用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完St.Paul!
樓主: HebeMama630
go

今日in完St.Paul! [複製鏈接]

rachelb,

即係話唔一定問得少問題就係冇機會,
上年spk問左妳3題就收左妳小朋友?

知唔知道妳囡囡全級有幾多個男同學?
我想知spk一年收幾多男生呀﹗

原帖由 RachelB 於 09-1-19 23:56 發表
你已經問得多啦,我記得2008係問咗(1),(3)&(4)就TING出去,連張椅都唔熱要SAY .ACUTALLY我個BB 2008/09 讀緊SPK K1 AM CLASS.而且唔係一定係收有$ & 名人.都係嗰句隋緣啦,  GOOD LUCK。

...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

invitation,

妳又係問呢5個問題?
答哂應該唔止2mins個wor?
我個老師都幾nice, 比我感覺好好,
佢會望住我答問題, 我答完佢先寫低。
試過有間學校嘅老師問完我問題,
到我答佢又望東望西好似好趕時間咁﹗

我都有再問返囝囝老師同佢玩咩,問左咩問題?
佢答我:「parco囉...幾多歲? 2歲, 男仔囉」
即係應該問左佢叫咩名, 幾多歲同埋男仔定女仔?
另外問佢玩咩, 佢答「玩杯杯, 牙刷...刷刷刷, 睇書書」
問佢有冇玩車? 佢答:「冇」
我問佢老師好唔好人? 佢答:「老師好人」

原帖由 invitation 於 09-1-19 11:54 發表
Hi, BabyHilary,

我個仔同你個仔的情況一樣,問的問題都一樣,不同的,係得2分鐘.我個女當年都面試時間有成5-6分鐘.睇黎我個仔都係咁先....

問返我個仔,老師問佢什麼,佢話老師同佢玩,玩飲水,玩擦牙....
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

Invitation,

咁你個女當年有冇答老師問題? 你係咪全職媽咪或相同宗教? 我嗰女表現都好差, 係咪睇父母表現及背景多啲?

tongbetty,

my son and me are catholic,
we have interview in pm section.

原帖由 tongbetty 於 09-1-19 22:43 發表
thanks for your reply, just wander whether catholics have interviews at a.m. session and have better chance to be accepted.

BabyHilary,

雖然我知有好多人唔認同,但我根據自己的經驗,我係相信spk並非注重小朋友的背景.

坦白講:我全家都唔係教友,我唔係old girl, 我和先生都只係普通文職,並非專業,不富有..但學校當年都收了我地個女.所以我寧可信運氣,都唔信學校係用背景來選擇學生.

我個女係當年喊咗小小,不是大喊,因為佢不肯單獨和老師面見,當時我老公沒有來面試,只有我一個,搞唔掂個女,我都好無耐,但那時的老師很好,安慰我,叫我隨緣.所以我真係好鍾意這學校.而且我個女返pre-n時係會逃學,但返spk後,佢好乖,好開心,很喜歡返學...所以我才很渴望第二個小朋友都能在spk學習.亦因為我相信運氣比一切重要,我對再考spk一丁點把握都無.

原帖由 BabyHilary 於 09-1-20 10:47 發表
invitation,

即係話妳囡囡當年面試喊但結果收左佢?
咁妳係咪教友, old girls or
妳同老公都係專業人士?
如果都唔係應該係囡囡同老師特別合眼緣,
比老師感覺係spk想要嗰一類學生。
好羡慕, 如果2年後spk收我囡囡,
...

baby hilary,

答哂應該唔止2mins個wor?每題都係答一句,兩分鐘搞掂.

我發覺面試時老師係完全不知道我的家庭背景,工作,住處,亦不知道我有個女讀緊.我相信面試係公正地由老師評定家長和小朋友,所以收唔收係好睇你遇到的老師.

原帖由 BabyHilary 於 09-1-20 11:06 發表
invitation,

妳又係問呢5個問題?

我個老師都幾nice, 比我感覺好好,
佢會望住我答問題, 我答完佢先寫低。
試過有間學校嘅老師問完我問題,
到我答佢又望東望西好似好趕時間咁﹗

我都有再問返 ...

invitation,

我相信, 如果唔係都唔會話每間學校都有一套準則,
而準則又唔係一般家長可以理解!

我未去面試之前冇咩expectation,
因為雖然我鍾意spk, 但我個係仔,
之前都講過, 我怕女校男生唔知對成長有冇問題,
對囡囡讀spk嘅渴望一定比囝囝大﹗
但面試之後我就好想2個仔女都有機會讀呢間學校,
突然唸通左, 女校男生問題應該不大,
因為男生會group埋一班, 都可以平衡發展﹗
不過我唸通都冇用, 人地肯收先得架﹗haha

係呢, 妳知唔知spk一年收幾多個男生架?

原帖由 invitation 於 09-1-20 12:23 發表
BabyHilary,

雖然我知有好多人唔認同,但我根據自己的經驗,我係相信spk並非注重小朋友的背景.

坦白講:我全家都唔係教友,我唔係old girl, 我和先生都只係普通文職,並非專業,不富有..但學校當年都收了我地個女.所以我寧可信運氣 ...

我個女初初喊咗,後來個老師比咗本書佢,佢開心到傻,之後我地隔開咗,老師同佢做什麼我都唔知,只知道我那邊問晒,我個女都未問完.後來我無論點問我個女,佢都唔肯講我知老師同佢傾什麼,因為佢嬲我唔陪佢見老師.

原帖由 kyliejet 於 09-1-20 11:22 發表
Invitation,

咁你個女當年有冇答老師問題? 你係咪全職媽咪或相同宗教? 我嗰女表現都好差, 係咪睇父母表現及背景多啲?

St.Paul係我同阿女in嘅笫7間KG,只有呢間in完後我個女同我講"我要入去,我要係呢度返學!"唉... ...很心酸,咁多人考,預咗唔得!

Around 10% in 2008/09, i think it depends.
原帖由 BabyHilary 於 09-1-20 10:50 發表
rachelb,

即係話唔一定問得少問題就係冇機會,
上年spk問左妳3題就收左妳小朋友?

知唔知道妳囡囡全級有幾多個男同學?
我想知spk一年收幾多男生呀﹗

...

聽你咁講,我估你bb表現似中規中矩, 年年過千人報, 我估表現好過你bb應該唔少,你講到又冇much特別好,咁表現好bb真係不太公平, 會唔會有其他個人之處, 可能就係學校特有一套準則, 真係好想你幫下手講給我知, 分享一下.

如果咁有名學校, 學位咁少, 我估唔多唔少要留番部多有好人仕, 咁少位咁多人爭, 如果表現不突出都取錄,單係靠運氣,咁學校的收生準則真係非一般,另人費解!

原帖由 invitation 於 09-1-20 12:23 發表
BabyHilary,

坦白講:我全家都唔係教友,我唔係old girl, 我和先生都只係普通文職,並非專業,不富有..但學校當年都收了我地個女.所以我寧可信運氣 ...

我自己覺得隨緣啦, 好多野都唔可以強求的...
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

Can someone help me please?

My husband threw away the interview letter accidentially  and just returned me the empty envelope.  Can someone tell me the no. written on the envelope (right bottom corner) is same as the registration no. printed in the letter.  It's 2009K-0xxx.  Please help.  Just in case I don't receive the result in March, I still have a registration no. to check with the School Office.

Thanks a lot.

Hi HebeMama630,

你講得無錯! 小朋友咁鍾意間學校, 如果結果唔收, 我地做父母真係好心酸.

好似早前我女考聖心, 係門口排隊時, 她突然一反常態, 不斷說:「我鍾意呢間學校, 我要入去,我要係呢間學校讀書!」. 到in 時她的表現係她in過咁多間之中最好的! 雖然唔可以講話好好, 但答哂老師啲簡單問題,做足老師的指示動作! in完自己拍好椅子,取禮物後say thank you & goodbye! 結果係 ............ "reject"! 雖然預咗唔收, 但無諗過竟連waiting 的機會都冇! 個日in 完後, 我女到依家都仲日日同我講好鍾意聖心, 問我係唔係遲啲會去聖心返學. 我依家都未同佢講! 真係好心酸!  所以我覺得in呢啲名校, 運氣真係好緊要! 祝你及你女女好運啦!

Hi kkmoremore,
多謝妳嘅祝福!
原帖由 kkmoremore 於 09-1-21 00:10 發表
Hi HebeMama630,

你講得無錯! 小朋友咁鍾意間學校, 如果結果唔收, 我地做父母真係好心酸.

好似早前我女考聖心, 係門口排隊時, 她突然一反常態, 不斷說:「我鍾意呢間學校, 我要入去,我要係呢間學校讀書!」. 到in 時 ...

我同囝囝都有過咁嘅遭遇,
表現唔好唔收好正常, 唔難接受,
今年競爭大, 表現好都唔收都可以理解,
但咁嘅表現連waiting都唔入,
rejected感覺真係好差好差﹗
好彩我囝囝冇話鍾意嗰間學校, 冇話要去嗰道返學,
otherwise除左心酸, 我仲會有d忟憎﹗

原帖由 kkmoremore 於 09-1-21 00:10 發表
好似早前我女考聖心, 係門口排隊時, 她突然一反常態, 不斷說:「我鍾意呢間學校, 我要入去,我要係呢間學校讀書!」. 到in 時她的表現係她in過咁多間之中最好的! 雖然唔可以講話好好, 但答哂老師啲簡單問題,做足老師的指示動作! in完自己拍好椅子,取禮物後say thank you & goodbye! 結果係 ............ "reject"! 雖然預咗唔收, 但無諗過竟連waiting 的機會都冇! 個日in 完後, 我女到依家都仲日日同我講好鍾意聖心, 問我係唔係遲啲會去聖心返學. 我依家都未同佢講! 真係好心酸!

10%=18 boys...sounds good!

原帖由 RachelB 於 09-1-20 22:59 發表
Around 10% in 2008/09, i think it depends.

醒目開學勳章

Hi, the number on the envelope should be the same as your registration number.

However, I think your husband may not have threw away the interview letter.  It was took by the interviewer.

原帖由 rtam 於 09-1-21 00:02 發表
Can someone help me please?

My husband threw away the interview letter accidentiallymouth:" />  and just returned me the empty envelope.  Can someone tell me the no. written on the envelope (right bott ...

Due to some personal reason, we have changed our interview time on 20 Jan.  However, I'm so disappoint after the interview.  My daughter have to interview with the teacher alone for 2 mins (I saw that some kids even take 1 min only).  No interview is necessary for parents.  It is so unfair if compared with those interview on 17 Jan.
‹ 上一主題|下一主題