用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長日要問d乜??
go

家長日要問d乜??

急!!

星期六就係家長日, 見老師兼攞成績表, 囝囝小一, 我係新手第一次, 請各位家長提點小妹, 要問d乜好呢 ??
你唔敢講我敢講 :-x 你敢講時我敢聽 8-)

原帖由 Sasamama 於 09-1-19 10:29 發表
急!!

星期六就係家長日, 見老師兼攞成績表, 囝囝小一, 我係新手第一次, 請各位家長提點小妹, 要問d乜好呢 ??

問吓老師貝朋友在學校上堂專唔專心, 食飯有無食完呀, 和同學相處好唔好呀, 成績如何改善etc?
學校有無精英班/幾年級開始呀?? p.2班主任是否與p.1一樣???
邊科成績弱, 默improve???
品德o唔ok??? 亙唔亙動呀??
咩想知, 咪問咩囉???

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 09-1-19 13:16 發表

問吓老師貝朋友在學校上堂專唔專心, 食飯有無食完呀, 和同學相處好唔好呀, 成績如何改善etc?
學校有無精英班/幾年級開始呀?? p.2班主任是否與p.1一樣???
邊科成績弱, 默improve???
品德o唔ok??? 亙唔亙動呀??
咩想想知, 咪問咩囉???

黃巴士,

Thanks.

我就有太多嘢想知, 但係不知從何問起 ......

見老師時間好似得十分鐘, 平日又唔會打電話俾老師, 所以好緊張, 唔知問乜好, 又驚問漏, 所以上 bk 問吓.

我知呢到一定有好心人, 會幫我呢d新手媽媽
你唔敢講我敢講 :-x 你敢講時我敢聽 8-)

王國會長

主要問下平時校內表現 (上堂, 休息, 吃飯等), 跟同學相處, 有冇什麼要家長留意等...

原帖由 Sasamama 於 09-1-19 10:29 發表
急!!

問下有那方面需要改進?問下家長需要幫孩子那方面?
老師會感受到家長係好有誠意去improve孩子的。