用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒出咗Result 啦!!
樓主: Pollysun
go

聖羅撒出咗Result 啦!! [複製鏈接]

zzidane,

right! 是國際學校, 但不是ESF. 學費都係我考慮, 所以都有幫佢報多幾間KG, 收左先唸啦! 宜家好明顯唔比我唸, 仲收佢讀上午, 上主好似幫我決定埋, in左10間8間, 得1間係正選生, SC/SRL-waiting list, KV-rejected, 宣道/教院 - 未知, 協恩/st.paul-未in, KM-已取回K1的留位費, 因所謂爆水管事件.

**間沙田明愛幼兒中心都係我選擇, 全日班收左, 已交留位費. 她讀k1, 細b只有2個月大, 驚工人攪唔掂. 全日班又幾合我處境, 最緊要係飯菜好好嘛! 但程度不能與IS相比, 你認為如何是好?

原帖由 zzidane 於 09-1-20 14:48 發表
Sorry I am an idiot. IS = International School?? ESF??
I think that the style, approach, teaching method may be suitable for her strong leadership character....but quite expensive woh.

zzidane

我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

我覺得聖羅撒收生很公平, 是關我女兒及一家人沒有信仰, 沒有舊生優先, 結果只評估面試表現就收左我女兒, 真是來得簡單直接.

我都有同感, 我唔係信教亦唔係舊生 !

另外 interview 既方法亦另我好驚奇 ,
因為我地行到甘開 .... 留底個小朋友
自己係禮堂 in !

但問既內容我好遠甘見到好似都係問下圖書 ,
問下形狀甘 ...... 其實呢間係唯一一間唔比
家長陪 interview 既幼稚園 , 你地有無同感
呀 ??

原帖由 jenniferko 於 09-1-20 16:35 發表
我覺得聖羅撒收生很公平, 是關我女兒及一家人沒有信仰, 沒有舊生優先, 結果只評估面試表現就收左我女兒, 真是來得簡單直接.

醒目開學勳章

原帖由 jenniferko 於 09-1-20 16:35 發表

agree,覺得呢個方法較公平. 其實家長不能陪面試各有利弊, 好似我囡見其他幼稚園都可以家長陪面試, 我見到佢緊張, 面試時唔肯回答老師問題, 結果多數係waiting list, 而srl 無家長陪, 唔知佢識唔識答, 反而收咗. 唔知講乜好, 只可以講感恩.
而其他幼稚園如培正, 都係家長不能陪伴面試, 佢地收生標準似乎係睇家長背景多d, 如專業人仕, 學歷高等, 機會大好多.

Sharing with you of my view on some certain aspects, surely you are aware all already:

Money - affordable - IS
Primary & secondary school - if choose study abroad or int'l school/college - IS
English level - IS
Active & creative - IS

Bear in mind that:
There will be double when small b studies IS kg in next 2 years...rather excessively costly
Traditional non-profit making kg accepts voucher (eg $7,??? vs 1,???)
Traditional kg offers place to your small b following elder sister

BTW, it is good to try 沙田明愛幼兒中心 and apply targets in the next year when your small b grow into bigger. However, I trust the interviewed KGs will soon call for your registration.

zzidane

原帖由 Nov 於 09-1-20 15:12 發表
zzidane,

right! 是國際學校, 但不是ESF. 學費都係我考慮, 所以都有幫佢報多幾間KG, 收左先唸啦! 宜家好明顯唔比我唸, 仲收佢讀上午, 上主好似幫我決定埋, in左10間8間, 得1間係正選生, SC/SRL-waiting list, KV-re ...

各位好

請問有冇人住青衣區,又會來季讀SRL呢? (雖然還未知上午定下午班)
我想知有冇人會用媬姆車?

zzidane

我都係住青衣,不過未100%肯定會入讀srl,因為小女依家响學之園讀緊pn好開心,而且勝在夠近,雖然我又好想佢入天主教學校...

Hello lobor,

學之園唔錯呀。我地in LH 凱帆薈時的感覺很好,英語老師 Miss Sam 仲好投入。可惜只能選一。SRL 是教會學校、有學卷,所以...
高興認識,有决定後記得話比大家知道。

zzidane

原帖由 lobor 於 09-1-21 14:23 發表
我都係住青衣,不過未100%肯定會入讀srl,因為小女依家响學之園讀緊pn好開心,而且勝在夠近,雖然我又好想佢入天主教學校...

吓!整個in嘅過程只係1-2分鐘,係我in咁多間KG最快嘅一間,由入門口到出門口都唔駛10分鐘,我又唔覺得特別公平喎!

魅力公主 醒目開學勳章

好開心 , SRL都收左囡囡 , 我諗俾佢讀既機會都幾大 , 因為暫時都係得呢間收佢咋

面試之前, 我有問過朋友 , 佢個女係畢業生 , 佢話佢地要小朋友同家長分開唔太遠既距離, 係想睇下小朋友會唔會in in 下跑番去家長度喎 .

同埋雖然唔係同枱in , 但我都隱約聽到老師同亞女小小既對話 , 我仲記得佢俾本圖書佢睇 , 係有隻貓貓 , 同一塊鏡, 不過塊鏡係用布遮住左 , 老師問貓貓係度做緊乜 , 答案可能諗係想小朋友揭起塊布, 話貓貓照緊鏡 , 但我聽到囡囡答話 "貓貓望住我" , 老師聽到都笑左出黎

有無人知 SRL 係咪無普通話堂呢 ?
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

我响聖羅撒既forum度見到有srl家長話今年已經有普通話堂.
我個女都accepted by SRL,唔知係唔係早D去註冊就可以優先揀AM/PM? 定還是按照我地填表時既意願?

原帖由 wing 於 09-1-23 15:55 發表
好開心 , SRL都收左囡囡 , 我諗俾佢讀既機會都幾大 , 因為暫時都係得呢間收佢咋

面試之前, 我有問過朋友 , 佢個女係畢業生 , 佢話佢地要小朋友同家長分開唔太遠既距離, 係想睇下小朋友會唔會in in 下跑番去家長度喎 ...

早 2 日問左 SRL , 要留左位 2 月中
主任先分班 WOR !!

又會甘既, 真係第一間係甘架咋 !!

原帖由 fcatherinehk 於 09-1-23 16:11 發表
我响聖羅撒既forum度見到有srl家長話今年已經有普通話堂.
我個女都accepted by SRL,唔知係唔係早D去註冊就可以優先揀AM/PM? 定還是按照我地填表時既意願?

...

有無學生家長可以分享下,學校是否往年都是取錄學生後,仍未無分上午定下午班呢?
謝!

zzidane

醒目開學勳章

原帖由 chickenwing2006 於 09-1-23 22:34 發表
早 2 日問左 SRL , 要留左位 2 月中
主任先分班 WOR !!

又會甘既, 真係第一間係甘架咋 !!

今日交咗留位費, d 職員話5月7及8日交雜費時先知返上午定下午班, 又要等多3個月.

我最後無去到交留位費呀
希望可以儘快 free 返個位出o黎啦

祝各位小朋友o黎緊 返學都開開心心 ^.^

又要去到 5 月呀 ??? 不過 5 月都好多間係
第 2 論註冊 ..... 我估到時間間都好多位會放
番出黎 !!!

原帖由 rolandbb 於 09-2-12 11:19 發表

今日交咗留位費, d 職員話5月7及8日交雜費時先知返上午定下午班, 又要等多3個月.

醒目開學勳章

原帖由 chickenwing2006 於 09-2-16 11:34 發表
又要去到 5 月呀 ??? 不過 5 月都好多間係
第 2 論註冊 ..... 我估到時間間都好多位會放
番出黎 !!!

總之 等等等等..........
‹ 上一主題|下一主題