用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完St.Paul!
樓主: HebeMama630
go

今日in完St.Paul!

spk係囝囝第7間面試嘅幼稚園,
我都嘗試過考究學校收生準則,
但發覺真係"估佢唔到"架﹗

試過仔仔面試表現極差(坐都唔肯坐, 跑來跑去),
呢間唔係名校但每年只收30個k1學生,
最後竟然收左我個仔﹗
又試過仔仔表現好好, 坐定定答到做到9成問題,
我都做哂功課, 同老師帶出學校辦學理念,
但最後連waiting list都唔入...rejected!

如果話講背景但又唔係絕對,
有人係教友, 有哥哥姐姐讀緊,
父母old boys old girls但都唔收﹗

結論係每間學校收生都有特別一套,
仲要唔係一般家長可以理解﹗
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

與你有同一樣的感受,囡囡在某間九龍塘名校面試,明明是答不中老師的問題,簡單如顏色的問題都答錯,但最後竟收了她!

原帖由 BabyHilary 於 09-1-19 11:16 發表

最後竟然收左我個仔﹗
又試過仔仔表現好好,  ...

我一心諗住大囡有"著數", 點知in完臨走前老師同我講"囡囡9月份出世算高woo" ? 我糾正左佢我囡囡係05年9月出世上年in過但waiting list, 由於好喜歡 SPK所以再試多年,佢o 咀話原來係大囡黎ga... 但我冇見佢改record..好灰..佢之前在桌底tick左好多野woo

hugub

原帖由 BabyHilary 於 09-1-19 11:16 發表

最後竟然收左我個仔﹗
又試過仔仔表現好好,  ...

絶對同意, 我囡囡既賽果都係咁.  以表現計,真係估唔到.
可能,有D野係講夾唔夾.... 從老師既觀察,去覺得你小朋友同佢學校夾唔夾. 而唔一定擇答對所有題目既小朋友.

其實都唔明點解要等成兩個月先至有結果?
其實好多家長都已為子女註冊了至少一至兩個間幼稚園啦!
如果早啲有結果,肯定其他waiting list 可以早啲有offer!咁咪仲好!
有排等!

Hi, BabyHilary,

我個仔同你個仔的情況一樣,問的問題都一樣,不同的,係得2分鐘.我個女當年都面試時間有成5-6分鐘.睇黎我個仔都係咁先....

問返我個仔,老師問佢什麼,佢話老師同佢玩,玩飲水,玩擦牙....

qte
3月18日後先有結果, 仲有2個月, 好漫長呀﹗

面試過程好快, 老師問左我以下幾個問題,
大約5mins左右就走得。
(1) 平日邊個照顧小朋友?
(2) 假日會帶小朋友去邊道玩?
(3) 點解揀spk?
(4) 對小朋友有咩期望?
(5) 小朋友而家有冇返學或者上親子班?

唔知老師問左小朋友咩問題, 玩左d咩呢?
我問個仔, 佢話同老師玩玩具,
問佢識唔識玩, 佢話識, 都唔知係唔係﹗

雖然知道取錄機會好渺茫,
uqte

我個女in時是哭到死唔肯自己同老師玩, 我想死當時....最後咪同我一起坐抱住佢囉..個老師都只問幾個問題己收工啦...不過另一個(本來同我女玩個個)都有過來問你叫乜名呀?個鼻鼻在邊呀?都算盡咗力架啦...
最後我叫個女去同公仔say goodbye時, 呀女才同d公仔玩唔想走..仲識得clean up..都算攞番個彩架...

回覆 # 的文章

Baby Hilary,

I agree with you:

上次我對個女無期望(因為interview時佢cried), 所以唔緊張,無所謂,直情忘記係幾時放榜. 但今次反而有點唔上唔落.

如果話講背景但又唔係絕對,
有人係教友, 有哥哥姐姐讀緊,
父母old boys old girls但都唔收﹗

現階段其實各位媽咪都已有1-2間心水學校在手, 對於st paul 取錄與否真的不需要太介懷, accepted的咪當bonus, failed的咪當係考'名校'的一個experience... 星期六我囡的表現都是一般,但, 當晚我看著我囡訓覺時,覺得她在全部的interview上已盡全力,真的很叻,亦唔可以expect佢地真係可以坐定定去俾人問野; 而如果讀書係一場marathon, 咁,st paul唔收係唔係會在日後比其他人差一些呢? 我看又未必...小朋友讀邊間學校都要講緣份, 所以啦..唔好睇得st paul咁重要, 最緊要係小朋友開心健康...共勉之...

Hi tongbetty,

We conducted the interview at around 10:00 a.m.

原帖由 tongbetty 於 09-1-18 23:12 發表
could you share when you have interview? a.m. or p.m.?

各位我係路過, 我囝囝今年K1, 已有九龍區kinder 收, 冇報spk (because i live in Kln).  just interest to know why some mothers apply spk for their sons?  I only know it is more likely for girls to go to its primary school which is 女校 but there is no relationship with st paul co-ed.

Can someone share?  

原帖由 Ursula 於 09-1-19 12:55 發表

We conducted the interview at around 10:00 a.m.

I heard from my friend that SPK does not request to paid register fee.  i think they do not care about their seat as no one will give up the space.

thanks for your reply, just wander whether catholics have interviews at a.m. session and have better chance to be accepted.

原帖由 Ursula 於 09-1-19 12:55 發表

笑一笑世界更美妙

"最緊要係小朋友開心健康...共勉之..."

totally agreed, keep a positive mind and live happily

原帖由 happysin 於 09-1-19 12:47 發表
現階段其實各位媽咪都已有1-2間心水學校在手, 對於st paul 取錄與否真的不需要太介懷, accepted的咪當bonus, failed的咪當係考'名校'的一個experience... 星期六我囡的表現都是一般,但, 當晚我看著我囡訓覺時,覺得她 ...
笑一笑世界更美妙

你已經問得多啦,我記得2008係問咗(1),(3)&(4)就TING出去,連張椅都唔熱要SAY .ACUTALLY我個BB 2008/09 讀緊SPK K1 AM CLASS.而且唔係一定係收有$ & 名人.都係嗰句隋緣啦,  GOOD LUCK。

原帖由 invitation 於 09-1-19 11:54 發表
Hi, BabyHilary,

我個仔同你個仔的情況一樣,問的問題都一樣,不同的,係得2分鐘.我個女當年都面試時間有成5-6分鐘.睇黎我個仔都係咁先....

問返我個仔,老師問佢什麼,佢話老師同佢玩,玩飲水,玩擦牙....

qte
3月18日後先有結果, 仲有2個月 ...

Hi, RachelB,

My daughter is now studying in SPK K2. so i really understand and agree your "而且唔係一定係收有$ & 名人.都係嗰句隋緣啦".   i believe "luck" is the major factor...

原帖由 RachelB 於 09-1-19 23:56 發表
你已經問得多啦,我記得2008係問咗(1),(3)&(4)就TING出去,連張椅都唔熱要SAY .ACUTALLY我個BB 2008/09 讀緊SPK K1 AM CLASS.

...

Interview is just a "game"/"show" only. Don't be too serious lar ... They always evaluate your background rather than others ....

invitation,

即係話妳囡囡當年面試喊但結果收左佢?
咁妳係咪教友, old girls or
妳同老公都係專業人士?
如果都唔係應該係囡囡同老師特別合眼緣,
比老師感覺係spk想要嗰一類學生。
好羡慕, 如果2年後spk收我囡囡,
我一定開心到暈﹗

妳囝囝面試有冇提及姐姐讀緊呀?
我發覺老師叫我地入房前係冇go thru報名表架,
佢問我攞出世紙對資料,
我同時交埋領洗紙比佢,
佢就話:「哦, 妳有領洗紙﹗」

原帖由 invitation 於 09-1-19 12:06 發表
Baby Hilary,

I agree with you:

上次我對個女無期望(因為interview時佢cried), 所以唔緊張,無所謂,直情忘記係幾時放榜. 但今次反而有點唔上唔落.

原 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。