用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 希望
go

希望

我覺得有遺傳, 但唔係全部....

I think my son's personalitlies are quite similar to mine and it seems he is my image in a mirror.
NadiaMaMa loves HarisMingMing and HarisBaBa !!!!!

似你先生?你先生有自閉症咩?

原帖由 momo5006 於 09-1-18 20:48 發表
点解好似阿仔有D情况似足爹地?你D有没有类似情况?

我新年前聽左CAC既講座,個醫生話自閉同讀寫障礙都係遺傳架!
[img align=right]http://hk.geocities.com/winky9905/pp13.gif[/img]

我之前同樣有聽過講坐, 如果父母有自閉症, 小朋友有自閉症既機會係好大. 而父母冇的話小朋友都有機會有架. 我同我老公都吾係自閉症, 但我囝囝都有自閉傾向呀.
原帖由 樹熊媽媽 於 09-2-5 21:08 發表
我新年前聽左CAC既講座,個醫生話自閉同讀寫障礙都係遺傳架!
nil

momo5006
我覺得學障同遺傳有比較明顯的關係,自閉就唔覺
湊自閉兒的確是比湊一般兒童辛苦,不過當佢地大d的就會發現,同佢地相處會有不一樣的樂趣,而且佢地會教你用不同的角度看這個世界
加油啊

我都係, 兩公婆都冇自閉症, 亞仔又係有傾向.
老公係口水佬一名, 又主動又友善, 觀察力強.
我自己就比較自我, 對身邊環境冇咩留意, 唔鍾意望人, 唔喜歡合群, 比較cool (但只限對外人, 對家人非常好嫁)
唔知亞仔係咪將我缺點"發揚光大"呢

原帖由 January 於 09-2-6 00:05 發表
我之前同樣有聽過講坐, 如果父母有自閉症, 小朋友有自閉症既機會係好大. 而父母冇的話小朋友都有機會有架. 我同我老公都吾係自閉症, 但我囝囝都有自閉傾向呀.
...

回覆 HEIPAN# 的文章

我的仔仔己11歲,是自閉傾向,而且是過份好動,我現在每天還是被他激到半死,有部份小朋友是遺傳的,而我這個是膈代
遺傳的,他把我們上一代所有最不好的性格全集於一身,這個
所謂遺傳的理論雖我十年前已經知, 但也到他8-9歲我才體會到和肯定. 你們可嘗試把身邊所有親人最不好的一面加起來看看,是否像自己那個兒女呢.

相信你揍得好辛苦同唔開心。
因為你認為你自己既自閉症小朋友擁有"上一代最不好的性格全集於一身",即係你都未接受到你兒子,相信你這樣心態對著兒子其實對大家都不太好。
你不妨放開d,搵人傾講下,如果你放開一點,睇開一點,希望你發現他們可愛的一面,你要知道這個是事實,你要用另一個心態去對他,他不會改變,只有你去改變來就他,相信你的改變他一定會感受到你對他的愛,對你同佢都有最大的好處。接受事實同用心去愛,請教專業人士點樣處理大家情緒,點樣教好他才可令自己輕鬆一點。
加油!

原帖由 june1997 於 09-2-11 10:28 發表
我的仔仔己11歲,是自閉傾向,而且是過份好動,我現在每天還是被他激到半死,有部份小朋友是遺傳的,而我這個是膈代
所謂遺傳的理論雖我十年前已經知, 但也到他8-9 ...

回覆 # 的文章

各位、
請試看這website,戓可致電査詢(Miss Leung at 2501 4444)
http://www.tongueacupuncture.com/pressE.htm
希望可以有幫助。

我的孩子已經十四歲了,他在不足三歲,評定有自閉傾向。剛知道這個消息,我都會好像一般人,找尋誰的問題? 是爸爸還是自己,或是.......? 後來更不斷聽講座,到中大、港大上堂,學習自閉症等。我收到的資料表示,有可能是遺傳,有可能是食物污染,有可能是接種卡介苗,還有......很多很多不同的見解。直到今天,還沒有任何一個專家,可以拿出數據或在醫學文獻上告訴我們,是甚麼引致的。轉眼間,孩子都升讀中學,雖然這十多年,對我來說真是很不簡單,遇到的困難亦不容易處理; 但我仍然感謝上天,讓我擁有這個孩子; 因為他,我看到自己有很多的不足,以往的我很容易發怒,不懂體恤別人; 現在我會學習如何與人相處,學習不容易發怒,當然仍需努力。亦因為孩子,他讓我認識了不同層面的人; 亦因為孩子,愛我和孩子的人特別多的。所以我深信凡事都會有正、負兩面。希望你能多加欣賞自己和孩子!

原帖由 june1997 於 09-2-11 10:28 發表
所謂遺傳的理論雖我十年前已經知, 但也到他8-9 ...

我亞仔而家先得3+歲, 因佢返緊S位, 所以我暫時都唔覺得辛苦, 但一諗遠D就好擔心..........

原帖由 peggy_ng 於 09-3-12 01:55 發表
我的孩子已經十四歲了,他在不足三歲,評定有自閉傾向。剛知道這個消息,我都會好像一般人,找尋誰的問題? 是爸爸還是自己,或是.......? 後來更不斷聽講座,到中大、港大上堂,學習自閉症等。我收到的資料表示,有可能是遺傳,有可能 ...