用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問哪位BB會讀09-10方方樂趣的N1(a.m.)國際班 ...
go

請問哪位BB會讀09-10方方樂趣的N1(a.m.)國際班

請問哪位BB會讀09-10方方樂趣的N1(a.m.)國際班? 方方(對衡道)已收了囡囡, 下週要交留位費, 雖然interview時十分馬虎, 但細囡確實很難找學校. 請給意見. 謝!!!

[quote]原帖由 mclun 於 09-1-18 16:39 發表
有否BB以前是讀方方樂趣的N1(a.m.)國際班? 學校(九龍塘)如何?活動多嗎?

我原先都報am國際班的,不過現在轉了am中英班。

這裡很少人回覆關於方方的題目,不過如果你現在都找不到學校,方方是不錯的選擇。起碼我未見過有負面的題目出現過。

而我樓上兩家人的仔女都是讀方方,他們都是專業人士,聽說他們都覺得不錯,所以我都放心給囡囡讀方方。

為何會轉am中英班?

我小朋友將會在10/11讀n1 am,請多多指教!你地小朋友在方方讀得開心嗎?

我仔仔都收左am中英文班
果時報,個主任話,國際班不會教中文,如果日後的小學取向不是國際學校的話,咁讀中英班會適合d

本來我都打算比阿仔讀方方,因為其他學校只收他下午,我唔想佢返下午...
不過,因為第二輪交錢,好多位都開始放返出黎,另一間九龍塘的學校由下午轉到上午,所以我決定讀第二間,唔讀方方了...

我去過open day 之後決定唔讀了, 因為學校大部份地方都係鋪地毯同埋本身都唔係好乾淨, d老師又唔係好nice同有愛心, 如果以佢地收甘既學費(收足12個月), 我覺得仲有其他選擇law

醒目開學勳章

我個小朋友而家讀緊國際全日班.

不要以為「國際班」真是很國際, 其實只有上午三小時全英文(外籍導師), 到午飯和午睡時間, 係姑娘+姨姨幫手睇小朋友, 午睡後就係同p.m.中英文班小朋友一齊活動時間.

孩子入讀前, 我哋响屋企主要用英語同小朋友交談, 甚少廣東話, 入讀後短短1-2個月(細仔, 12月插班)廣東話詞彙大大提升, 仲學埋d我哋唔想佢學到嘢...

我先生好想同個仔退學, 但想深一層, 佢返學後真係一日比一日長大, 每個星期都有嘢學. 雖然佢入學前已識晒A-Z, 1-20, 同埋見佢d功課, 唱nursery rhyme都係耳熟能詳歌, 但又唔覺佢話悶, 仲好鍾意三位老師(1位外籍+2位本地), 姑娘和校工姨姨. 聽返d姨姨講佢食飯瞓覺, 發現仲乖過响屋企.

廣東話講多咗...原意係唔想, 因為K1會入讀另一間國際幼稚園, plan咗佢一直讀上去都係國際學校. 但諗諗下, 2歲小朋友學習能力咁高, 當係學多一種語言, 而且廣東話响香港幾乎係必須要識語言, 學咗又有咩問題? 亦可和家中長輩溝通.

而家小朋友冇話「語言混淆」, 廣東話/英語, 甚至只係學咗幾堂西班牙語都分得好清楚. 所以返學後學咗廣東話, 反而係bonus, 因為佢掌握多咗一種語言.

可能有家長會問: 個個月比五千蚊就係學廣東話? 唔係, 英文都學咗好多. 我唔敢講入學前甚少接觸英語小朋友, 入讀後是否一定學到好多, 因為呢間學校個個星期都有新嘢, 小朋友吸收幾多、記到幾多、識唔識應用又係另一回事. so far我個小朋友有底, 對佢嚟講係溫故知新, 但同時又學到新嘢, 咁就學得非常快.

平心而論, 我唔會十分推介呢間學校, 始終係權宜之計才報讀. 但亦唔會話佢很差, 至少有嘢學+有愛心+開心. 作為父母, 孩子是否讀名校係其次, 最緊要細路仔童年回憶係開心和鍾意返學.

我囝囝又係細仔,想考入名校,我感到機會率是零,因為我囝囝連INTERVIEW的機會也沒有,報了九間,得三間有得IN,分別是方方、樂基和維記,如果講開INTERVIEW馬虎,樂基IN得仲馬虎過方方了,連導具也欠奉,只有枱面果幾張公仔咭紙。

暫時嚟講,方方好像是我唯一的選擇,心想總好過那些全間學校只得一、兩個外籍教師的幼稚園,現在只希望方方適合我的小朋友,而我的小朋友又返得開心。

原帖由 mclun 於 09-1-18 16:39 發表
請問哪位BB會讀09-10方方樂趣的N1(a.m.)國際班? 方方(對衡道)已收了囡囡, 下週要交留位費, 雖然interview時十分馬虎, 但細囡確實很難找學校. 請給意見. 謝!!!

我仔三月插班方方 n1, 出年仍然係 n1, 老師十分有愛心, 仔仔學到好多嘢, 由唔識講說話入學, 讀左無兩個月中英兒歌識得背好幾首嘞, 1-20識數晒中英文, 屋企只係教中文數到10之嘛. 禮貌, 守秩序, 自理能力, 社交各方面都顯注進步左好多. 自己洗手,穿鞋,脫鞋,抹咀,物歸原位,輪流,排隊,坐定定,good morning, sorry, bye bye......連原先佢掉嘢嘅壞習慣都改埋. 佢仲學到好多道理, 返嚟講返比我聽, e.g. 企馬路邊石壆時佢會指住我對腳, 小心, 唔好跌跌呀! etc.

返左方方成個人脫胎換骨左, 有學乖, 無學壞. 佢又勁鐘意學校和老師, 次次提起返學或送佢入學校/上校車都急不及待, 頭也不回, 放學日日都係開籠雀咁講學校啲嘢 (雖然唔係時時聽明晒佢講嘅嘢. 但串埋聽得明嘅部份估到大意)

凡星期一老師會派手冊, 星期二家長簽署後退回, 凡星期四出功課, 睇佢手冊都教好多嘢, 幾全面. 老師又定時電話聯絡下家長講下小朋友在校情況. 十分親切又安心. 有時見小朋友著唔夠衫上學, 老師和校車司機都好鍚小朋友, 主動借衫比小朋友, 仲打電話叫我比多件衫佢著 tim.

醒目開學勳章

原帖由 boboT 於 10-5-2 07:24 發表
我仔三月插班方方 n1, 出年仍然係 n1, 老師十分有愛心, 仔仔學到好多嘢, 由唔識講說話入學, 讀左無兩個月中英兒歌識得背好幾首嘞, 1-20識數晒中英文, 屋企只係教中文數到10之嘛. 禮貌, 守秩序, 自理能力, 社交各方面 ...

的確係好親切和關心小朋友, 可能我哋係親自接送返/放學, 老師有乜嘢都會當面傾, 所以冇乜打電話比我哋. 孩子試過一時心急取食物, 手肘撞到枱角, 其實冇損冇流血冇斷骨, 但老師待姑娘檢查後便立即打比我講返個情況, 都幾有交代.

亦曾因一些小問題, 我向校方反映, 佢哋都會多d留意返並作出改善. 所以都係嗰句, 唔好當方方係咩老字號, 歷史悠久就一定好; 唔好將佢同名校相比...但方方教職員充滿愛心(office職員除外, 可能佢哋唔需要點接觸小朋友, 咪少d愛心和耐性囉), 小朋友返學開心係事實.

我選擇方方,也是看見有幾好的口碑,當然總有人會不喜歡,例如校舍舊等等,但是,如果是適合自己小朋友便可以了,現在我亦抱着充滿期待的心情來等待開學的來臨。

原帖由 boboT 於 10-5-2 07:24 發表
我仔三月插班方方 n1, 出年仍然係 n1, 老師十分有愛心, 仔仔學到好多嘢, 由唔識講說話入學, 讀左無兩個月中英兒歌識得背好幾首嘞, 1-20識數晒中英文, 屋企只係教中文數到10之嘛. 禮貌, 守秩序, 自理能力, 社交各方面 ...

Hi boboT &方麗娟,

見到你地既小朋友咁鐘意返校,咁係好開心,因為我亦為囝囝報讀左方方國際班.請問你地既小朋友係讀邊間分校架?

同學仔, 我喺對衡道返學呀.

各位媽咪:
真的好開心有咁多就讀緊的媽咪有咁多正面的評價。我今年亦為小朋友分別報讀了多間學校:迦南(2間)、THINK、基督教中心。
小朋友由十多個月起便在方方讀親子班一直到現在,方方老師給我的的印象都係有愛心、投入工作的。我唔敢講佢係最好,亦好難判斷那間是最好。而且要真正讀過才有定案。而相對屋苑的幼稚園,已經好好多,因為我亦有in屋苑的學校,所以自己比較倒個分別。
小朋友的童年是最珍貴的,我只想他在開心快樂的環境下渡過!

醒目開學勳章

對衡道~

多謝你地既回覆!囝囝來緊8月都會係對衝道個間讀,希望到時能見到大家!

[quote]原帖由 QtieBB 於 10-5-3 15:17 發表
多謝你地既回覆!囝囝來緊8月都會係對衝道個間讀,希望到時能見到大家! [/quote﹞

我囝囝都係,到時係同學仔啦,好期待呀!

回覆 8# 方麗娟 的文章

回覆 8# 方麗娟 的文章

方麗娟,請問你仔上課開心嗎?我仔現讀中英文班,打算下年轉國際班練英文。
你提到小朋友學到不想他學的東西,可不可以詳細講下?
同埋你仔是那位老師教,好唔好呀?
唔該你呀!好多問題。