用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 ...
go

2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路

大家好:

囡囡2010年度就升小一, 係咪開始要準備吓呢?
有沒有k3的家長可以教吓路呢?

Thanks!

如果你諗住考私小,大概6月份要開始做profilo,到7月份有d學校開始有application form download:)

簽名被屏蔽

我仔仔都係依家k2, 講真已努力準備--同佢睇書, 帶佢去香港不同的地方玩, 參加drama&speech的課程和學琴!  生活都已經好忙, 不過同學家長問, "點解唔考張cert?"  

佢地備戰緊cambridge的starter, 我上網check過, 人地英國文化協會都話呢個試係for小學生, 如果咁早谷k2的人仔, 會唔會太辛苦呢? 我睇完d past paper, 真係好懷疑自己個仔未必得, 有無過來人指教一下呢?

點樣先至幫到阿仔考學校呢?

簽名被屏蔽

Thanks for your advices!

醒目開學勳章 王國長老

除左考cert, 更重要係同小朋友睇多d書, 重點培訓中英文閱讀能力lor
就算唔係傳統學校, 都好著重呢d了, 面試總會有叫小朋友睇書呢一part, 睇小朋友鐘唔鐘意睇書, 坐唔坐得定, 平時父母有無時間陪小朋友, 仲有中英文理解能力, 如果小朋友可以完整講到一個故仔出黎, 印象分一定較好呢!
原帖由 Radiomama 於 09-1-27 03:34 PM 發表
我仔仔都係依家k2, 講真已努力準備--同佢睇書, 帶佢去香港不同的地方玩, 參加drama&speech的課程和學琴!  生活都已經好忙, 不過同學家長問, "點解唔考張cert?"  

佢地備戰緊cambridge的starter, 我上網check過, 人 ...

其實我都唔明收生準則,就算一個K3生,都未必睇明晒成本書啦,何況仲係學校提供的?仲要講番個故事出來?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 14:20 發表
除左考cert, 更重要係同小朋友睇多d書, 重點培訓中英文閱讀能力lor
就算唔係傳統學校, 都好著重呢d了, 面試總會有叫小朋友睇書呢一part, 睇小朋友鐘唔鐘意睇書, 坐唔坐得定, 平時父母有無時間陪小朋友, 仲有中英文理 ...

醒目開學勳章 王國長老

如果間學校係合情合理的, 本書唔應該太深, 又如果間幼稚園中文水準ok, 小朋友係睇得明的(我女果時考, 佢可以讀晒成本)
至於英文, 而家好多小朋友閱讀能力都好強, high frequency words係如he she it is and girl boy the dog cat 等一定會識, 有學phonics的話, 好多字唔識都拼到識(雖然唔等於識解)
至於講故事, 多數都係bonus題, 睇下小朋友係咪平時都多聽故仔, 隨口都up得出, 亦可反映小朋友表達能力, 當然唔係叫小朋友即場睇住本唔識既故事書黎講啦
原帖由 patpatching 於 09-2-5 02:58 PM 發表
其實我都唔明收生準則,就算一個K3生,都未必睇明晒成本書啦,何況仲係學校提供的?仲要講番個故事出來?

我都好頭痛, 阿仔好鐘意我同佢睇書, 但係佢自己係唔可以讀到 d 字出黎架
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

有冇媽咪提供小學派form時間表呀?
many thanks

Dear Charlotte_mom,

我想問interview會比小朋友睇的中文書, d字會有幾深呢!
因為我覺得幼稚園d中文課本, 有時d字都幾細, 小朋友睇得有點辛苦, 我擔心囡囡interview時真的會睇得明嗎?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-5 15:08 發表
如果間學校係合情合理的, 本書唔應該太深, 又如果間幼稚園中文水準ok, 小朋友係睇得明的(我女果時考, 佢可以讀晒成本)
至於英文, 而家好多小朋友閱讀能力都好強, high frequency words係如he she it is and girl boy ...

醒目開學勳章 王國長老

我記得我女interview st clare's時, 有俾d圖卡, 其實有隻公仔, 所以唔識d字都估到下, 例如上面大大個郵差咁
我又唔知一般小一interview時會用咩中文書(我又未入過去), 如果講返剛上k3程度, 我記得我女係會睇"小貓愛看書, 小貓愛洗澡"等, 當然係要圖畫幫助, 而d high frequency words就識得d啦

原帖由 tinkerbell2004 於 09-2-15 11:03 AM 發表
Dear Charlotte_mom,

我想問interview會比小朋友睇的中文書, d字會有幾深呢!
因為我覺得幼稚園d中文課本, 有時d字都幾細, 小朋友睇得有點辛苦, 我擔心囡囡interview時真的會睇得明嗎?

...

我的兒子亦是要有圖案先識講, 但他咬字方面有些唔清楚, 我現在替他擔心!!

我囡囡都係依家k2, 2010年度就升小一,都想請k3的家長教吓路...

現在考d有名少少的直資/私立小學, 聽聞有成1000+人interview, 知唔知道是睇小朋友那些表現多?
是否真的要小朋友口齒伶俐 & 兩文三語都ok?
因為間中都聽聞d 失敗個案!

I am so worried that too, as my boy is not very good at recognising the words.

what should i do?
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

你可以幫仔仔女女報升小一入學面試班....

但我d 朋友講話作用唔大....我仔仔都係k2, 所以以家都好留意d dss 和private school 的open day.................

d interview question 多數如:
1) 如果倒左杯水落地, 你會點做....
2) 可唔可以攞個黃色lego 比我, 但就會有兩個形狀,  如果佢地識反問' 要邊個' 呀, 咁就加分 la.

好多呢d 假設性問題.......

我都想要primary school time list ,pls sent [email protected]

Thanks!

其實真係好苦惱!
在不同場合都遇到k2的家長--
1) 泳班, 有些k2大仔已游得好好, 又開始比賽, 有好成績添! 但係自己果個仲係載浮載沉, 次次游水都 !
2) drama class, 個個都準備考金章, 但自己果個係第一次出征, 銅銀章經驗都未有過就話考金章, 吉凶未明!
3) 還有朗誦和香兒合唱團, 其他家長都跟小孩積極備戰, 但我連報名的勇氣也欠奉.
怎麼辦?