用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 ...
樓主: tinkerbell2004
go

2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 [複製鏈接]

may I know what kind of info ???
who will send this to someone???

醒目開學勳章

原帖由 CHIULHJ 於 09-3-12 14:16 發表
Hi tinkerbell,

我只出席過其中3間學校舉行的小一簡介會或開放日,聖保羅書院小學則未有舉辦,因此沒有機會出席;Profile 的頁數貴精不貴多(可縮印証書),因學校想我們環保一點及可能考慮到位置存放的問題,以下是囝囝 profil ...

請問Profile用clear book入好 or 用 binder bind起好?

醒目開學勳章

以外觀計, 用clear folder 會好睇D, 但有D學校(如男拔, St. Paul Boys)就講明唔要CLEAR FOLDER, BINDER BIND 好的先收. 所以都係睇情況而定啦!

原帖由 mylovelyBB 於 09-4-14 16:35 發表

請問Profile用clear book入好 or 用 binder bind起好?

醒目開學勳章

原帖由 Geni 於 09-4-14 18:59 發表
以外觀計, 用clear folder 會好睇D, 但有D學校(如男拔, St. Paul Boys)就講明唔要CLEAR FOLDER, BINDER BIND 好的先收. 所以都係睇情況而定啦!

啊~原來個別學校會有唔同既要求,多謝你提供既資料。

請問各位喺邊個 post 度睇到有人話有 primary school time table list 嫁, 我由第一個 post 睇到呢度都祇見不停有人問人攞, 但從來冇人話有, 祇係曾經有人話心儀既學校會有簡介會, 叫自己上學校既網頁留意吓咋, 唔好再 reply 呢 d post 啦.

另外, 我真係想討論有關申請入小一 d 資料嫁.

如有得罪, 請多多包涵 ~~~~

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

醒目開學勳章

我都有你嘅疑問
原帖由 ladykin 於 09-4-16 16:24 發表
請問各位喺邊個 post 度睇到有人話有 primary school time table list 嫁, 我由第一個 post 睇到呢度都祇見不停有人問人攞, 但從來冇人話有, 祇係曾經有人話心儀既學校會有簡介會, 叫自己上學校既網頁留意吓咋, 唔好 ...

Dear all,

In this discussion topic, really nobody had posted the information about the primary school open day timetable.
If someone really want to get the updated timetable, you may open a new discussion topic. Otherwise, I am afraid you will not be able to get what you want to have.

其實要什麼時間表呢? 最重要是自己鎖定一些目標學校,上網check下人地的報名時間咪知囉!
如果要知教育局的小一排位時間表揚程序表,九月左右就有喇。

我反而想問下大家,今個暑假小朋友有咩好準備呢?  您地會選學術的(eg 英文、數學、普通話) or 活動型的(eg 游水、ice skating)?

原帖由 Radiomama 於 09-4-20 13:45 發表
其實要什麼時間表呢? 最重要是自己鎖定一些目標學校,上網check下人地的報名時間咪知囉!
如果要知教育局的小一排位時間表揚程序表,九月左右就有喇。

我反而想問下大家,今個暑假小朋友有咩好準備呢?  您地會選學術的(eg  ...

Hello Radiomama,

Read from another thread that your boy will go to an international school in Sep.  Glad to know you've chosen a path for your boy, but will surely miss you in our forum here on local schools.  : (

I think I'll keep letting my boy to have both language & sports classes in this summer as a balance, though I think my kid's school has already done quite a lot in languauge development (same as you, my boy is in Victoria).  : )    But in the meantime, I'm still struggling whether to let him attend Interview Class.  Sigh.

Becky

嘻嘻,放心,我會繼續係呢邊出現,因為仍會讓仔仔試一試考直資嘛!

原帖由 beckylui 於 09-4-21 00:23 發表

Hello Radiomama,

Read from another thread that your boy will go to an international school in Sep.  Glad to know you've chosen a path for your boy, but will surely miss you in our forum here on loca ...

醒目開學勳章

原帖由 ladykin 於 09-4-16 16:24 發表
請問各位喺邊個 post 度睇到有人話有 primary school time table list 嫁, 我由第一個 post 睇到呢度都祇見不停有人問人攞, 但從來冇人話有, 祇係曾經有人話心儀既學校會有簡介會, 叫自己上學校既網頁留意吓咋, 唔好 ...

哈~點解講極都仲有人會問要個time table架?

原帖由 mylovelyBB 於 09-5-2 10:08 發表

哈~點解講極都仲有人會問要個time table架?

Yeah yeah ... really don't understand ...

點解講極都仲有人出post話要timetable呢?  呢度真係無喎!!
我有兩個想法:
1) 有人想呢個討論比版主close,因有其他賣廣告or不停只send pm 而無討論分享的題目都被封了!
2) 有人想"tum"其他人落搭,取得其email address!
所以煩請大家唔好再作無謂要求了!

言歸正傳,想問下大家,若果要make copy of report card、birth cert、cert of merit etc,您會用 colour copy 定scan入電腦再 colour print呢? 還有,應否縮小呢?

醒目開學勳章

無錯, 我正為close 唔close呢個post而傷腦筋... 唔close又會繼續有網友留email, close o左又浪費o左呢個post開頭o既有用資料.... 其實, o係public forum 留email可以講係幾危險o既事, 就等如留自己o既電話地址一樣, 所以bk一直都唔贊成會員隨便留email, 如果真係想問其他人拎資料, 最好係pm對方!

答番Radiomama o既問題, 我就scan 哂d cert入電腦, 再縮細成一頁2~4張, 用color printer print出來. 因為有唔少學校都會限制頁數, 再講, d cert 通常都大大隻字, 就算縮到一頁6張都仲好清楚.

原帖由 Geni 於 09-5-5 16:46 發表
無錯, 我正為close 唔close呢個post而傷腦筋... 唔close又會繼續有網友留email, close o左又浪費o左呢個post開頭o既有用資料.... 其實, o係public forum 留email可以講係幾危險o既事, 就等如留自己o既電話地址一樣,  ...

Geni,

係咪出世紙等個人資料唔計入 profile 既頁數呢?

另外, 如果佢參加圖畫班 (幾期), 咁 cert 係咪要全部咁多期都加哂入 profile 呢?

仲有, 電腦方面我淨係識用 Word, 好簡單咁用白紙, 咁會唔會印象冇咁好呢? (我唔想揾外人整, 好似好商業化咁)

醒目開學勳章

乜o野計乜o野唔計視付學校而定, 我自己報過最嚴謹o既係st.paul boys, 講明除成績表/出世紙/申請表外只收5張(係5張唔係5頁, 如果你雙面print就有10頁),同入面只可以包括Proof of extra-curricular activities/awards, 要親身交form, 即時check你交d乜! 我個仔學校除o左成績表之後仲有一頁o既整體report, 差d唔收!! 我仲聽到隔離個父母俾老師reject o左一頁生活照....

我自己都係用word整, print o係白紙上面. 畫班有4張cert, 我就縮細o左放o係同一個page入面, 整整齊齊, 同埋小朋友d cert 大部份都好colorful, 幾張一個page唔做任何decoration都已經好靚. 唔駛擔心

原帖由 ladykin 於 09-5-5 17:03 發表

Geni,

係咪出世紙等個人資料唔計入 profile 既頁數呢?

另外, 如果佢參加圖畫班 (幾期), 咁 cert 係咪要全部咁多期都加哂入 profile 呢?

仲有, 電腦方面我淨係識用 Word, 好簡單咁用白紙, 咁會唔會印象冇咁好呢? ...

原帖由 Geni 於 09-5-5 17:52 發表
乜o野計乜o野唔計視付學校而定, 我自己報過最嚴謹o既係st.paul boys, 講明除成績表/出世紙/申請表外只收5張(係5張唔係5頁, 如果你雙面print就有10頁),同入面只可以包括Proof of extra-curricular activities/awards, ...

吓, 生活照都 reject ??? 我星期日開始準備 d 資料, 揾咗 d 仔仔既生活照諗住加插入 profile d description 度, 咁得唔得呀 ???

仲有, 成份 profile 應該點 bind, 係咪唔好用圈圈 bind 死佢, 方便隨時抽走唔啱既資料? 就咁用釘書機得唔得? 定係用一條膠邊套入去個隻? 我覺得有活頁膠套嗰隻唔 secure, d 紙好易係上面 sir 出黎.

唔好意思, 好多問題, 不過真係好擔心整得唔好.

醒目開學勳章

唔駛唔好意思, 大家都經歷過呢D唔知點做O既時候, 舊年O既依個時候我都開始搞緊做PROFILE O既O野, 同你有著差不多O既疑問, 好彩有不少好心O既BK媽咪幫手咋!

正如之前所講, 收D乜唔收D乜好睇唔同學校O既要求, ST. PAUL BOYS 係最嚴謹, 其他就冇咁多RESTRICTION, 我自己報O左6間, 間間格式差不多, 只係包含O既內容同包裝有D出入. 例如我個PROFILE有以下O既TOPIC:
1) 封面
2) 目錄
3) 自我介紹
4) 校長推薦信
5) 個人資料
6) 活動資料
7) 証書
8) 成績表
9) 生活照
10) 圖書/手工/功課 sample

一般冇乜規定O既我就用CLEAR FOLDER入起哂咁多個TOPIC, 再夾APPLICATION FORM 同回郵信封O係面. 有D講明唔收CLEAR FOLDER O既就用釘書機釘起佢, APPLICATION FORM同回郵信封就用萬字夾夾起. 如果好似ST PAUL BOYS 呢D要CHECK過先收O既就只用萬字夾夾好, 再帶定釘書機(通常學校都有準備O既), CONFIRM邊D收得O既就釘埋一齊. 我冇一間係用釘裝機釘, 因為我覺得講靚又唔夠CLEAR FOLDER靚(個人推介無印良品10 PACKETS 冇色CLEAR FOLDER, 平靚正), 講環保就不如用釘書機好過, 同埋唔駛尊登出去/番公司搞.

原帖由 ladykin 於 09-5-5 20:19 發表

吓, 生活照都 reject ??? 我星期日開始準備 d 資料, 揾咗 d 仔仔既生活照諗住加插入 profile d description 度, 咁得唔得呀 ???

仲有, 成份 profile 應該點 bind, 係咪唔好用圈圈 bind 死佢, 方便隨時抽走唔啱既 ...

Geni,
想請教, 如果只是用釘書機釘在一起, 會否唔夠靚呢? 或是實際有些資料比學校已經可以呢?

原帖由 Geni 於 09-5-5 23:27 發表
唔駛唔好意思, 大家都經歷過呢D唔知點做O既時候, 舊年O既依個時候我都開始搞緊做PROFILE O既O野, 同你有著差不多O既疑問, 好彩有不少好心O既BK媽咪幫手咋!

正如之前所講, 收D乜唔收D乜好睇唔同學校O既要求, ST. PAU ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

原帖由 Geni 於 09-5-5 23:27 發表

正如之前所講, 收D乜唔收D乜好睇唔同學校O既要求, ST. PAU ...

Geni,

請問您所講既 clear folder 係咪由上面入紙入去嗰種 folder, 會唔會易跣 d 紙出黎呢?

‹ 上一主題|下一主題