用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 家長的課外活動
樓主: mamimeowmeow
go

家長的課外活動 [複製鏈接]

原帖由 hiragana 於 09-2-13 14:09 發表
i want to learn 古箏,  but my kid still young... 3 years old n 1 more coming soon

dont know when i have time to start?

How old are your kids when you still learning ??

我大肚時學,生時停左半年,今年仔仔p2 la!六月又考試希望今年pass。

你古箏是否自學? ...............自學唔得

我想自己試下, 唔知難唔難?...........我無音樂底,看簡譜ok la!而家仔仔彈琴會知佢錯怕子,我會話甩甩地wow,佢會笑笑口答係唔多熟。等佢知我唔易騙

買個古箏幾錢??.........我個你長身21"言"當年$2800,而家唔得人仔升左好多。我想換箏睇中左,但好貴3萬幾無換。初學3千幾-4千都ok ga la!

原帖由 wensi 於 09-2-13 15:26 發表

我大肚時學,生時停左半年,今年仔仔p2 la!六月又考試希望今年pass。

你古箏是否自學? ...............自學唔得

我想自己試下, 唔知難唔難?...........我無音樂底,看簡譜ok la!而家仔仔彈琴會知佢錯怕子,我會話甩 ...

haha... 我本身有音樂底,  但始終冇玩過中樂, 怕自己學壞手勢!!

你去琴行學 or 老師上門?

原帖由 hiragana 於 09-2-13 15:45 發表

haha... 我本身有音樂底,  但始終冇玩過中樂, 怕自己學壞手勢!!

你去琴行學 or 老師上門?

我去琴行,五/六人一班一小時,每次遂個彈上一堂學ge俾老師聽,再教新。

原帖由 wensi 於 09-2-13 16:14 發表

我去琴行,五/六人一班一小時,每次遂個彈上一堂學ge俾老師聽,再教新。

OK wo, let me ask ask

thanks~

我都想學中樂...係二胡...

請問難吾難學 ??????

原帖由 小小bma 於 09-2-13 18:01 發表
我都想學中樂...係二胡...

請問難吾難學 ??????

越少"言"ge樂器初初越難控制,因為大陪份音都係按出來。所以初初要忍下走音。

有恆心就ok!

原帖由 mememama 於 09-2-13 13:27 發表
我都想學太極, 但開班時間太早, 冇計!

政府康文署有很多太極班的,上網check check,總有一個合心的。

我自己便參加了泳班和习习毛球

大家好,最近阿女收我為徒,學flute,比想像中ok,不過唔知係咪冇天份,記'豆豉'好慢,努力中..
以前阿女都教過我彈鋼琴,要兼顧兩行譜,超難,放棄左..
我覺得小朋友真係好勁,又要讀書,又要課外活動,又要學樂器,但樣樣都搞得掂,所以希望我今次學flute成功啦,比阿女知道我都得丫嘛...

原帖由 mamimeowmeow 於 09-2-16 15:31 發表
I had tried some Chinese instrument, but so difficult!
want to try voilin, but so worried,

唔好擔心,唔試唔知ga wow!慢慢黎唔趕ge!

原帖由 ca-c 於 09-2-16 16:56 發表
大家好,最近阿女收我為徒,學flute,比想像中ok,不過唔知係咪冇天份,記'豆豉'好慢,努力中..
以前阿女都教過我彈鋼琴,要兼顧兩行譜,超難,放棄左..
我覺得小朋友真係好勁,又要讀書,又要課外活動,又要學樂器,但樣樣都搞得 ...

如果我會睇"豆豉"我想學豎琴。 古箏我先練一隻手,再練另一隻之後夾埋。
我仔都話教我溜冰.我話我骨頭散ga wow!教第二D啦!

原帖由 wensi 於 09-2-14 20:15 發表

越少"言"ge樂器初初越難控制,因為大陪份音都係按出來。所以初初要忍下走音。

有恆心就ok!

走音我吾怕...驚屋企個兩件忍吾到咋......
其實我都沒時間, 只可每星期抽一晚學太極......
但我已好開心,因已平衡到日間的勞累了

原帖由 wensi 於 09-2-16 17:24 發表

如果我會睇"豆豉"我想學豎琴。 古箏我先練一隻手,再練另一隻之後夾埋。
我仔都話教我溜冰.我話我骨頭散ga wow!教第二D啦!

豎琴我見葉氏有得學
但豎琴好似好大好 waste space at home

豎琴真係幾左地方,黎緊星期六去睇琴+量尺寸,希望放得落啦
原帖由 hiragana 於 09-2-17 09:55 發表

豎琴我見葉氏有得學
但豎琴好似好大好 waste space at home

原帖由 ca-c 於 09-2-17 11:02 發表
豎琴真係幾左地方,黎緊星期六去睇琴+量尺寸,希望放得落啦

你女女學定你學豎琴?我淨係知學又貴琴又貴。我之前見初級5xx/30-45mins一堂。我諗同我放古箏差不多地方。

原帖由 wensi 於 09-2-17 11:27 發表

你女女學定你學豎琴?我淨係知學又貴琴又貴。我之前見初級5xx/30-45mins一堂。我諗同我放古箏差不多地方。

我都想嗰仔女學古箏,但又唔知佢哋
鍾唔鍾意學,嗰古箏都幾大部,你點
樣放嗰古箏?可否介紹老師給我?

係阿女學呀,所以要同老師見吓面,再睇琴,如果各樣ok就4月開始學囉
原帖由 wensi 於 09-2-17 11:27 發表

原帖由 elisa 於 09-2-17 12:10 發表

我都想嗰仔女學古箏,但又唔知佢哋
鍾唔鍾意學,嗰古箏都幾大部,你點
樣放嗰古箏?可否介紹老師給我?

我古箏163cm長用腳架成起放係牆邊。唔放出來唔練琴ga!最緊要佢地鍾意, set 個時間(試三個月)先决定買唔買箏,我都玩左兩三個月先買,上堂早一小時去練琴OR平時租琴練。

丘老師2833-6538 係CWB。初班好似around 500/4堂

‹ 上一主題|下一主題