用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我女琴日已經開始要佢溫習, 先溫中文課本, 因為我地要返工, 唔可以好似全職媽咪咁日日都同佢溫, 我要我女每日溫2課中文課文, 我晚上要佢背默比我. 英文就要佢溫d英文生字(例如: Socks, Teddy Bear), 晚上又要佢默囉. 到咗星期六或日, 就同佢溫d補充紙, 句子咁. 今次評估仲要考得咁仔細, 真係唔係好夠時間.

bk媽咪真係越來越多小朋友讀1A班

我囡囡初初都唔係好習慣, 而加好左D啦, 但成日都唔想翻學, 佢話時間好長wor....

原帖由 teresatsn 於 09-11-24 12:54 發表

hi, 我個仔好似仲未習慣咁, 仍然好想返回幼兒學校, 可能佢成績唔係咁好, 攪到無哂成功感。 真係頭痛 !!

原帖由 raikkonen 於 09-11-24 14:44 發表
我女琴日已經開始要佢溫習, 先溫中文課本, 因為我地要返工, 唔可以好似全職媽咪咁日日都同佢溫, 我要我女每日溫2課中文課文, 我晚上要佢背默比我. 英文就要佢溫d英文生字(例如: Socks, Teddy Bear), 晚上又要佢默囉. ...

真係好呀! 你個囡可以咁自動自覺, 又可以自己溫習!
我地唔係即測就係ST, 溫得黎都無咩時間lu.
做在職媽媽真係好難呀!

原帖由 teresatsn 於 09-11-24 12:54 發表

hi, 我個仔好似仲未習慣咁, 仍然好想返回幼兒學校, 可能佢成績唔係咁好, 攪到無哂成功感。 真係頭痛 !!

會唔會打俾楊老師了解下亞仔上堂時嘅情況呀!
同埋多d話佢知佢已經大個仔, 所以上小學叻d呀!
問下佢有無邊識到d朋友仔? 多d同佢傾下, 我估都有幫助.
我個囡依家已經習慣左, 初初果個半月返到學校門口仲喊緊, 依家問佢佢話好鍾意返學呀! 不過有一個問題就係朝早唔肯起身呀!

原帖由 曦彤媽媽 於 09-11-24 17:11 發表

會唔會打俾楊老師了解下亞仔上堂時嘅情況呀!
同埋多d話佢知佢已經大個仔, 所以上小學叻d呀!
問下佢有無邊識到d朋友仔? 多d同佢傾下, 我估都有幫助.
我個囡依家已經習慣左, 初初果個半月返到學校門口仲喊緊, 依家 ...

我都想打去問下佢o既學習情況。
佢整日話d老師教書好快只係講一次, 佢跟唔到, 我叫佢唔明就問老師啦, 佢又話唔俾問, 都唔知係點! 佢整日話唔想返學 !!

Hello teresatsn,

我囝囝秉晞成日同望峯玩, 東亞運動日仲成朝一齊排隊玩攤位!

我都同意你可同班主任傾吓, 我之前都有同佢傾過, 因晞晞九月初時因流感遲了成個星期先至開學, 我怕佢唔習慣, 班主任都ok喎, 好願意同我傾, 互相配合, 晞晞依家習慣晒啦!

原帖由 teresatsn 於 09-11-25 14:23 發表

我都想打去問下佢o既學習情況。
佢整日話d老師教書好快只係講一次, 佢跟唔到, 我叫佢唔明就問老師啦, 佢又話唔俾問, 都唔知係點! 佢整日話唔想返學 !! ...

原帖由 粟子頭 於 09-11-26 09:23 發表

我囝囝成日同望峯玩, 東亞運動日仲成朝一齊排隊玩攤位!

我都同意你可同班主任傾吓, 我之前都有同佢傾過, 因晞晞九月初時因流感遲了成個星期先至開學, 我怕佢唔習慣, 班主任都ok喎, 好願意同 ...

Hi , 望峯都有提起秉晞。 我昨日同左班主任傾過, 佢話佢係學校表現唔算太差, 叫我鼓勵佢多d。我諗望峯要長d時間先至可以習慣晒。依家我幫佢報左屋企附近d功課輔導班, 希望會好d啦! 因為我工作時間實在太長...@~@

醒目開學勳章

唉....我發覺我女英文開始跟唔上, 我見佢e+ 做英文tb & GR, 全部都唔識做, 要等我番屋企先做, 我問佢究竟明唔明老師講嘜, 佢話唔係好明. 死啦! 就黎評估喇, 點算好.

你地小朋友係唔係咁嫁. 我發覺我d耐性就黎用盡.....唉

原帖由 raikkonen 於 09-11-26 13:54 發表
唉....我發覺我女英文開始跟唔上, 我見佢e+ 做英文tb & GR, 全部都唔識做, 要等我番屋企先做, 我問佢究竟明唔明老師講嘜, 佢話唔係好明. 死啦! 就黎評估喇, 點算好.

你地小朋友係唔係咁嫁. 我發覺我d耐性就黎用盡. ...

你係唔係講緊呢排做關於colour果d功課呀?
曦彤又無咩特別問題, 不過就好多時唔小心會漏左d字, 如what colour is it? 無左個"is"字呀!
不過我都有時聽亞囡講佢話英文老師都有講中文, 所以佢都會知道講咩. 不如試吓問亞囡唔明d咩野? 可能你亞囡要等你返黎先做, 係想嗲你呢.

原帖由 teresatsn 於 09-11-26 10:23 發表

Hi , 望峯都有提起秉晞。 我昨日同左班主任傾過, 佢話佢係學校表現唔算太差, 叫我鼓勵佢多d。我諗望峯要長d時間先至可以習慣晒。依家我幫佢報左屋企附近d功課輔導班, 希望會好d啦! 因為我工作時間實在太長...@~@ ...

望峯會唔會係細仔? 我聽d朋友話細仔一般都要長d時間適應小一生活. 不過每個小朋友d適應期都唔同, 只係開左學3個月姐, 加油, 我地同小朋友都要一齊努力適應呀!

原帖由 粟子頭 於 09-11-26 09:23 發表

我囝囝秉晞成日同望峯玩, 東亞運動日仲成朝一齊排隊玩攤位!

我都同意你可同班主任傾吓, 我之前都有同佢傾過, 因晞晞九月初時因流感遲了成個星期先至開學, 我怕佢唔習慣, 班主任都ok喎, 好願意同 ...

栗子頭, 你終於上黎喇, 我上次原來save唔到你個電話, 你方便就send返個電話同你個email俾我, 因為我想send返d相俾你呀! thank you!

原帖由 曦彤媽媽 於 09-11-26 17:27 發表

望峯會唔會係細仔? 我聽d朋友話細仔一般都要長d時間適應小一生活. 不過每個小朋友d適應期都唔同, 只係開左學3個月姐, 加油, 我地同小朋友都要一齊努力適應呀! ...

唔係呀 !! 不過佢係獨仔囉.....我地會加油 !!! 遲d如果我個仔遇到功課問題, 請多多幫忙。因為我個仔好大頭蝦架, 咩都唔記得架.....^^

原帖由 teresatsn 於 09-11-26 19:30 發表

唔係呀 !! 不過佢係獨仔囉.....我地會加油 !!! 遲d如果我個仔遇到功課問題, 請多多幫忙。因為我個仔好大頭蝦架, 咩都唔記得架.....^^

唔緊要la, 慢慢黎, 大家齊齊努力呀!

大家好,我個囡叫鈴貽讀1C班,我都係個在職媽咪,有時我都会上嚟睇你哋講緊d乜嘢話題,請多多指教

hi raikkonen,
我個仔同你個女係1d班架...今日以為老師會比埋d工作紙佢地, 以家先發覺無英文果份AS(A4), 唔知你有無呢?
另外, ORAL SHEET 是果份TEDDY BEAR...嗎??? 唔該哂你呀.... 唉...好緊張呀.....

原帖由 raikkonen 於 09-11-24 14:44 發表
我女琴日已經開始要佢溫習, 先溫中文課本, 因為我地要返工, 唔可以好似全職媽咪咁日日都同佢溫, 我要我女每日溫2課中文課文, 我晚上要佢背默比我. 英文就要佢溫d英文生字(例如: Socks, Teddy Bear), 晚上又要佢默囉. ...

醒目開學勳章

好開心, 原來你仔仔同我女一班.

我女都冇AS (A4)果份喎. 佢話老師星期二先派.
另外, Oral sheet 係貼係佢本書果頁, 要識讀晒teddy bear, 後面好似你考oral範圍.

原帖由 coco2882 於 09-11-28 00:31 發表
hi raikkonen,
我個仔同你個女係1d班架...今日以為老師會比埋d工作紙佢地, 以家先發覺無英文果份AS(A4), 唔知你有無呢?
另外, ORAL SHEET 是果份TEDDY BEAR...嗎??? 唔該哂你呀.... 唉...好緊張呀.....

...

醒目開學勳章

你好呀, 得嫻上黎交流下啦.

原帖由 Linki 於 09-11-27 23:36 發表
大家好,我個囡叫鈴貽讀1C班,我都係個在職媽咪,有時我都会上嚟睇你哋講緊d乜嘢話題,請多多指教

THANK YOU VERY MUCH!!

原帖由 raikkonen 於 09-11-28 12:39 發表
好開心, 原來你仔仔同我女一班.

我女都冇AS (A4)果份喎. 佢話老師星期二先派.
另外, Oral sheet 係貼係佢本書果頁, 要識讀晒teddy bear, 後面好似你考oral範圍.

...

原帖由 raikkonen 於 09-11-28 13:35 發表
你好呀, 得嫻上黎交流下啦.
好,我会架la....

醒目開學勳章

你地開始緊張未呀? 我有d擔心添....
‹ 上一主題|下一主題