用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨
樓主: bkqueen
go

播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨 [複製鏈接]

Hi bkqueen,

咁你會不會去註冊, 我要17/3之前去

我上次係課室等個仔interview時,聽到d學生係操場好大聲講粗口, 連亞仔面試緊都聽到。
早前問個鄰校(匯基)的同學和家長,佢地都話經常見迦南d學生一出學校門口就食煙講粗口。

原帖由 bkqueen 於 09-3-11 20:20 發表
各位家長
我都收到聖道迦南cfm信呀
之前已經cfm 左林大輝
點算呀, 邊間好d呀
我都估我仔料子, 係可以去呢2間咋
但學術 & 校風 & 老師邊間比較優勢好呀

福建要求太高我無報到

...

horsemama

就係唔知點至上來請教大家
如果我去比 $, 我要先放棄林大輝
唔可以 HOLD 2 間嫁

你呢, 目前祇有迦南在手 ?

醒目開學勳章

原帖由 bkqueen 於 09-3-12 10:31 發表
horsemama

就係唔知點至上來請教大家
如果我去比 $, 我要先放棄林大輝
唔可以 HOLD 2 間嫁

你呢, 目前祇有迦南在手 ?

你會唔會再去睇下放學呀? 見樓上講好似d學生好差咁?  (收返之前pm同你講既野得唔得呀?  ) 好擔心喎, 我朋友會去交留位費.....
Latte, 又名臭Te或臭喵.

veronna

都收唔到你 pm,
真係好想知你有咩睇法

唔啱聽唔緊要噃
要從多角度收集意見

今天早上同亞仔老師傾過, 佢話這校收生有band1-band3, 早幾年學校都有 band3生去讀, 不過上年有個band1生好喜歡間學校, 堅持去讀, 不過就讀得好開心, 而老師畀咗band 1生的家長同我contact, 剛剛同佢傾完, 佢話係有d壞學生, 不過多是高年班, 學校是前兩年先自行收生, 所以佢地先有得選擇學生, 高年班是中央派位, 而多數收band2-band3生, 所以辦到依加都無法升grade, 佢話d老師好有愛心,

另亞仔間小校不是英小, 如果課本全英文, 是否追得好辛苦?

some confusing, u talking abt which school on this message

原帖由 horsemama 於 09-3-12 23:27 發表
今天早上同亞仔老師傾過, 佢話這校收生有band1-band3, 早幾年學校都有 band3生去讀, 不過上年有個band1生好喜歡間學校, 堅持去讀, 不過就讀得好開心, 而老師畀咗band 1生的家長同我contact, 剛剛同佢傾完, 佢話係有d ...

i think lam tai fai better than 聖道迦南

原帖由 ernniechow 於 09-3-14 11:36 發表
some confusing, u talking abt which school on this message

回覆 # 的文章

Hello Horsemama,

I am also very trouble.  I am also 目前祇有迦南在手, don't know how to choose.  I have to pay before 17/3.

How about you?

Search School

ernniechow

可以再分享多少少嗎
你從校風比較 ??

原帖由 ernniechow 於 09-3-14 11:38 發表
i think lam tai fai better than 聖道迦南

Hi Searchschool

我會去註冊!

del.................
祝大家早日找到適合的中學!!!!

原帖由 ernniechow 於 09-3-14 11:36 發表

聖道迦南

Hi bkqueen & SearchSchool

我今天已去聖道迦南註冊了!

有機會做同學, 唔好咁擔心, 我都是已經註冊咗, 註冊咗有着落先, 等第三次呈分考好啲, 可以叩門再轉, 等統一派位未必一定派得好, 只係唔洗俾學費

原帖由 horsemama 於 09-3-16 17:26 發表
Hi bkqueen & SearchSchool

我今天已去聖道迦南註冊了!

原帖由 cecwun 於 09-3-16 20:26 發表
有機會做同學, 唔好咁擔心, 我都是已經註冊咗, 註冊咗有着落先, 等第三次呈分考好啲, 可以叩門再轉, 等統一派位未必一定派得好, 只係唔洗俾學費

想請問, 可以叩門再轉的義意是否可以去搵番統一派位的中學?

不是經統一派位的途徑, 而是向津貼或直資中學叩門, 不過機會率當然低, 但已經有後備, 不妨試, 總之現在都不應放棄, 讀好啲書, 考好啲第三次呈分試, 在冇壓力下讀書總是好, 讀書是學知識而不是為考試.  大家共同努力!!!

原帖由 horsemama 於 09-3-16 23:34 發表

想請問, 可以叩門再轉的義意是否可以去搵番統一派位的中學?

原帖由 cecwun 於 09-3-17 10:02 發表
不是經統一派位的途徑, 而是向津貼或直資中學叩門, 不過機會率當然低, 但已經有後備, 不妨試, 總之現在都不應放棄, 讀好啲書, 考好啲第三次呈分試, 在冇壓力下讀書總是好, 讀書是學知識而不是為考試.  大家共同努力! ...

我的義意是否可以等到統一派位後(即7/7), 可以去番津貼中學叩門? 但我地已經沒有小六學生資料表

如果叩門成功是可以去已註冊的學校取回學生資料表, 相信任何學生派位後都會先去所派學校註冊, 之後再去叩門是後話, 不過要同其他想要叩門的學生去爭機會太微了, 除非第三次呈分試考得好好.

以上只是個人的分析和看法, 成功機會幾乎等於零, 但不可以排除每一個可能性, 各位家長, 是否認同或是否有人真的試過.

加油!

原帖由 horsemama 於 09-3-17 11:05 發表

我的義意是否可以等到統一派位後(即7/7), 可以去番津貼中學叩門? 但我地已經沒有小六學生資料表

[quote]原帖由 jazzmama 於 09-1-22 09:51 發表
我個女讀LTF中一,讀得好開心,因她一向喜歡設計藝術項目,看見她很投入。其實最重要是仔女喜歡呢間學校,
就自然讀得開心,開心就自然有興趣。
‹ 上一主題|下一主題