用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 幫小朋友做智能測試, 整個過程和所需時間要多久? ...
go

幫小朋友做智能測試, 整個過程和所需時間要多久?

上星期小兒的老師叫我幫佢做智能test, 話佢可能是資優, 問過政府, 整個過程需要大半年時間才知結果!
私人的測試中心我想應該會快些, 是嗎?
請問整個過程是如何的呢?
費用會是多少?
會有測試後的服務嗎? 如我兒是專注力不夠, 成日發夢, 我希望可以改善到佢呢方面, 等日後可以融合社會呀!

謝謝!

我都想知道..因上個星期六校長都叫我同個仔去做評估...但就無話佢係唔係資優..只係話我個仔專注力不夠同埋情緒問題..有無媽咪知道依方面既資料呀!!!請提供下...唔該:)
:verycold: :party: :sleep:

by experienced hand, a full WISC on a junior primary students could normally be conducted within 2 hours, but it varies with individual child.

around a year?  well...i think you are talking about the time while you queue for your turn of service.

幼稚園老師比左政府既智能中心資料我, 我已登記, 但知道需時要排期大約9個月至1年才可以見到醫生, 真係好耐呀~~~~~~~~

原帖由 zaizaimame 於 09-2-16 20:12 發表
by experienced hand, a full WISC on a junior primary students could normally be conducted within 2 hours, but it varies with individual child.

around a year?  well...i think you are talking about the ...

CF,

我都想做登記呀,  請問你可以給我資料嗎?

原帖由 CF 於 09-2-23 10:52 發表
幼稚園老師比左政府既智能中心資料我, 我已登記, 但知道需時要排期大約9個月至1年才可以見到醫生, 真係好耐呀~~~~~~~~

原帖由 CF 於 09-1-19 10:05 發表
上星期小兒的老師叫我幫佢做智能test, 話佢可能是資優, 問過政府, 整個過程需要大半年時間才知結果!
私人的測試中心我想應該會快些, 是嗎?
請問整個過程是如何的呢?
費用會是多少?
會有測試後的服務嗎? 如我兒是專注 ...

私人而又得政府認可做智能評估的教育心理學家或臨床心理學家不多, 要小心揾。
一般智能評估大約3千幾蚊。時間如果係一至五就會容易約啲。小朋友做評估時間大約1-1/2 小時至 2 小時左右, 之後就會同家長分析評估報告。而正式的評估報告約兩星期到先出。 (注意政府做智能評估係唔會比任何報告你架, 如果小朋友係資優或優異智能, 佢只會有一封好簡單的信叫你比學校, 同叫你培訓佢, 但又話比你聽佢邊方面資優,係完全幫唔到小朋友架。) 因為我個小朋友係政府做完, 最後都係要再去私家做先知佢到底係邊方面資優, 先再培訓。

原帖由 ^.^morris 於 09-1-19 10:34 發表
我都想知道..因上個星期六校長都叫我同個仔去做評估...但就無話佢係唔係資優..只係話我個仔專注力不夠同埋情緒問題..有無媽咪知道依方面既資料呀!!!請提供下...唔該:) ...

過度活躍症是專注力不足及過動症的簡稱, 是一種在兒童期常見的精神失調。醫務衛生署網址內我記得有介紹, 你揾吓。但你都唔使担心因為資優兒都常有專注力不夠同埋情緒問題。而且過度活躍症與資優兒都有一些特質相同。所以政府都會同佢做咗 IQ TEST 先。