用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

ankiehok:
我仔仔都係讀1A班!請多多指教!!!  
我仔仔已於暑假學緊小提琴了!方便攜帶嘛!!

醒目開學勳章

我個女個好朋友仔讀1A班, 不過1A班比其他班多人, 可能人為跟姓名派喇!!

回覆 2# godfrey媽咪 的文章

Hi godfrey 媽咪,

我叫 Kammy Ho 呀, 我個女女 Fiona 在新一學年同你個仔仔一班, 以後要多多指教, 在這個暑假, 我都給我個女學小提琴呀 !

原帖由 ankiehok 於 09-7-14 14:18 發表

我叫 Kammy Ho 呀, 我個女女 Fiona 在新一學年同你個仔仔一班, 以後要多多指教, 在這個暑假, 我都給我個女學小提琴呀 !

大家好, 我囡囡曦彤都係1A呀!
我都會俾佢暑假學小提琴.

Hi

我囡囡翱晴都係讀 1A 班, 多多指教.....

由于佢已経學緊 Piano, 我会等幵學先決定再學边样, 但首選都会係小提琴

醒目開學勳章

吓冇人讀1D班呀

原帖由 raikkonen 於 09-7-14 17:23 發表
吓冇人讀1D班呀

唔緊要la, 唔同班都可以互相share呀!

hi Kammy Ho !請多多指教!!我叫Meyer wong,我個仔仔叫godfrey!!!以後互相指導了!!!      
原帖由 ankiehok 於 09-7-14 14:18 發表

大家好呀! 等我整返個summary先.

用戶名           媽咪/爹哋         小朋友         班別
godfrey媽咪  Meyer Wong    Godfrey       1A
ankiehok      Kammy Ho      Fiona           1A
aliceykm1                           翱晴             1A
曦彤媽媽        Sarah Yan       曦彤             1A
raikkonen                           囡                 1D
栗子頭                                 囝
flamky

曦彤媽咪好細心哦!!
麻煩你哦!!
原帖由 曦彤媽媽 於 09-7-15 14:54 發表

用戶名           媽咪/爹哋         小朋友         班別
godfrey媽咪  Meyer Wong    Godfrey       1A
ankiehok      Kammy Ho      Fiona           1A
aliceykm1              ...

曦彤媽你真細心...
咁多同學仔讀 1A 班 ge, 我地 29/8 再相認吧.....

原帖由 曦彤媽媽 於 09-7-15 14:54 發表

aliceykm1              ...

醒目開學勳章

醒目開學勳章

以上咁多位mami你哋好,我個大女是今年畢業生
恭喜咁多位家長既小朋友有幸入到這間學校,我可以同你哋講呢間學校校風非常之好,個個學生都好乖有自動自覺,不過就比較多d功課,同埋默書都幾密吓,要有心裡準備 不過好快就會識應

醒目開學勳章

我想問下你地, 會比小朋友係學校學樂器or出街學, 我比較過, 出面好似平d, 但係係學校學就會專注D.

重有你地會比佢學什麼呀? 13號老師有同佢試下音, 睇下佢對音質敏唔敏感, 之後再決定學弦樂or管樂好, 我想比佢學小提琴, 但係因為我女比較高大, 老師提議佢學大提琴(好冷門). 佢話第時入管弦樂隊容易d.有d心大心細, 比d意見我呀! 唔該!

回覆 29# 曦彤媽媽 的文章

曦彤媽媽,請問你個Summary可否加埋我呀?

我仔叫Jophy Tse, 讀1B, 多多指教!

回覆 7# 曦彤媽媽 的文章

Thank you very much for this summary!

曦彤媽媽 - 以後多多指教

你個女在那裏學鋼琴呀 ? 因為我個女都想學呀 ! tks !

回覆 4# yinyin.mami 的文章

看到 yinyin.mami 你這樣說, 很開心呀 ! 都知這間學校很多測驗. 默書.功課...... 你女女派了那一間中學呀 ! tks !

回覆 4# raikkonen 的文章

Hi raikkonen (Kimi),

老師叫我個女學單簧管呀 ! 但我想佢學小提琴, 唔知會在什麼時候知道編學那一樣 呢 ?

回覆 3# ankiehok 的文章

Sorry 曦彤媽咪, 我看錯了, 鋼琴那句應該是問 Aliceykm1 才對 .....

醒目開學勳章

以我所知, 如果自己出去學係唔洗編嫁, 小朋友鍾意學什麼都可以(弦樂, 管學等), 如果要編學的話, 應該係係學校上堂果d先要編, 所以要交張綠表, 仲要編1,2,3次序, 方便老師抽籤. 所以擇d冷門的樂器會容易d學到.

原帖由 ankiehok 於 09-7-18 10:36 發表
Hi raikkonen (Kimi),

老師叫我個女學單簧管呀 ! 但我想佢學小提琴, 唔知會在什麼時候知道編學那一樣 呢 ?

:-)
‹ 上一主題|下一主題