用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5 年班成績先開始差,真系激死!!!!!
go

5 年班成績先開始差,真系激死!!!!! [複製鏈接]

一至四年成績一路都好好,長期保持10名之內,而且每年都拿到一兩科學業獎.點知最近兩次考試都好差,跌哂落8字頭,平時又唔系唔識,都唔明點解,好激氣呀
   0    0    0    0

是不是課程真的深了很多 ? 班上同學的成績又如何?

越高年級學的野越深和多,會唔會係咁呀?咁其他小朋友又如何?其實都要參考大圍D人成績有無退步先?如果大圍考試都係咁,就唔一定關你小朋友事,可能份卷深左喎!不過,有一樣肯定,就係家長們會落力左和注重左小朋友小五開始的成績,因為要報數,影响升中.

原帖由 lsmtkc 於 09-1-19 19:47 發表
一至四年成績一路都好好,長期保持10名之內,而且每年都拿到一兩科學業獎.點知最近兩次考試都好差,跌哂落8字頭,平時又唔系唔識,都唔明點解,好激氣呀 ...

原帖由 lsmtkc 於 09-1-19 19:47 發表
一至四年成績一路都好好,長期保持10名之內,而且每年都拿到一兩科學業獎.點知最近兩次考試都好差,跌哂落8字頭,平時又唔系唔識,都唔明點解,好激氣呀 ...

高小課程會深D, 對學生組織能力, 思考能力要求又上一層樓.
激氣完, 就同佢分析下失分係邊D地方, 分析下邊方面較弱, 趁新年假期惡補惡補.
唔好因一時成績下滑就亂了陣腳, 讓孩子失了信心.
加油呀!

呈分試要等5年級下學期先計.

今次成績下滑,也未必係壞事,至少給你一個警號,現在開始
找出問題所在還來得及.
以前一直成績好,相信學業基礎不會差.
要重新追上來不會是太大難題.
加油!

p.s.阿仔也是5年級,好明白你的心情.

不過下學期一定要急起直追, 因小五的成績表會係報自行中學時比學校睇.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

last week, 我見完家長, teacher都話p.5會深好多ga, 唔好咁快灰心la, 俾多d鼓勵佢, 一齊加油呀!

我囡囡今年四年級都係得8x分, 我都好滿足, 五年級d課程會深好多, 不過最緊要睇埋其他同學d成績, 唔使咁擔心.

試卷終於到我手,好彩英文卷老師計錯分,最後英文卷四分都90分以上.但數學就慘law得7字頭查佢自己都喊到死吓死吓,今次數學好多人都大跌,但系都無理由跌得甘緊要,份卷雖然系深,但佢識架,全部都系錯d唔小心,無名數,無約簡,無加大括號,加錯數,d算式岩,但計錯數,你話激唔激氣呀,雖然今次唔系呈分,但見學校都要睇這次的成績表...
原帖由 一家的太陽 於 09-1-20 18:28 發表
呈分試要等5年級下學期先計.

今次成績下滑,也未必係壞事,至少給你一個警號,現在開始
找出問題所在還來得及.
以前一直成績好,相信學業基礎不會差.
要重新追上來不會是太大難題.
加油!

p.s.阿仔也是5年級,好明白你的 ...

原帖由 lsmtkc 於 09-1-22 12:58 發表
試卷終於到我手,好彩英文卷老師計錯分,最後英文卷四分都90分以上.但數學就慘law得7字頭查佢自己都喊到死吓死吓,今次數學好多人都大跌,但系都無理由跌得甘緊要,份卷雖然系深,但佢識架,全部都系錯d唔小心,無 ...

我都好明白你既心情, 今次囝囝數卷得8字頭(份卷仲要好淺), 佢唔係唔識嫁, 只係哀響除錯數, 加錯數, 未睇完題目就去做, 成日都叫佢小心D, 但話極都係咁,同佢一題題咁執返D分,最小都有9字頭, 真激氣!!
‹ 上一主題|下一主題