用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 值唔值得為咗小朋友(男仔)搬去41網?
go

值唔值得為咗小朋友(男仔)搬去41網?

值唔值得為咗小朋友(男仔)搬去41網?如題!

原帖由 carcar000 於 09-1-16 04:09 發表
值唔值得為咗小朋友(男仔)搬去41網?如題!

Whether or not worth to move to Net 41 should be at the concerned parents' own discretion. Rest of us can have a lot of comments, advice or experience to share but at the end do not have any responaibility at all.

The parents should have already in mind about their own financial capability and the level of drive to go for those schools.

Agreed!!!

原帖由 LS+MCS 於 09-1-16 10:16 發表

Whether or not worth to move to Net 41 should be at the concerned parents' own discretion. Rest of us can have a lot of comments, advice or experience to share but at the end do not have any respona ...

很難說,如果能力負擔得來,可以搬;借地址係犯法,始終心虛,亦在小朋友面前立了壞榜樣.
值得與否很難說,有時做家長的,盡量安排最好的給他們,是否值得?有否成效?天曉得.

41網男仔除咗喇沙就冇太多選擇.  喇沙競爭非常激烈, 其實都只係博一博.  全區41網95%男仔都博喇沙第一志願, 爭第二階段少於80個位.  你自己考慮值唔值得博囉.  

拔悴小學得20+ 學位比41網男仔 + 女仔抽.  放第一志願機會自己都計得到 (個人認為都係難), 放第二志願就更冇機....

其他選擇有九龍塘官立, 但未必值得搬來41網讀呢間....

你唔搬, 就博都冇得博 (跨區機會更微).  搬, 有機會博到, 但每年新聞你都見到好多41網失望的家長..., 睇吓你有幾鍾意那些學校和經濟能力再考慮, 或考私校做 backup 囉...

睇你對小朋友有冇要求及本身校網好唔好, 因為搬屋不是講咁易, 同埋小朋友都要適應新環境, 認識新朋友, 會較難適應, 雖然, 有人話小朋友好易忘記舊的事, 以我經驗所得, 並不是講咁簡單, 所以你要好好考慮清楚.

那麼FOR 男仔 搬去12網或34網會較平均D呢?  易入一些好校呢?  

原帖由 jjbaby0307 於 09-1-20 14:06 發表
41網男仔除咗喇沙就冇太多選擇.  喇沙競爭非常激烈, 其實都只係博一博.  全區41網95%男仔都博喇沙第一志願, 爭第二階段少於80個位.  你自己考慮值唔值得博囉.  

拔悴小學得20+ 學位比41網男仔 + 女仔抽.  放第一志 ...

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

兩個字"靠運",你抽到心儀米覺得值,抽唔到米唔值,無%計,所以無話值唔值

如果由大屋搬細屋. 住屋質素完全不同. 給子女空間完全影響. 又蝕住樓價去賣樓而搬. 之後若抽不到. 加上可能很多人借地址抽中. 你會認為不值. 所以每人情況不同. 如果原來也打算是搬. 而且也可各樣維持轉變不會太大. 又一定會有私小直資打底. 甚至只是租. 抽不到又容易回頭不影響經濟. 當看看運氣也好.

有學校收咪值得囉
但如果學校不係心水既..咁..可能...

要自己考慮了

我相信 博到既d家長一定認為幾好呀
但係哩..學位就這麼多..博不到都係有可能發生

我相信 博到既d家長一定認為值得
但係哩..學位就這麼多..博不到都係有可能發生‧如果搬佐環境好佐文無訪