用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 ...
樓主: tinkerbell2004
go

2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路

原帖由 Radiomama 於 09-2-18 22:30 發表
其實真係好苦惱!
在不同場合都遇到k2的家長--
1) 泳班, 有些k2大仔已游得好好, 又開始比賽, 有好成績添! 但係自己果個仲係載浮載沉, 次次游水都 !
2) drama class, 個個都準備考金章, 但自己果個係第一次出征, ...

Hi Radiomama,

Same here la!  Especially mine is a small boy.
So many parents around seem to have been preparing for so long, but I just start to plan these days... feel lost... : (  Everytime I show a little bit of worry of this to my hubby, he'll just say don't understand why I need to be such serious about this, saying "After all it's a lifetime battle.  We shouldn't only care whether to win just at the start of it".  Speechless.

Becky

• 五歲人仔游水可以試下參加一些親子或for fun的游水比賽。
  • 他們未來學英文的時間多的是, 考什麽certificate可能反而扼殺了他們的語文學習興趣。
  • 小一面試真的最重視臨場表現。 家長要考慮如何把孩子培養到在陌生人面前不害怕, 能表現活潑天真有教養的一面已經是成功的一大步。
  • 可以考慮在Portfolio 內把孩子各方面的成長經歷,如音樂或體育或社會服務或家庭生活樂等,用證書或照片列出。爲了Portfolio內附上證書而疲於奔命實在沒有必要!

:-D :-D :-D :-D

醒目開學勳章 王國長老

尋晚突然醒起有樣野可以預備
睇故事時, 除左認字, 仲可以鼓勵小朋友自己講返, 加強組織能力, 另外仲有, 請佢地形容圖畫入面既野, 內容越豐富+detail就更好, 咁又可以乘機出d假設性題目brainstorm一下

我完全同意, 所以我囡囡只有學跳舞, 其他都未讀, 但我會同佢一齊做義工.

原帖由 502 於 09-2-19 14:01 發表

五歲人仔游水可以試下參加一些親子或for fun的游水比賽。
他們未來學英文的時間多的是, 考什麽certificate可能反而扼殺了他們的語文學習興趣。
小一面試真的最重視臨場表現。 家長要考慮如何把孩子培養到在 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-19 14:57 發表
尋晚突然醒起有樣野可以預備
睇故事時, 除左認字, 仲可以鼓勵小朋友自己講返, 加強組織能力, 另外仲有, 請佢地形容圖畫入面既野, 內容越豐富+detail就更好, 咁又可以乘機出d假設性題目brainstorm一下 ...

Thanks for sharing, Charlotte mom!

I am getting lost...sigh!!

原帖由 beckylui 於 09-2-21 00:56 發表

Thanks for sharing, Charlotte mom!
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

Hi fathyfcc

其實小朋友可做那些義工呢?我也想教她關心有需要的人!
原帖由 kathyfcc 於 09-2-20 13:37 發表
我完全同意, 所以我囡囡只有學跳舞, 其他都未讀, 但我會同佢一齊做義工.

我都好常帶小朋友去做義工,因為生在這一代太幸福了...你可否分享一下.

請問有哪位可以提供一些K2學生適合參加的游泳比賽(或証書考試), 同埋有什麼社會服務或義工服務適合K2學生參加?

原帖由 502 於 09-2-19 14:01 發表

五歲人仔游水可以試下參加一些親子或for fun的游水比賽。
他們未來學英文的時間多的是, 考什麽certificate可能反而扼殺了他們的語文學習興趣。
小一面試真的最重視臨場表現。 家長要考慮如何把孩子培養到在 ...

社會服務如星期六的賣旗活動,除了公益,仲可以俾小朋友同陌生人接觸.亦可訓練小朋友俾人turn donw(唔買旗)的心情.

仲有一些好似一些團體亦辦過一些公開活動,如一起合作畫畫去喚起一些意識,如環保等等,不過我都唔知點參加,因我都未試過,只係在無線電視睇到有這些活動.公益活動之餘仲可訓練合作精神.

原帖由 beautiful_mama 於 09-3-1 01:22 發表
請問有哪位可以提供一些K2學生適合參加的游泳比賽(或証書考試), 同埋有什麼社會服務或義工服務適合K2學生參加?

回覆 # 的文章

hi vhunghk,

pls check pm, tks

賣旗

• 慈善跑步籌款
  • 一些會所或者游泳會的周年水運會
  • 一些田徑會的陸運會
  • 一些社區中心已有搞一些義工活動給較小的孩子
  • 也可以是帶同小朋友參加一些爸爸媽媽慣常參加的義工活動

原帖由 beautiful_mama 於 09-3-1 01:22 發表
:-D :-D :-D :-D

喜歡閱讀書藉、口齒伶俐固然重要,性格主動、懂分享、有耐性及有教養亦同樣重要。

我囝囝雖然個性主動,但他在港大同學會面試時,有一環節是老師把3把玩具槍分給3位小朋友,要求他們輪流做boss,決定如何分配那3把玩具槍,囝囝跟其他兩位小朋友說由於自己是大哥哥(因他個子比較高大),所以是應該獲分配最大的,結果是他3次均取得最大的,所以他未能進入第二輪面試.....

他在 St Paul Boys' Primary School 第二輪面試時,我親眼看到校長問他為何有些食物可以生吃,但有些卻不可以,他回答若食物是在樹上生長的,便可以生吃,校長向他提出反論時,他巳沒有耐性回答問題(當然可能是由於他巳不懂怎回答),其實答案是否100%正確不很重要,重要是回答問題時的 manner 表現,面試結果當然不用說了。

醒目開學勳章

好似哩個topic無人話過佢有哩樣野,只係有人想要,點解跟住個個都話要???
原帖由 PaoGor 於 09-3-5 23:30 發表
Could you please send me the primary school time list?

My email address is [email protected]

Thanks a lot!!

Chi

嘻嘻,我都有同樣想法!

其實不如大家有消息就post出來啦,分工合作!

原帖由 candietweety 於 09-3-7 08:07 發表
好似哩個topic無人話過佢有哩樣野,只係有人想要,點解跟住個個都話要???  

chiulh,

你囝囝一共見了多少間學校呀?
結果有沒有收到好消息呢?

原帖由 CHIULHJ 於 09-3-5 14:26 發表
喜歡閱讀書藉、口齒伶俐固然重要,性格主動、懂分享、有耐性及有教養亦同樣重要。

我囝囝雖然個性主動,但他在港大同學會面試時,有一環節是老師把3把玩具槍分給3位小朋友,要求他們輪流做boss,決定如何分配那3把玩具槍,囝囝 ...

醒目開學勳章 王國長老

呢個係bk文化, 我都想講好耐
原帖由 candietweety 於 09-3-7 08:07 AM 發表

醒目開學勳章 王國長老

係呀, interview既野, 有時真係講天時地利人和
好似我女, 當年考完hkuga出黎, 我好心急問佢, 老師有無讚你呀, 佢話有, 老師讚佢執返d玩具, 當時心唸, 咁有咩咁特別wor! 事後我女又真係入到second in, 唔知係咪就係呢個原因 (其實真係人人都識呀, 差在小朋友果一下記唔記得做吧了)
亦有聽過bk家長分享, 小朋友去見間超級名校, 校長俾本書佢睇, 小朋友話校長, 呢本書好深呀, 我唔識, 不如你教我啦, 結果校長又真係花佢寶貴既時間, 續個續個字教, 小朋友續個字跟住讀, 最後又真係收左佢
所以.........準備既野, 努力啦, 不過好多事都控制唔到, 盡左力, 結果點樣都要接受了

原帖由 CHIULHJ 於 09-3-5 02:26 PM 發表

我囝囝雖然個性主動,但他在港大同學會面試時,有一環節是老師把3把玩具槍分給3位小朋友,要求他們輪流做boss,決定如何分配那3把玩具槍,囝囝 ...

Hi tinkerbell,

我一共為囝囝報考了以下5間直資學校:

無緣進入第二次面試的:
英華小學(校長比較喜歡溫文有禮、有教養的小朋友)
港大同學會小學

有幸進入第二次面試卻不獲取錄的:
保良局陳守仁小學
聖保羅小學(Boys)

有幸獲取錄的:
聖瑪加利男女英文中小學

總算鬆了一口氣!

原帖由 tinkerbell2004 於 09-3-10 12:52 發表
chiulh,

你囝囝一共見了多少間學校呀?
結果有沒有收到好消息呢?

我都希望囝囝01年入直資學校,以下5間直資學校interview時係咪都大同小異?做portfolio時,是否每一間學校都要做一份不同的portfolio來迎合每間學校的喜好?定係一份已OK?

原帖由 CHIULHJ 於 09-3-11 09:57 發表
Hi tinkerbell,

我一共為囝囝報考了以下5間直資學校:

無緣進入第二次面試的:
英華小學(校長比較喜歡溫文有禮、有教養的小朋友)
港大同學會小學

有幸進入第二次面試卻不獲取錄的:
保良局陳守仁小學
聖保羅小學(Boy ...