用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 K1 interview 2009
go

K1 interview 2009

點呀各位家長,有咩感受呀?我入到去覺得"點解間校舍同上網睇差咁遠嘅?"不過都係其次,大家都係buy佢校風好同較大機會升返上小學,in嘅process都比較簡單同快,睇嚟都係靠背景同luck嘞!
後話:有個家長真係唔駛擔心嘞,我同hb都相信一定收佢囡囡,佢咪係個頭紫色嘅名DJ囉,大家小咗個位啦,哈!

我都覺得好快,睇嚟真係要好luck先入到,請問你in幾點?我見唔到邊個dj,可唔可以講俾我哋知 sorry!好八卦

i wonder what did the teacher ask  my girl?

志在參與
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

原帖由 LittleRoxie 於 09-1-17 13:58 發表
i want to know the name of the DJ

森X
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

3月18日後先有結果, 仲有2個月, 好漫長呀﹗

面試過程好快, 老師問左我以下幾個問題,
大約5mins左右就走得。
(1) 平日邊個照顧小朋友?
(2) 假日會帶小朋友去邊道玩?
(3) 點解揀spk?
(4) 對小朋友有咩期望?
(5) 小朋友而家有冇返學或者上親子班?

唔知老師問左小朋友咩問題, 玩左d咩呢?
我問個仔, 佢話同老師玩玩具,
問佢識唔識玩, 佢話識, 都唔知係唔係﹗

雖然知道取錄機會好渺茫,
不過今日面試感覺都幾開心,
一來唔洗點等, 準時見, 可惜在唔可以參觀校舍。
另一方面因為仔仔係0609細仔,
佢肯自己坐屏風後面同老師玩,
等我可以安心回答老師問題, 我同老公已經好滿意﹗

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我諗都係問d好簡單既問題, 我地就問你叫咩名(我個女就答2歲, 仲講左2次...真吹帳), 然後拎左支牙擦問亞女有咩用, 又叫佢唔知將d乜放係個tray到, 不過老師問左2次, 我諗我個女都係無做到
我見大部份in完就即刻叫下一個入去, 但我前2個就唔係, 因為我前一個諗住入去, 點知老師話要寫D野, 叫佢地等一陣, 我估可能收佢就要MARK低, 都係估估下

不過我IN左真光, 聖心同 ST.PAUL 我覺得ST.PAUL 最慳時間, 又唔使等, 真係就算要返工蛇出黎都夠時間呀, 所以得唔得都無所謂, 因為運氣大於一切

點解妳咁清楚老師問小朋友嘅問題?
問妳囡囡嗰個老師講野咁大聲?
我淨係聽到第1題「你係男仔定女仔?」
之後我就要回答另一位老師問題,
期間完全聽唔到又睇唔到老師同囝囝講/玩d咩﹗

in完老師就送我地出課室,
之後好似就到另一組人入去面試﹗

原帖由 coco04 於 09-1-17 17:50 發表
我諗都係問d好簡單既問題, 我地就問你叫咩名(我個女就答2歲, 仲講左2次...真吹帳), 然後拎左支牙擦問亞女有咩用, 又叫佢唔知將d乜放係個tray到, 不過老師問左2次, 我諗我個女都係無做到
我見大部份in完就即刻叫下一 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

Oh! You're right, so smart! You saw him, too?
原帖由 chu__chu 於 09-1-17 15:01 發表

森X

原帖由 HebeMama630 於 09-1-17 19:34 發表
Oh! You're right, so smart! You saw him, too?

Nope, I didn't meet him, but you said purple hair ar ma....anyway, I did not have any hope in spk as my daughter's performance can be described as "bad" today...

係呀, 老師好大聲, 同埋多數都係我老公答老師問題, 我咪則起對耳聽囉, 係呀, 老師都有問我個女係男仔定女仔, 佢仲好大聲話女仔....
原帖由 BabyHilary 於 09-1-17 17:59 發表

之後好似 ...

原帖由 HebeMama630 於 09-1-17 19:34 發表

咁又係喎,森x自己就話係喇沙係個仔就安樂晒,輪到阿女就都要"頻撲"下o勒! 不過,以佢的知名度,in邊間都收啦! 明星仔女,實入到好學校啦!

原帖由 BabyHilary 於 09-1-17 17:59 發表

之後好似 ...

我都係淨係聽見老師問你本咩來架,阿女答"書",其他乜都聽唔到,都唔知問乜,不過聖心收左阿女我都安樂晒了! 得唔得都冇所謂,應該都唔會讀嘍!

I had experience 4 yrs ago, but my elder kid failed. But this time prepare well.

Interviewer 問我:

- 邊個湊 (i told both of us)
- Why choose this school

interview 問我bb:

- name, age, gender
- point eyes, nose, ears, etc.
(fortunately my kid know all)

i  talk with teacher and told all the following
幼兒發展目的---宗旨:
教學的目標--模式
聖保祿幼稚園教學目標
聖保祿幼稚園教學法及學習活動發展過程

finally she said you are quite familiar with our school...

then she talk to another teacher said "put to no.4"
what is that mean?

interview後佢給咗張A5size黑白影印紙內容寫1月28日post the result!

Mar 18, 2009 will mail out the result...before that don't call the school

as the small paper noted

咁妳囡囡表現一定好好多,
我完全聽唔到個仔答問題,
或者係佢太細聲, 又可能係佢根本冇答老師﹗
我之後問返佢, 佢就話:「parco囉, 幾多歲?2歲, 男仔﹗」
即係老師問佢咩名, 幾多歲同男仔定女仔。
問佢玩左d咩?佢答:「杯杯, 牙刷...刷刷刷, 睇書書」

原帖由 coco04 於 09-1-17 21:23 發表
係呀, 老師好大聲, 同埋多數都係我老公答老師問題, 我咪則起對耳聽囉, 係呀, 老師都有問我個女係男仔定女仔, 佢仲好大聲話女仔....

今日我同MY CHILD番學(因為遲到AROUND 8:40AM)見倒有兩個FAMILY嘅小朋友約見(佢係約9:00AM,而早咗到,最後俾校務員要求9:00先入去),其實唔係上星期六見唒咩?