用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對St. Paul's Kindergarten好失望 - Interview竟然首先 ...
樓主: My_Princess
go

對St. Paul's Kindergarten好失望 - Interview竟然首先問住香港OR九龍 [複製鏈接]

好想問吓各位有小朋友讀緊 spk 既家長. 班入面係咪真係好少男仔呢? 少到咩程度呢? 因為我個小朋友係仔仔, 所以有啲担心如果太少男仔, 會唔會對阿仔既發展有唔好影响.

麻煩晒.

原帖由 aeropybb 於 09-3-4 15:25 發表
好想問吓各位有小朋友讀緊 spk 既家長. 班入面係咪真係好少男仔呢? 少到咩程度呢? 因為我個小朋友係仔仔, 所以有啲担心如果太少男仔, 會唔會對阿仔既發展有唔好影响.

麻煩晒. ...

我覺得唔多大約3,4個度
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

對SP好失望

我都有帶我女去SP interview, 又係印象唔多幾好, 首先入到學校, 見大班人企咗喺度, 跟住問企喺樓梯個老師(定工作人員)問係咪可以上去? 果個人黑面晦氣問我in幾點, 比完張紙佢睇后佢就趕鴨咁趕我哋上去. 上到去情況依然混亂, 好多人(第二D幼稚園安排都冇咁亂) ... 等咗陣到我哋入去, 我女去一邊, 我同老公就另一邊. 我聽到老師同我女講中文, 我就行埋去同老師講佢明英文多D, 希望老師同佢講英文. 番埋位后老師好似好出奇咁問我:「佢唔識中文, 咁點同其他小朋友溝通?」 , 跟住問我點解簡SP, 問我有冇做嘢, 邊個湊 ... 跟住就走得. 我諗唔洗2分鐘, 快過睇醫生.
我同老公都覺得哩間雖然係名校, 但態度唔洗咁串吓嘛?! 話晒辦學, 為人師表, 禮貌係好基本嘅嘢. 至於如果有人問我, 咁SP收又讀唔讀先, 我好肯定我答佢「唔讀」, 因印象實在唔好, 同埋好學校唔只佢一間. 未interview前我都希望女入, 但家陣唔想lu.

原帖由 cindynyl103 於 09-3-4 17:28 發表
我都有帶我女去SP interview, 又係印象唔多幾好, 首先入到學校, 見大班人企咗喺度, 跟住問企喺樓梯個老師(定工作人員)問係咪可以上去? 果個人黑面晦氣問我in幾點, 比完張紙佢睇后佢就趕鴨咁趕我哋上去. 上到去情況依 ...

唔好意思, 我聽你話比人好似趕鴨仔咁趕上去, 其實會唔會係係時間方面預得比較趕呢 ? 我都想分享返我既經驗, 我記得我上年 in 個時係早左 20 分鐘到學校, 入到去同你一樣發現有好多人, 而係操場入面有工作人員會講明咩時間至咩時間既家長去排隊, 之後又有其他工作人員帶上課室, 而係每一層樓梯口都會再有工作人員協助指示. 致於 interview 既時間其實我都覺得真係好快就完.

其實我都會明白愛女心切, 當然係想囡囡有最好既表現, 但係我個人感覺, 如果係大家都 interview 緊既同時有干擾既動作, 似乎真係唔係咁恰當. 希望明白.
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32

因為囡囡係細細B, 所以舊年同今年我地都有去in, 講真今年安排係比舊年差, 連操場都唔比入, 直接係門口就上樓梯, 只有工作人員話比你聽上邊一層, 但上到去, 又唔知行左定右, 個班房係邊都唔知.

另外舊年係門口有個老師叫我地跟住坐, 一個跟一個咁入班房, 但今年唔係, 係個老師企係門口叫時間, 如老師出黎叫9:00, 無人應就叫9:05, 再無人應就叫9:10, 一路叫到有人應為止, 好似我本來係in 9:46, 我9:15已經到達, 最後in完都唔洗9:35, 所以今年先會有咁多家長覺得混亂
原帖由 no32 於 09-3-5 17:11 發表

唔好意思, 我聽你話比人好似趕鴨仔咁趕上去, 其實會唔會係係時間方面預得比較趕呢 ? 我都想分享返我既經驗, 我記得我上年 in 個時係早左 20 分鐘到學校, 入到去同你一樣發現有好多人, 而係操場入面有工作人員會講 ...

原帖由 米之連媽媽 於 09-3-5 17:31 發表
因為囡囡係細細B, 所以舊年同今年我地都有去in, 講真今年安排係比舊年差, 連操場都唔比入, 直接係門口就上樓梯, 只有工作人員話比你聽上邊一層, 但上到去, 又唔知行左定右, 個班房係邊都唔知.

另外舊年係門口有個老 ...

多謝分享~

係. 我地本來in 11:20, 我地11點未到已經到達學校,地下地方好細,好多人,好嘈,我看啲家長上樓梯就跟住上去,上到去唸住周圍行下先,等個女warm up 下.但係樓上只有走廊,咁唯有去interview間房門外坐,等個女望下個環境先冇咁驚,點知一坐底老師就開門叫我地入去,個女都未望清楚老師,個老師就拉我個女入去...總之成個過程好快好突然...11:05我地已經離開左學校.

yes, this year, vey unfortunately, the playground 有工程 and it was closed. during that period, my daugther did not have assembly.  

原帖由 米之連媽媽 於 09-3-5 17:31 發表

另外舊年係門口有個老 ...

學校操場正在裝修!
您們想想一天要見1,600位及家長,全校老師及姑娘星期六全日都要返學校!

我無in spk, 所以唔清楚當日情況, 不過通常名校都有呢d通病.  

成日見到好多家長投訴interview 過程, 咁點解唔直接同學校反影?  你地唔打電話or寫信反映, 學校就唔會覺得自己有問題, 問題唔單止唔會改善, 重會伸到出年, 後年.  我老公當日in xx kg, 佢話in 完後見到校長比左d意見(其實係投訴), 幾日後校長打電話解釋事情, 小兒幾個月後一樣收到 offer.  所以各位如有不滿, 倒不如打個電話比學校, 總好過開新a/c 投訴.... 橫掂諗住唔讀, 又怕d咩呢?

good idea!!! 夠正面,夠進取..i entirely agree with you!!

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-3-6 10:20 發表
我無in spk, 所以唔清楚當日情況, 不過通常名校都有呢d通病.  

成日見到好多家長投訴interview 過程, 咁點解唔直接同學校反影?  你地唔打電話or寫信反映, 學校就唔會覺得自己有問題, 問題唔單止唔會改善, 重會伸到 ...

當時我女未正式開始interview, 老師只叫我女行去另一邊, 我聽到老師講中交所以先行埋去同佢介解. 哩個舉動都唔係好冇禮拜啫.

原帖由 catcat0000 於 09-3-6 00:38 發表

SPK肯定唔會收妳個女,因為妳在女女interview時妳走過去騷擾老師,無論老師用中文好英文好做interview,老師自會看情況決定,要知道SPK是非常講求紀律的,如果妳個女女真係interview得好好,妳這舉動肯定會令interview的老師非 ...

This is the fact that famous school will not change their interview style at your request.  The interviewers are the leader of the interview.

原帖由 cindynyl103 於 09-3-9 16:12 發表
當時我女未正式開始interview, 老師只叫我女行去另一邊, 我聽到老師講中交所以先行埋去同佢介解. 哩個舉動都唔係好冇禮拜啫.

純路過‥見到又搭下咀。

我個女都係讀SPK既,我相信問好多現有既家長,小朋友係學校開唔開心,老師好唔好。
我深信超過95%既都會答你︰
小孩好鍾意返學,老師好了解每一個小朋友既情況(有D可能連我地做MAMA既都未必留意到),每一個小朋友都好喜歡佢地既MISS。你會深切體會到班主任對小朋友既熱誠。
從這2年間,我的女兒變得更為獨立,堅強,主動學習,有禮,自信,及勇於表達自己。我的女兒為能夠成為聖保祿的孩子而自豪。

不要為了面試時不開心了,他們一定有原因的。

我們今天才收到NOTICE,有關KLN既校車問題,因KLN既需求大增,校方希望有更好,更安全既安排。
SISTER及各老師真的十分好,不要擔心~~

希望各小孩能有開心的校園生活
‹ 上一主題|下一主題