用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科
樓主: jennyma38
go

中四選科 [複製鏈接]

原帖由 HPChingchingma 於 09-2-23 13:39 發表
囝囝爸,

咁你小朋友目前心儀選擇是如何 ??
是像 grawong 仔仔的 2 理 1 商 ?
還是像我仔仔的 文理商各 1 ?

HPChingChingma:

暫時我囝囝心中所想是二理一商(經濟).  經濟科可平衡理科文字閱讀寫作不足, 也學有所用.  其實我囝囝文科如史地他如肯讀都可以, 不過我想這些文科科目將來自修都不難, 理科和經濟要指導下才有進益.  電腦發展太快, 生活接觸也多, 不用特意選讀.  會計有實際應用才容易上手, 如有興趣於大學或就業時學也未遲.

以上所選我是從學有所用去想, 並不為大學選科和就業籌謀.  不過囝囝想法可能還較實際功利.

佢係有興趣分析既
不過佢又ng想做教師lor

原帖由 yolandamama 於 09-2-23 13:56 發表

拎滿分好叻仔! 你仔仔係唔係決定334 讀中國歷史同西史? 低年級的歷史科比較著重背誦. 高年級的歷史科著重分析, 加入個人意見, 跨朝代比較, 古今對比. 你要看看你仔仔喜愛分析嗎? 因為高年級的歷史科不能單靠背誦 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原帖由 0120 於 09-2-23 16:10 發表
佢係有興趣分析既
不過佢又ng想做教師lor

做新聞/傳媒、律師都得卦!

YOLNDAMAMA,
多謝你的意見.
不過我覺得文理商放在一起, 有些怪怪咁.

請問你可否知道 GEORG 跟第2 時讀環保有無關係 ??

囝囝爸,
我無想得咁仔細 . 只係亞仔有一班是有 ECON,而他在 GEROG 幾次考試都可以取得比較高分. 所以 SCI 班中選 GEORG .

而學校又將PHY/CHEM/BIO又固定一班. 所以為 2ND CHOICE .

我兒子想揀:

1. phy / econ / accounting
2. phy / econ / business management

想請問, accounting 與 business management 有何分別? 那一科較易讀?

原帖由 kaan 於 09-2-25 16:05 發表
我兒子想揀:

1. phy / econ / accounting
2. phy / econ / business management

想請問, accounting 與 business management 有何分別? 那一科較易讀?

這是從QES網頁上登載的, 是一綜合科目, 己包括金融會計商管部分, 詳細學習內容介紹如下, 我想興趣和合格師資對學習有影響 :-

Business, Accounting and Financial Studies

A. Curriculum Framework and time allocation
Compulsory Part 108 hrs
Elective Part  162 hrs
Total lesson time: 270 hours for SS1 to SS3

B. The curriculum
Compulsory Part
I. Business Environment
a. Hong Kong Business Environment
b. Forms of Business Ownership
c. Business Ethics and Social Responsibilities

II. Introduction to Management
a. Management Functions
b. Effective Management
c. Key Business Functions
d. Entrepreneurship and Small and Medium Enterprises (SMEs) Management
e. Business Communication

III. Introduction to Accounting
a. Purposes and the Changing Role of Accounting
b. Uses of Financial Statements
c. Accounting Principles and Conventions
d. The Accounting Cycle
e. Basic Ratio Analysis

IV. Basics of Personal Financial Management
a. Fundamentals of Financial Management
b. Personal Financial Management

Elective Part (Accounting Module)
V.Financial Accounting
a. Balancing Day Adjustments Relating to the Preparation of Financial Statements
b. Financial Reporting for different Forms of Business Ownership
c. Control Systems
d. Generally accepted Accounting Principles
e. Financial analysis
f. Incomplete records
g. Information and Communication Technology (ICT) Applications in Accounting
h. Ethical Issues in Accounting

VI. Cost Accounting
a. Cost Classification, Concepts and Terminology
b. Job Costing
c. Marginal and Absorption Costing
d. Cost Accounting for Decisionmaking

C. Assessment Design
Public Exam Paper 1 Compulsory Part 34%
Public Exam Paper 2 Elective Part 51%
School-based assessment 15%

Thanks for your information.

你地會唔會睇埋學校嘅會考成績呢?例如學校嘅理科嘅credit rate 遠高於全港平均但文科credit rate 較差,咁就算興趣係文科都走去揀理科?我就有咁嘅煩惱。

原帖由 esprincess 於 09-3-1 22:31 發表
你地會唔會睇埋學校嘅會考成績呢?例如學校嘅理科嘅credit rate 遠高於全港平均但文科credit rate 較差,咁就算興趣係文科都走去揀理科?我就有咁嘅煩惱。 ...

其實這點也是考慮因素, 學校個別科目會考成績高低可反映該科目教學水準.  不過如果興趣所在, 想會以興趣為先.

不過有公佈會考成績的學校來看, 以優良率計, 理化生多為50至80多%, 經濟為40至50%, 史地為20至40%左右, 相比多理強文弱, 女校也如是.

以前學校有說, 會計財經科目較難請到合格師資. 金融風暴後, 商界難撈, 會有人才流向教育吧.

原帖由 囝囝爸 於 09-3-1 23:36 發表

其實這點也是考慮因素, 學校個別科目會考成績高低可反映該科目教學水準.  不過如果興趣所在, 想會以興趣為先.

不過有公佈會考成績的學校來看, 以優良率計, 理化生多為50至80多%, 經濟為40至50%, 史地為20至40%左 ...

理強文弱其實道理好顯淺,基本上叻既學生大多數會選修理科,除非真係鍾情文科啦

原帖由 2bzmummy 於 09-3-2 00:02 發表

理強文弱其實道理好顯淺,基本上叻既學生大多數會選修理,除非真係鍾情文科啦

係喎,亞仔學校差唔多全級頭40名都去左讀理科,點解咁既呢.

原帖由 樂樂 於 09-3-2 10:45 發表

係喎,亞仔學校差唔多全級頭40名都去左讀理科,點解咁既呢.

呢個現象恆來已久,想當年我地讀書既時候已經係咁喇,今日俾我揀,阿仔考得好,我都會叫佢選理科,始終到入大學可以選擇既比較廣

如果只講考試分數, 理科一定是佔優的
理科只要答對題目就一定有分
相反文科有好多分析性題目, 如果你答唔啱marker 嗰杯茶, 咁就好易失分

其實如果想出路好, 當然揀D容易D攞A ge 科啦
大學好多學系都無話要求你有邊科 => 佢睇邊個成績好黎取錄

基本上大學依家除左醫生係比較好之外...其他都唔見得出路特別好 (尤其IT/工程)
現職工程師
數學是我的興趣
也是伴我成長的朋友 ^_^

只計將來申請大學, 如果成績好, 2nd choice 應該可以apply所有學系, 1st choice 就有好多理科相關學系唔得.

我聽聞大學對新高中課程收生要求, 理科相關學系好多需要有chem成績

原帖由 HPChingchingma 於 09-2-23 11:54 發表

我大少 心儀是如下 .
1st  choice  -(i) phy (ii) econ  (iii) geog
2nd choice  -(i) phy (ii)  chem (iii) bio

因為佢話好多同學揀 sci  班是有 econ 那班 .
而學校編班組合是 phy 和 econ 是編梗的.
再加上亞 ...

如果兩邊都讀到就無問題,最驚係以為理科易cred D就揀理科,到頭來原來自己無興趣兼讀唔上,仲弊。

其實現今無話文科定理科出路好,除非已有志願想學讀醫療、工程等要特定理科的 major,否則揀錯左自己無興趣的科目來讀,分分鐘令自己考得唔好,錯失埋入U的機會添。

原帖由 esprincess 於 09-3-1 22:31 發表
你地會唔會睇埋學校嘅會考成績呢?例如學校嘅理科嘅credit rate 遠高於全港平均但文科credit rate 較差,咁就算興趣係文科都走去揀理科?我就有咁嘅煩惱。 ...

其實點解理科credit rate 會高d, 因為人多讀所以比例會易d?但而家無咗高考,會唔會讀文科嘅人多番d,咁囉credit又易番d?

理科攞高分易D係因為D問題一定有standard answer
你答到一定有分

文科如果你帶個marker遊花園, 或者玩大包圍, marker 可以唔俾分 -- marker 主觀性大D

仲有依家學生ge語文能力低左, 表達差左, 都好影響文科答題準確性.
注意理科要求ge 表達分 (C分) 係相對整份paper ge 分數係好少的
現職工程師
數學是我的興趣
也是伴我成長的朋友 ^_^

我想請教一下,如果英文成績一般(就讀最top的幾間英中的其中一間), 但Eng Lit 又比英文叻的同學高分,可能答題時不需要考慮太多grammer的因素.  如果選科時,能否選擇Eng Lit呢? 抑或學校必須要學生英文好叻才有資格擇Eng Lit呢?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 囝囝爸 於 09-2-23 14:16 發表

HPChingChingma:

暫時我囝囝心中所想是二理一商(經濟).  經濟科可平衡理科文字閱讀寫作不足, 也學有所用.  其實我囝囝文科如史地他如肯讀都可以, 不過我想這些文科科目將來自修都不難, 理科和經濟要指導下才有進益.  電腦發展太快, 生活接觸也多, 不用特意選讀.  會計有實際應用才容易上手, 如有興趣於大學或就業時學也未遲.

以上所選我是從學有所用去想, 並不為大學選科和就業籌謀.  不過囝囝想法可能還較實際功利.

分析得好有見地。
我識兩個都係出來工作後才讀會計,
一個考埋會計師牌,
另一個話無需要考。

‹ 上一主題|下一主題