, 佢都係抽唔到自己叩門入. 所以我之前都擔心派唔到, 都有問過佢到時interview的情況. 佢個女話有一份中英數的紙比佢做, 我問難唔難, 佢話唔係好難. 同會問佢d問題, 佢媽咪成日講笑話, 可以佢個女走時自己推番張櫈, 所以收佢.

原帖由 pampus 於 09-9-18 21:19 發表
raikkonen and 彤媽媽,

你們好!謝謝你們寶貴的意見!當初我對新基的校長、老師及staff都有D worried,擔心他們無愛心,聽完你們的意見,我很放心,決定揀新基1st choice,預fail, 2nd round 再揀1st choice,fail 再叩門,請問你 ...

各位新基灣媽媽,

我仔仔今年選小一, 有些問題想睗教:

1)  想知新基灣是大班教學/小班教學??
2)  我住在北角區, 若自行接送, 乘搭公共交通, 應如何選擇是最快和安全??
3)  上課時間7:40, 係咪要好早起床, 對小朋友來說會否好吃力?? 有冇說明要幾點前到學校??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

Pampus,

我個仔係叩門入的, 學校話今年因有H1N1關係,interview format改左個1對1,即問吓我仔佢幼稚園d功課是否自己做,介紹一吓自己做過的作業,校長會在外出問吓等緊 的家長對音樂教育的看法,咁又收左我仔(但我當然之前幾次都放佢在1st choice啦),但我唔知出年仲係唔係咁啦.

醒目開學勳章

回答你的問題:

1) 新基灣唔係小班教學, 不同的班收生人數有所不同, 好似1A(32人), 1D(29人)
2) 我著坐MTR係最安全的方法
3) 新基灣要係7:40前回校, 過咗7:40都當遲到.遲到3次記缺點一次.

我住得好近, 行去5-7分鐘到學校. 我女6:50分起身, sofar都唔會懶床, 可能佢好早就上床(21:15).

原帖由 paltiBB 於 09-9-19 13:27 發表
各位新基灣媽媽,

2)  我住在北角區, 若自行接送, 乘搭公共交通, 應如何選擇是最快和安全??
3)  上課時間7:40, 係咪要好早起床, 對小朋友 ...

醒目開學勳章

我想問下你地d小朋友係唔係日日都將d課本, 作業帶留屋企嫁? 我比我女激死. 原來我女成日都將d課本留係學校. 我開頭以為係全班同學都係咁, 我每日同佢收拾書包見佢都唔洗點帶書, 佢話放咗係學校, 直至到上星期四, 佢竟然冇帶本數學作業番屋企, 攪到欠交功課呀. 問佢佢就嘜都唔知. 激死我. 我叫佢要將所有課本同作業都要帶番屋企. 佢星期五終於帶晒番屋企, 原來都好多下同好重. 所以想問下你地囉.

原帖由 raikkonen 於 09-9-21 09:34 發表
我想問下你地d小朋友係唔係日日都將d課本, 作業帶留屋企嫁? 我比我女激死. 原來我女成日都將d課本留係學校. 我開頭以為係全班同學都係咁, 我每日同佢收拾書包見佢都唔洗點帶書, 佢話放咗係學校, 直至到上星期四, 佢 ...

係要帶返d書返屋企嫁! 因為我見佢手冊都有寫叫佢讀page 幾咁, 所以應該要拎返屋企溫書.
小朋友慢慢教la, 上次家長會好似話有1個月適應期, 應該唔會計欠交住.

原帖由 paltiBB 於 09-9-19 13:27 發表
各位新基灣媽媽,

3)  上課時間7:40, 係咪要好早起床, 對小朋友 ...

1. 基灣唔屬小班教學, 因為小班教學通常係25-28人, 仲有如果係小班, 本小學概覽會mark住.
2. 都係坐mtr.
3. 學校會7:15開門, 所以7:15-7:40要返到去. 係要早d起身, 不過就可以train到亞囡早d瞓呀! 我地通常9點幾瞓, 6點幾起身. so far 亞囡都夠精神, 不過如果一遲左瞓, 佢第二朝就唔願起身. 小朋友好快就習慣嫁喇, 唔洗擔心.

thanks.

坐MTR係筲箕灣邊果出口近d???

原帖由 曦彤媽媽 於 09-9-21 09:58 發表

1. 基灣唔屬小班教學, 因為小班教學通常係25-28人, 仲有如果係小班, 本小學概覽會mark住.
2. 都係坐mtr.
3. 學校會7:15開門, 所以7:15-7:40要返到去. 係要早d起身, 不過就可以train到亞囡早d瞓呀! 我地通常9點幾瞓 ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

原帖由 paltiBB 於 09-9-21 16:04 發表
thanks.

坐MTR係筲箕灣邊果出口近d???

唔洗客氣, 其實響西灣河同筲箕灣出口出都ok, 不過多數人鍾意響筲箕灣出, 係D2出口, 因為西灣河要行橋底, 而筲箕灣出左過對面穿過愛東商場直行就到喇.

醒目開學勳章

昨日派飯紙, 我女竟然唔要訂飯, 佢要姐姐帶野食比佢, 仲好. 之前都係著著隔個月比佢訂飯同帶飯, e+唔洗煩.

我仔仔幼稚園返下午班, 晚晚已經約9:30pm上床, 若果好彩入到, 咁咪要8:00pm上床 haha

原帖由 曦彤媽媽 於 09-9-21 09:58 發表

2. 都係坐mtr.
3. 學校會7:15開門, 所以7:15-7:40要返到去. 係要早d起身, 不過就可以train到亞囡早d瞓呀! 我地通常9點幾瞓 ...

Angelmokco,

謝謝你的寶貴分享!請問你仔仔是15分嗎?我預左要叩門,但不知是否要做中英數3份paper,if yes, 實唔識做啦!!你所講的1 to 1是指老師對你仔仔?你在埸嗎?你知唔知有多少人叩門?新基收了多少人?

Thanks a lot!

原帖由 angelmokco 於 09-9-19 23:15 發表
Pampus,

我個仔係叩門入的, 學校話今年因有H1N1關係,interview format改左個1對1,即問吓我仔佢幼稚園d功課是否自己做,介紹一吓自己做過的作業,校長會在外出問吓等緊 的家長對音樂教育的看法,咁又收左我仔(但我當然 ...

醒目開學勳章

3份paper e+小朋友可能未學到呢個level, 當你到時interview嘅時候(出年6月), 你小朋友自然會學到. 我當初鄰居話比我聽要做3份paper都同你一樣, 實唔識做, 直至到佢幼稚園下學年, 開始模擬小學, d功課都做好多paper, 我女都做得幾好. 所以唔洗擔心.

新基今年將於2010年9 月開辦四班一年級,「自行分配學位」及「統一派位」各次收生60人,總收生人數為120人。

原帖由 pampus 於 09-9-22 21:46 發表
Angelmokco,

謝謝你的寶貴分享!請問你仔仔是15分嗎?我預左要叩門,但不知是否要做中英數3份paper,if yes, 實唔識做啦!!你所講的1 to 1是指老師對你仔仔?你在埸嗎?你知唔知有多少人叩門?新基收了多少人?

Thanks a lot!

...