用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問選擇聖心好?定係培正好?
go

請問選擇聖心好?定係培正好?

請問大家會選擇聖心好?定係培正好?
如果讀聖心,我會住在香港區;如果讀培正,我會住Kln,因為兩間我都喜歡。

真係好,兩間學校都取錄左你,如果比我選我一定選聖心學校,因為我喜歡間學校和校風好好和學校有創意。

醒目開學勳章

Oh, I am thinking the same problem and wonder if there are anyone with the same situation!

They are tough to compare, my daughter likes Sacred Heart herself, but many classmates of her N1 class are accepted by Pui Ching so she will have friends immediately.  But when I asked her, she prefers Sacred Heart.

I think I will choose Sacred Heart at the end.

原帖由 豬之歌 於 09-1-17 15:52 發表
如果讀聖心,我會住在香港區;如果讀培正,我會住Kln,因為兩間我都喜歡。

我自己就覺得兩間都各有各好,所以先難取捨。但我老公話培正的設備比較好,是否?

醒目開學勳章

I don't think so.  PC is quite old and if you check SHCK's website, you can find things in good order.

One difference between these two are, SH's kinder, primary and secondary are all in different campus.  But for PC, they are all together.  I can't say which one is better though, everyone can have different preference.

But one thin I do consider, once you are in PC, you are pretty much limited.  But for SH, it appears to be more flexible if you do want to try some other schools after kinder.  This give more flexibility when the time comes.

原帖由 豬之歌 於 09-1-17 18:01 發表
我自己就覺得兩間都各有各好,所以先難取捨。但我老公話培正的設備比較好,是否?

如果不考慮地點,比我會揀培正,因為培正一條龍,如果你讀其他幼稚園,基本上唔可能讀培正小學,但聖心小學可以大抽獎,讀其他幼稚園亦有機會可以考聖心小學.

而且培正小學好出名,我工作地方係培正附近,見到D學生好似幾好,又係男女校,可以平衡D.

原帖由 iantsang 於 09-1-17 22:01 發表
I don't think so.  PC is quite old and if you check SHCK's website, you can find things in good order.

One difference between these two are, SH's kinder, primary and secondary are all in different ca ...

but will there be any alternatives to entering Canossian schools if SH is rejected? or no hope at all? Thanks.

醒目開學勳章

SH kindergarten should be able to enter SH Primary (Private) for sure.  So, this is the same as Pui Ching.

For the PM primary schools and other Canossians primary schools (St. Mary's, St. Francis, etc.), those need to go thru lottery so don't require you to study in SHCK.  Of course, some preferences are given to SHCK students.

原帖由 anthony010103 於 09-1-18 11:01 發表

but will there be any alternatives to entering Canossian schools if SH is rejected? or no hope at all? Thanks.

我又想問下聖心小學私立部和津貼部除了學費之外,有什麼分別?例如課程、授課語言等。

以前的人都講
聖心上午班~好過聖心下午班~
BUT~現在已經不是這樣了~
兩間都差不多~差別只在一個上午~一個下午~
一個要錢~一個則不用錢

原帖由 豬之歌 於 09-1-18 16:37 發表
我又想問下聖心小學私立部和津貼部除了學費之外,有什麼分別?例如課程、授課語言等。

如果~妳的小孩比較男仔頭~選培正吧~
如果妳的小孩很斯文~就選聖心
因為男女學校~對一個孩子的身心發展~是好過純女校的~

我並不是太喜歡聖心的
他的教學~雖然深~~但無意義
她教的女孩~是要文靜~要坐定定的~非常規矩的孩子

如果妳的女孩並不是這類學生
那麼~她就會不開心~

原帖由 豬之歌 於 09-1-17 15:52 發表

真係用咁既準則來揀學校嗎 ?

聖心幼稚園大部份既小朋友非常活潑開朗&有自信, 無得比唔會知, 有得一齊玩, 就看得出來了.  我阿囡最近一次生日會中, 我有朋友囡囡讀spk, 啟思小學附屬幼稚園,方方,st. Cat, 維記等等幼稚園.  聖心幼稚園幾位同學仔都非常精靈& 能夠享受遊玩既樂趣.  反而我覺得我朋友個囡囡讀左某間名幼稚園(唉呢間幼稚園,係父母都恨入既女校),就靜哂,暑假前見佢都仲好精靈,家陣覺得佢都幾怕人&事,仲有另外一個小朋友都係讀呢間最有名既幼稚園,都係靜英英坐埋一邊.

我可以話您聽,我個囡係唔靜得,唔悶得既小朋友(奶奶話佢仲曳過d男仔),但佢好鐘意返學,佢讀左幾個月,整個人都變得有自信.

另外,要留意培正英文較弱,我有同事個仔都係讀培正,猛話英文程度低(我相信唔係同事要求高),搞到佢一定唔比細囡讀培正.我亦有一個舊同事個外甥培小,佢就因為好清楚培正英文程度既問題,轉左全職為培小既學生補英文.呢位舊同事同我講培正係好好,可以教到小朋友規規矩矩,坐定定(反而您話聖心教到小朋友有規矩坐定定唔係咁好,其實咁樣有咩唔好?)

其實無話咩男女校正常唔正常,好多野係家庭影響最深,屋企關係良好有溫暖,小朋友有正常社交生活,就算只係讀樓下屋村既幼稚園,都有可能成材,那會有話讀女校就大多數身心發展不正常!!!

原帖由 lin624 於 09-1-18 21:19 發表

我並不是太喜歡聖心的
她教的女孩~是要文靜~要坐定定的~非常規矩 ...

原帖由 lin624 於 09-1-18 21:19 發表

我並不是太喜歡聖心的
她教的女孩~是要文靜~要坐定定的~非常規矩 ...

Dear lin624

My daughter was accepted by PC and SKH, but rejected by SH.  For me, I prefer SH more as there is the gaurantee to have a seat when she attend P1.  But now, no need to think a lot.  People said that the primary school allotment is good if the kids study in SKH.  Is it true? Which school will you choose, PC or SKH?  What's your views about these schools?

妳誤會我的意思
我並非指在女校就一定會身心不正常(而且~我並無這樣講~請再看清楚)
其實
我屋介姐妹們全家都係舊生

事實上~我的大女兒~目前也是在聖心
BUT 我的小女兒~今年~我將不再選聖心~ (雖然也考上)

雖然聖心深~英文深~~
但我覺得不一定對孩子是好~
相對的~壓力一定大~(雖然我的孩子沒有壓力)
但是~我覺得在男女學校的孩子~比較開心~
而且男女學校的孩子來的較為活潑

聖心是要求女孩成為一個有教養~有家教~有自信的女孩
我完全認同
我的孩子~在校(聖心)是人人誇讚的~
因為她非常聰明~就算課程深也難不倒她~
所以~她沒辦法坐住~常引起老師關注~~(因為她坐不定)
老師原以為她上堂聽不懂~~所以多意見~愛發表~愛講話
所以故意問她很多問題
但~~沒想到~她完全都會~~(她的成績都是拿滿分)
只是~聖心不要一個坐不定的孩子~
她要的是一位淑女~
在我們家~我的女兒們~"不需要一定時時刻刻成為一位淑女"
我只希望他們做自己~~就算偶爾爬上爬下也沒關係的

所以~我才會講~
如果~妳的女孩是活波~外向~好動的孩~
那麼~選活動式教學~會比較好~

如果妳的孩子是坐的住~穩重的~那麼唸聖心~一定沒問題~

當然~選聖心有好處~因為有很大的機會將可直上~

只是個人意見~~尊重每個人的想法可以不一樣~
間間學校都有好與壞~
但我覺得~只要適合自己孩子的~~他們開心~就好~不是嗎

原帖由 薳然媽媽 於 09-1-18 23:45 發表
真係用咁既準則來揀學校嗎 ?

聖心幼稚園大部份既小朋友非常活潑開朗&有自信, 無得比唔會知, 有得一齊玩, 就看得出來了.  我阿囡最近一次生日會中, 我有朋友囡囡讀spk, 啟思小學附屬幼稚園,方方,st. Cat, 維記等等幼稚 ...

b43raymond
請收pm
原帖由 b43raymond 於 09-1-18 23:58 發表

Dear lin624

My daughter was accepted by PC and SKH, but rejected by SH.  For me, I prefer SH more as there is the gaurantee to have a seat when she attend P1.  But now, no need to think a lot.  Peo ...

原帖由 lin624 於 09-1-19 00:23 發表
b43raymond
請收pm

謝謝你的寶貴意見,我們獲益良多!

lin624

我想問你個女坐唔定, 咁老師會對佢用咩方法呢?

唔好意思, 可能之前對您較簡短既message, 有所誤會.
想向您請教,您大女兒正讀小學或是還在幼稚園?
英文深, 應該係講小學吧, 對嗎 ?  因我唔覺得阿囡依家d英文深.  
在幼稚園時及小學, 您大女兒有跟您說不喜歡學校嗎?
小學真係很pushy嗎 ?  不過pushy唔緊要, 最緊要係能夠學到活學活用, 聖心小學做得到嗎 ?  其實我&老公好有hesitation會唔會讓囡囡繼續上小學.  不過依家決定都實在言之過早.  正如您所講, 最緊要小朋友讀得開心, 早兩個月我地都曾因某d學校事情, 考慮幫阿囡轉校 (或者國際幼稚園較適合阿囡), 但最後見到囡囡真的很喜歡上學, 又同老師傾過, 對老師有返信心, 先放下這個決定.

我大女都係坐唔定,跟您大女兒一樣,老師話佢經常要引老師關注,以為佢郁黎郁去周圍望,會無留心聽書,但一問佢,又識哂.但係我囡囡係好鐘意到聖心返學.可能我囡囡很幸運,在聖心遇上十年難得的一位好老師,老師好明白我囡囡既性格特點&需要,阿囡好多時四圍郁四圍搞(唔止係偶爾爬上爬下),但老師用贊既方法令去改善,佢亦知道阿囡確實好多時都忍唔住要表現&特出自己,但會體諒囡囡.所以阿囡確實改善左d,at least佢明白, 靜低落黎會話儘量以後唔點點點, 好明白事理.  

至於您話在家做唔做淑女, 其實好彈性o者, 學校管唔到小朋友在家是否淑女播, 係父母自己想點o者.  最低限度, 小朋友分辦到在外要扮斯文, 都係好事 .  響屋企, 我大囡都好狂野吓 .

原帖由 lin624 於 09-1-19 00:11 發表
妳誤會我的意思
我並非指在女校就一定會身心不正常(而且~我並無這樣講~請再看清楚)
其實
我屋介姐妹們全家都係舊生

事實上~我的大女兒~目前也是在聖心
BUT 我的小女兒~今年~我將不再選聖心~ (雖然也考上)

雖然聖 ...

薳然媽媽 請收PM

原帖由 於 09-1-19 22:35 發表
唔好意思, 可能之前對您較簡短既message, 有所誤會.
想向您請教,您大女兒正讀小學或是還在幼稚園?
英文深, 應該係講小學吧, 對嗎 ?  因我唔覺得阿囡依家d英文深.  
在幼稚園時及小學, 您大女兒有跟您說不喜歡學校嗎?
小 ...

不知哩~勸導

原帖由 coco04 於 09-1-19 22:09 發表
lin624

我想問你個女坐唔定, 咁老師會對佢用咩方法呢?