用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨
樓主: bkqueen
go

播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨 [複製鏈接]

原帖由 bkqueen 於 09-2-23 17:15 發表
swallowngxx

各人取態不同, 好多謝你上來分享
至少係實例, 比到我地睇學校真正的情況
希望你唔好停, 講多d

其實自己係band 2 or band 3 都唔緊要
最緊要學校學習氣氛 & 校風好
上左中學後開竅, 有上進心
一定有 ...

我個仔就係遲開竅人, 讀得開心就無謂轉, 何況學校是仔仔自己揀, 佢鍾意運動, 唔係死讀書的人.

原帖由 cecwun 於 09-2-24 10:10 發表
如果真的不想等統一派位, 有學校收應該先註冊, 等其他學校通知收都可以取回[學生資料表]到第二間學校再註冊, 但可能會浪費了數百元註冊費

我都是等培基通知, 二月頭已經見咗, 現在仲未有通知, 可能都要等到三月中 ( ...

我都同意註冊先, 如果小朋友鍾意培基及浸會, 等有結果後才轉, 我聽聞有人都係咁做, 好過第日佢怨你.

GaGame

我會註冊左先
如果你有書單, 可以 pm 比我嗎

原帖由 GaGame 於 09-2-24 12:20 發表
bkqueen,
希望解答到你的問題:

1. 你有看過test/ exam paper 嗎 ? 程度深嗎 ?
A:唔算深,祇要每日有認真溫書。英數比較死,唔係難、深,因為小學全中文所以佢唔理解題目又賴查字典機又唔背生字。所以FAIL.
2. 第 1 次 ...

醒目開學勳章

hi,

培基最遲五月初才通知結果!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-24 10:10 發表
如果真的不想等統一派位, 有學校收應該先註冊, 等其他學校通知收都可以取回[學生資料表]到第二間學校再註冊, 但可能會浪費了數百元註冊費

我都是等培基通知, 二月頭已經見咗, 現在仲未有通知, 可能都要等到三月中 ( ...

小女讀中一 , 佢勁鍾意間學校 , 因為學校係活動教學 , 我做呀媽嘅, 一半一半喇

好處 :
- 校長教學理念好, 好關心學生, 如開學分班試中/英文唔得嘅, 上堂會以小班教學, 唔同老師唔同班房上堂, 功課亦唔同.
- 唔交功課要留堂, 以短信通知家長.
- 每個學生在班房都有職務, 陪養責任心.
- 考試唔合格, 有補課班於合每日放學後.
- 好多 project 要以小組形式做 , 小女拍過晒全班同學, 焗佢哋學識溝通, 接波 & 射波.
- 唔分班, 唔做標籤效應.

唔好處 :
- 書本教材同 band 1 (德望, 佑左榮, 嘉肋撒)一樣, 但考試paper 較易.
- 老師經驗較淺 (但有熱誠)

p.s.每間學校都有壞學生, 社會亦都有壞人, 做父母嘅係教仔女分好/壞.

1. 你有看過test/ exam paper 嗎 ? 程度深嗎 ?
A:唔算深,屬band 2 程度.
2. 第 1 次考試完左, 合格率高嗎 ?
A: 有高有低, 1 -5 (full mark) 如果某料唔合格,派成績表後會有輔導班,由該料老師主考,每星期一次放學後留校1hr 補課。5 科唔得嘅, 留5 日....hehe~~~~~:;pppp:
3. 學校用那出版社的書, 可否告知 ?
A: 英文書籍. 同band 1 嘅佑左榮, 德望, 嘉肋撒一樣
4. 你兒子課外活動多嗎 ? 功課跟得上嗎 ?
A: 功課可以。
5. 老師甚樣幫助英文能力不足的學生 ?
A: 會講d 佢哋明嘅英文, 好淺好淺嘅英文.
6. 普通話上堂有困難嗎 ?  有什麼支援 ?
A: 無問題, 小學已經聽普通話.

Which school u talk about?

原帖由 rite2401 於 09-2-25 14:55 發表
A:唔算深,屬band 2 程度.
2. 第 1 次考試完左, 合格率高嗎 ?
A: 有高有低, 1 -5 (full mark) 如果某料唔合格,派成績表後會有輔導班,由該料老師主考,每星期一次放學後留校 ...

咁遲?

原帖由 tinetinew 於 09-2-24 17:59 發表
hi,

培基最遲五月初才通知結果!

yuk hei mun

林大輝 law

舊年培基2月尾, 3月-4月分批派取錄信, BAND TWO 生有被取錄

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1300195&extra=page%3D61

原帖由 bkman 於 09-2-26 14:13 發表
咁遲?

醒目開學勳章

hi,

因我係interview果封信最底見佢寫住最遲五月初通知!或者我打去學校八吓!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-26 16:29 發表
舊年培基2月尾, 3月-4月分批派取錄信, BAND TWO 生有被取錄

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1300195&extra=page%3D61

你好叻

原帖由 tinetinew 於 09-2-26 17:32 發表
hi,

因我係interview果封信最底見佢寫住最遲五月初通知!或者我打去學校八吓!

yuk hei mun

醒目開學勳章

hi,

我打咗去學校問要四至五月先知結果!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-26 17:38 發表
你好叻

你好叻。

原帖由 tinetinew 於 09-2-26 18:39 發表
hi,

我打咗去學校問要四至五月先知結果!

yuk hei mun

醒目開學勳章

hi,

係唔可以咁大聲㗎,會俾人圍㗎 !下星期果間你有冇收到信??

yuk hei mun

原帖由 bkman 於 09-2-26 19:18 發表
你好叻。

。。 仲未啵。 面試前幾日先收到既。

原帖由 tinetinew 於 09-2-26 19:30 發表
hi,

係唔可以咁大聲㗎,會俾人圍㗎 !下星期果間你有冇收到信??

yuk hei mun

醒目開學勳章

hi,

你是否已註冊?恭喜你成功過咗第一關!

yuk hei mun

原帖由 bkqueen 於 09-2-24 17:50 發表
GaGame

我會註冊左先
如果你有書單, 可以 pm 比我嗎

原帖由 swallowngxx 於 09-2-23 15:08 發表

唔係嘩, bin有學校會專收band 3生, 我眼見林大輝band 2生佔大多數, 也有band 1的學生, 成績band 3也有(但唔代表品行差), 其實學校校風已算不錯, 每逢家長會及一些學校活動我都會在學校附近留意學生的行為(特別在便 ...

喂.....你仔仔都入左拔尖呀 (英文).....我大女都入左呀....今年佢地真係做左好多野去幫d 同學呀........幾好呀....但我始終都係覺得名 mr. ng 愈黎愈嚴呀....:;pppp:
而且家教會又 set up左....希望學校再進多一大步啦...喂...你知唔知坐大樓幾時 ok 呀.....

原帖由 kwoke3000 於 09-2-26 22:36 發表
據地盆人講, 個地盆巳停了工, 因經濟下滑及再沒有錢從基全注入.

吓......咁樣坐大樓會點呀.......學校又沒有提及既....
‹ 上一主題|下一主題