用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇媽咪試過假期前後請假?
go

有冇媽咪試過假期前後請假? [複製鏈接]

小兒學校假期到2月5日,2月6日開學

學校話假期前後請假去旅行/探親等等當作曠課...我好無奈呀...我明白學校咁做既目的...但係因為要遷就屋企人既假期,所以先至迫於無奈要請1日假...

有冇媽咪試過假期後請假而又唔會當作曠課呢?有咩好理由呢?(除病假外)
   0    0    0    0

生氣是拿別人做錯的事來懲罰自己!

原帖由 YENCHAN 於 09-1-20 18:07 發表

學校話假期前後請假去旅行/探親等等當作曠課...我好無奈呀...我明白學校咁做既目的...但係因為要遷就屋企人既假期,所以先至迫於無奈要請1日假...

有冇媽咪試過假期後請假而又唔會 ...

Doesn't sound good as not only you but your little kid has to 'lie' as well.

原帖由 YENCHAN 於 09-1-20 18:07 發表

你無奈要阿仔請1日假,點解你唔無奈去少一日旅行/探親呢。
換另一角度睇,屋企人因工作關係唔可以犧牲,公平D,同樣阿仔的學校規矩亦唔可以犧牲,既然咁樣只有無奈去少一日旅行/探親囉。你想阿仔重視他作為學生的責任,你首先要重視他作為學生的責任,正如你屋企人重視份工一樣。

其實小朋友向學校請假唔係物大件事,只係放在成績表中的"出席"和"缺席"欄中,如果你的小朋友唔係成日請假,只係得果幾日,唔駛咁看重;但你又要攪清楚"缺席"和"曠課"有物唔同先,以字面看,"曠課"是沒有家長請假信而無故缺席課堂喎!咁學校無理由話你曠課?

‹ 上一主題|下一主題