用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 用學卷既幼稚園課程會比唔用學卷既幼稚園淺???? ...
go

用學卷既幼稚園課程會比唔用學卷既幼稚園淺???? [複製鏈接]

我係新手媽媽, 開始cd rom, 但係呢度見到另一個topic 見到某媽媽話用學卷既幼稚園課程會比較淺, 有無高人可指點一下? 如果係, 我要好好再幫囡囡揀過另外一d幼稚園啦~
   0    0    0    0
三個人, 一 條心 :-)

醒目開學勳章 王國長老

非牟利幼稚園, 一定有學券, 但非牟利又唔代表一定唔好
私營幼稚園, 都會睇收生情況黎決定用唔用學券, 就算同一間, 唔同分校都可以有唔同policy
如果你target果d係九龍塘名校, 你講得arm, 果d唔擔心收生, 係用唔到學券既
不過, 我check過好多"好人爭"既幼稚園, 如協恩, 聖公會, 聖心, st paul, 真光等, 都係可以用學券的, 如果你單純揀"無得用學券"="好", 咁就分分鐘走寶了
原帖由 onelokgor 於 09-1-20 04:46 PM 發表
我係新手媽媽, 開始cd rom, 但係呢度見到另一個topic 見到某媽媽話用學卷既幼稚園課程會比較淺, 有無高人可指點一下? 如果係, 我要好好再幫囡囡揀過另外一d幼稚園啦~ ...

醒目開學勳章

可以用學劵的幼稚園是會淺一些,
因為他們要根教育署的一些指引去編定課程,
而私營的幼稚園可以自訂,
所以靈活性較大
其實有些可用學劵的幼稚園質素都很好,
不過你要課程深就另當別論

原帖由 onelokgor 於 09-1-20 16:46 發表
我係新手媽媽, 開始cd rom, 但係呢度見到另一個topic 見到某媽媽話用學卷既幼稚園課程會比較淺, 有無高人可指點一下? 如果係, 我要好好再幫囡囡揀過另外一d幼稚園啦~ ...

係呀. 同埋我發覺唔用學券的幼稚園一般比較早寫字, 好多都係k1下學期就開始. 而可用學券ge, 因受教署監管, 所以只會係k2先開始. 好唔好就見仁見智.
原帖由 qoo_pooh 於 09-1-21 09:23 發表
所以靈活性較大

...

Baptist University Kindergarten is another exception.  No voucher for this kinder though the cirriculum is not harsh at all.  Upto K2 1st term, the kids are required to practise only a little writing, not to say tests and dictations.  She follows fully the guidelines laid by EMB, like no writing until K2 and physical exercises every day.

咁其實係咁, 點解佢唔申請學卷呢? 佢舊年都收左我個囝, 我當時唔知佢係跟足教署ge guideline, 只係聽聞佢比較淺, 加上有其他選擇, 所以我end up 都無讀.
原帖由 Jen2008 於 09-1-21 16:33 發表
Baptist University Kindergarten is another exception.  No voucher for this kinder though the cirriculum is not harsh at all.  Upto K2 1st term, the kids are required to practise only a little writing, ...

荒謬....

只有非牟利的幼稚園才可以用學卷的
牟利的幼稚園 當然不可以用學卷...

這很公平呀!!

真是用學卷的學校都是差的
那麼大家為什麼還要爭破頭去進聖心幼稚園..  進聖公會幼稚園.....

我好同意 qoo_pooh  ge 講法!

可以用學劵的幼稚園,
是要根教育署的指引去編定課程,
所以靈活性較大.

至於課程深淺.......就另當別論.
因為要視乎學校自己e安排.

原帖由 qoo_pooh 於 09-1-21 09:23 發表
所以靈活性較大

...

[用學卷既幼稚園課程會比唔用學卷既幼稚園淺????]

首先我想反問為何只有深淺而沒有適中. 我們應否說用學卷嘅幼稚園大都課程適中, 而唔用學卷嘅幼稚園課程則偏深.

套用於中小學,這等於說官津直資學校課程大部分適中而私立學校則偏深. 但這是否表示官津直資學校程度會比私立學校低呢? 答案當然不是, 如答案不是, 則用學卷既幼稚園程度唔會比唔用學卷既幼稚園低.由此看來課程適中和偏深對學業成績高低並無直接關係

再講點解私立學校或牟利幼稚園課程會較深呢. 好簡單, 如果你冇噱頭, 人地點解有政府資助既學校唔讀,而要俾咁多錢讀你間學校. 所謂噱頭一就係強調優質教學, 一就係強調課程艱深, 令人有錯覺會學多好多野. 牟利學校礙於要搵水, 不會將大部分盈餘用諸學生身上, 咁樣點能提供優質教育呢!因此大都會選擇很深的課程來吸引人. 這是[錢本教育]不是[人本教育],你們想想這對小朋友是否有益呢?

[用學劵的幼稚園,是要根教育署的指引去編定課程,而私營的幼稚園可以自訂,所以靈活性較大.]這亦是一個謬論. 如果你有睇教育局嘅指引, 你就知課程範圍很廣闊. 幼稚園因沒有公開試, 亦全部是私營的, 所以教學方法和課程彈性甚大. 可以各施各法. 如說私營幼稚園靈活性較大, 不如說是無王管.

原帖由 alowe 於 09-1-22 00:26 發表
[用學卷既幼稚園課程會比唔用學卷既幼稚園淺????]

首先我想反問為何只有深淺而沒有適中. 我們應否說用學卷嘅幼稚園大都課程適中, 而唔用學卷嘅幼稚園課程則偏深.

套用於中小學,這等於說官津直資學校課程大部分適中 ...

She's a very innovative school giving the kids a lot of chances to know how to explore and learn by themselves.  In order to achieve this, teacher student ratio has to be kept low so that sufficient attention can be given to every child.  Also, there is an English teacher, a phonics teacher and a Putonghua teacher on top of the 2 class teachers.  More teacher = more money, the school fee is $34100 per year, outside the $24000 per year maximum.  The kinder had thought of trasferring part of the tuition fee to other heads like costs material, but the amount is so large (can you imagine costs material and school bags costing $10100?  Not for a non-profit making kinder!) that this is not practical.

原帖由 雙子媽媽 於 09-1-21 16:49 發表
咁其實係咁, 點解佢唔申請學卷呢? 佢舊年都收左我個囝, 我當時唔知佢係跟足教署ge guideline, 只係聽聞佢比較淺, 加上有其他選擇, 所以我end up 都無讀.

說什麼學校呢?
‹ 上一主題|下一主題