用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 行IB 既學校
go

行IB 既學校

除左維多利亞, 蔡繼有, Kingston, 耀中, St Paul Co ed, 新男拔, 同埋d好貴既國際學校, 之外仲有邊間小學會行IB呢?

浸會王錦輝由ib 轉返334, 而培喬係行咩學制呢?
Thank you!

原帖由 四隻貓 於 09-1-16 08:57 發表
除左維多利亞, 蔡繼有, Kingston, 耀中, St Paul Co ed, 新男拔, 同埋d好貴既國際學校, 之外仲有邊間小學會行IB呢?

Thank you! ...

I heard that Logos Academy is also IB (at Tseng Kwan O).

http://www.ibo.org/school/search/index.cfm?programmes=PYP&ib_region=ALL_IB_REGIONS&country3=HK&region2=&boarding_facilities=&state_private=&student_gender=&language_of_instruction=ENGLISH&find_schools=Find

Country School name ProgrammesAdd to my
saved schoolsPYPMYPDPHong KongHong Kong Academy Primary School
4f Chung On Hall,, 15 Stubbs Road, Hong Kong SAR   Hong KongJapanese International School
4663 Tai Po Road, New Territories, Tai Po   Hong KongKingston International Kindergarten
12-14 Cumberland Road, Kowloon Tong   Hong KongKingston International School
113 Waterloo Road, Kowloon Tong   Hong KongRenaissance College, Hong Kong
5 Hang Ming Street, Ma On Shan, New Territories    Hong KongVictoria Belcher Kindergarten
Portion of Level 3, (Kindergarten Area), The Westwood, 8 Belchers Street, Hong Kong   Hong KongVictoria Shanghai Academy
30 Oi Kwan Road, Wan Chai

原帖由 sunnyfyma 於 09-1-16 10:36 發表

I heard that Logos Academy is also IB (at Tseng Kwan O).

呢間只係高中至行IB, 如果高中行IB既中學仲有好多間。

Sorry, I am not trying to answer your question. Just to say that the boy (?) looks really really cute, is he your kid? He is so lovely!

這些學校 並非全是走IB課程~(SPCC 及DBS是中學才有IB課程可選)

行IB係好貴ke ye, 好多學校只係"話"行IB, 根本未作實, 或只行幾年就算數, 只係好多家長唔會左/唔導左.

唔知選擇行 IB 課程的小學時, 仲有什麼要注意呢?

原帖由 tinkerbell2004 於 09-1-18 08:52 發表
唔知選擇行 IB 課程的小學時, 仲有什麼要注意呢?

蔡繼有同真道係咪要去到高中先行IB?
這2間的網頁介紹都似乎小學部份冇行,
要去到高中先行IB?因為上述既學校在IB
web site都冇上載佢地D名,反而國際學校
便不同,我現正頭痛何以取捨..

除了在IBO網頁已刊登的IB World Schools之外, 除非正在審批的過程外Candidate schools (Schools that are preparing to be authorized are known as ‘candidate schools’ 由準備到取得資歷都要幾年時間), 其他的學校, 明知及受制於政府資助的政策, 根本沒有資源及空間去行IB, 如果要將成本轉嫁到消費者, 那麼, 所收學費就將會等於或高於維多利亞等學校的學費, 每月七千幾至萬幾, 相信真正有能力負擔的家庭不多及一旦成為了要收回成本, 對我們低下階層而言,其吸引力亦會大減.

因此, 有些學校, 為了符合政府政策, 或要保持辦學團體的辨學理念, 不刻意打造成貴族專有的學校, 或想節省成本, 留住學生, 不得不放棄行IB, 或推遲到中學文憑階段才行IB, 省卻很多培訓, 出國交流, 聘請外籍老師等等的額外費用. 但他們都聲稱採用類似IB探究的學習模式, 例如祟真, 真道, 蔡繼有等等, 都以類似IB的教學, 但他們不可以打正旗號說自己行IB-PYP & IB-MYP....

培喬書院校長明言因行IB成本很貴, 他們不會行IB, 會接受TSA及參加新高中會考.

原帖由 四隻貓 於 09-1-16 08:57 AM 發表

醒目開學勳章 王國長老

有樣野好緊要, 就係ib需要好多資源去support, 即係
而根據edb說法, 直資學校受政府支助, 應以提供本地課程為主, 所以大部分既班別, 都應該行本地課程, 所以, 直資學校就算真係有ib, 都唔會係全部班別, 只會係一部分, 好明顯, 咁即係行精英制, 家長揀學校時, 要留意呢一點
而我自己就覺得, ib本身已經需要好多資源support, 例如suppose每一科都要開唔同程度俾學生揀, 而如果一間學校行"雙軌" (ie本地+ib), 好難有資源support本地課程又support ib課程 (唔通每一科都開幾班? 唔會掛....), 所以, 學生既choice又少左, 呢樣都要留意的

原帖由 nov03bb 於 09-1-19 02:09 AM 發表
其他的學校, 明知及受制於政府資助的政策, 根本沒有資源及空間去行IB, 如果要將成本轉嫁到消費者, 那麼, 所收學費就將會等於或高於維多利亞等學校的學費

Thank you very much!!!! 多謝大家既意見.

即係有d係真既IB 學校, 但有好多其實並不是真的, 根本未取得IB 認証; 有些只是高中才行IB; 有些更只是以ib作為招徠, 底子根本不是那回事.家長們真是要小心選擇.

happyrain , 張相係我女女呀, 多謝你讚佢得意呀!!!!

原帖由 四隻貓 於 09-1-19 11:46 發表
Thank you very much!!!! 多謝大家既意見.

即係有d係真既IB 學校, 但有好多其實並不是真的, 根本未取得IB 認証; 有些只是高中才行IB; 有些更只是以ib作為招徠, 底子根本不是那回事.家長們真是要小心選擇.

happyrai ...

這樣說,如IB web site 都冇名既學校,只是讀至高中先行IB,是否帶有誤導成份呢?

原帖由 nov03bb 於 09-1-19 02:09 發表
除了在IBO網頁已刊登的IB World Schools之外, 除非正在審批的過程外Candidate schools (Schools that are preparing to be authorized are known as ‘candidate schools’ 由準備到取得資歷都要幾年時間), 其他的學 ...

吓?崇真,真道, 蔡繼有等等, 都以祇係類似IB的教學乍??,
咁.....即係唔使頭痛何以取捨??

唔知有沒有讀緊這些學校的家長可以分享吓呢?

蔡繼有Yr 10考IGCSE,Yr 12計劃考IBD。學校現在最高的一級是Yr 8,應該需於今年開始申請IBO了。

原帖由 Santa_Maria 於 09-1-19 13:16 發表

吓?崇真,真道, 蔡繼有等等, 都以祇係類似IB的教學乍??,
咁.....即係唔使頭痛何以取捨??

Creative Primary School is an IB candidate school.
Creative Secondary School is a formal approved IB world school.
They offer all Primary Years Programme (PYP), Middle Years Programme (MYP) and Diploma Programme (DP).

Primary -
http://www.creativeprisch.edu.hk ... /teachingchar_c.htm

Secondary -
http://www.css.edu.hk/index.php? ... w&id=16&Itemid=35#5

原帖由 tinkerbell2004 於 09-1-19 13:41 發表
唔知有沒有讀緊這些學校的家長可以分享吓呢?

優才打算10-11年高中開始行IB, 校方今年開學時已向有關部門申請。

Dabby 你好呀, 唔知道你係咪優才的家長呢?
可否分享一吓這校的學習風氣呢?

原帖由 dabbycheung 於 09-1-19 14:55 發表

優才打算10-11年高中開始行IB, 校方今年開學時已向有關部門申請。

我係優才小學既家長, 而Dabby係優才中學既家長。

唔知你所講既學習風氣指邊一方面?  一般呢講, 優才既學生唔算死讀書/狂補習個種; 但係睇書既氣氛就幾好, 學校亦好鼓勵學生睇課外書, 有各種讀書計劃/獎勵咁。

唔知問唔問倒你既問题呢?

原帖由 tinkerbell2004 於 09-1-20 14:18 發表
Dabby 你好呀, 唔知道你係咪優才的家長呢?
可否分享一吓這校的學習風氣呢?