用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡成績吾好......
go

囡囡成績吾好......

冬日勳章 醒目開學勳章

由p.1起已補習做補充,我又是全職mama,成績一直強差人意,諗住細個慢慢教,點知轉眼p.5,今次到英文fail,其他僅僅合格,自問咁多年都盡心盡力,補習社又試過,上門姐姐都試過,佢又吾係懶,又吾係吾肯讀,真係費解!
頭先喊住返黎話fail,我都吾敢話佢

原帖由 yanyan-mummy 於 09-1-15 23:34 發表
由p.1起已補習做補充,我又是全職mama,成績一直強差人意,諗住細個慢慢教,點知轉眼p.5,今次到英文fail,其他僅僅合格,自問咁多年都盡心盡力,補習社又試過,上門姐姐都試過,佢又吾係懶,又吾係吾肯讀,真係費解!
頭先喊住返 ...

全職mama對佢學習上係有負面影響
你知唔知佢學習上的問題何在?

耐人尋味....

八卦下,please check PM.

原帖由 yanyan-mummy 於 09-1-15 23:34 發表
頭先喊住返 ...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

首先,要接受有些小朋友是資質差(我FORM3的妹妹讀BAND3)。

總不會個個都天生聰明。最重是與她保持良好親密關係,不要讓她誤交損友(誤入歧途)。幸福與否,不是完全取決成績。

現要加強訓練其人際關係和言行舉止。以己此之長去補已之短。

不過,五六年級成績不好,還會有特破機會。因中學與小學模式不同,我小學時經常不合格,現在一樣在本地大學(新聞系畢業)。當中沒有任何特訓OR補習。唯一可能是小學常被批評太差,漸漸失信心,越來越差,直到中學一次作文比賽得獎,開始多嘗試,多元化自學,才慢慢改善。所以學習過程中自信和自學也十分重要。

If the syllabus is too hard for her, as some of the school will teach one or half yr in advance.

As she is only P5, maybe there will be change in secondary school. I think at this stage more encouragement is best. And also, beside school, anything she like and have talent on it such as drawing, singing.

my 2nd daughter also not good at studying, but she find singing and drawing is her interest so she does quite well in it.

醒目開學勳章

真係好認同你嘅講法呀, 有時做家長真係要無奈地接受, 你同我老公講法一樣, 小朋友讀唔讀得成書真係迫唔嚟, 迫得到又點, 好好成績品德唔掂, 攞10個A又如何, 但香港教育迫得D家長同小朋友X不過氣, 成績永遠排第一, 學咩興趣班, 攞到幾多証書, 有D咩獎狀, 能操幾多語言, 依D先最重要, 咁樣迫法要有良好嘅親子關係, 都真係好難做到, 要做到的, 一係小朋友天生聰敏、成績標丙, 一係就唯有家長放棄好成績, 與小朋友建立良好關係, 搞好佢嘅品行啦, 你地話係未好無奈呀, 或者有冇兩全其美嘅方法呀? 有冇人可以教吓我呀?

原帖由 yovin 於 09-1-16 03:47 發表
首先,要接受有些小朋友是資質差(我FORM3的妹妹讀BAND3)。

總不會個個都天生聰明。最重是與她保持良好親密關係,不要讓她誤交損友(誤入歧途)。幸福與否,不是完全取決成績。

現要加強訓練其人際關係和言行舉止。以己此之 ...

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 tse530 於 09-1-16 00:08 發表

全職mama對佢學習上係有負面影響
你知唔知佢學習上的問題何在?

何出此言?
可以說明一下嗎?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 yovin 於 09-1-16 03:47 發表

現要加強訓練其人際關係和言行舉止。以己此之 ...

謝謝各位!
其實我當然明白人人天資不同,但都各有優點及缺點,而小女之優點不在成績上,她愛繪畫也愛跳舞,原本是樂觀活潑的小學生,不幸因要應付升中,在各精英之下,只得中下之成績,確令人氣餒,她算勤力,每天大部份時間都在上課溫習補習做功課中渡過,就算假日都要留低默書,差不多已經沒有什麼童年,我都沒有給太大壓力,但她自己就有壓力,因佢D朋友仔大多成績好,依家冇點期望,只希望有校風好ge直資肯收佢,咁就安樂la!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-1-16 12:09 發表

何出此言?
可以說明一下嗎?

某程度,家長對子女時間減少,
對小學階段的學童未能完全了解or掌握
到小五,小六;隨學童自理能力上升,情況可望改善

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 tse530 於 09-1-16 12:58 發表

我一直是全職mama wo,又怎會對子女時間減少呢?

醒目開學勳章

原帖由 yanyan-mummy 於 09-1-16 12:40 發表

謝謝各位!
其實我當然明白人人天資不同,但都各有優點及缺點,而小女之優點不在成績上,她愛繪畫也愛跳舞,原本是樂觀活潑的小學生,不幸因要應付升中,在各精英之下,只得中下之成績,確令人氣餒,她算勤力,每天大部份時間 ...

太大功課壓力會另小朋友產生逃避及抗拒,  假期去下郊遊鬆一鬆會好D.

原帖由 yanyan-mummy 於 09-1-16 13:15 發表

相對非在職家長,在職家長對子女時間減少

原帖由 yanyan-mummy 於 09-1-16 13:15 發表

你囡囡可能有無形壓力 , 我唸依種壓力會大於"老師/家長"去責怪她.
相信你囡囡學校生活一定是很開心, 所以好想與其他知心同學看齊.
我唸首先要父母"真正"識懷, 而唔單止係口講唔要MIND, 而又去馬上打聽成績/點算啦?? 無灑MOOD..., 始終你囡囡都大過, 就算你掩飾, 佢可能都FEEL到你擔心.

唯有多些同佢傾計&力行你唔MIND分數, 最緊要佢盡咗力, MUM 覺得OK啦!!

考試只係成長一部份.  佢嘅能力唔係支配在一張成績表上.

如上個人意見, 唔好見怪.

黃巴士

既然她愛繪畫也愛跳舞,可以多發掘這些方面,或許在這方面她可得滿足,將來在這方面發展也不錯!
原帖由 yanyan-mummy 於 09-1-16 12:40 發表

謝謝各位!
其實我當然明白人人天資不同,但都各有優點及缺點,而小女之優點不在成績上,她愛繪畫也愛跳舞,原本是樂觀活潑的小學生,不幸因要應付升中,在各精英之下,只得中下之成績,確令人氣餒,她算勤力,每天大部份時間 ...

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 tse530 於 09-1-17 09:42 發表

相對非在職家長,在職家長對子女時間減少

我不是在職家長,我是非在職家長,即全職mama!
你明白了嗎?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 黃巴士 於 09-1-17 10:24 發表

你囡囡可能有無形壓力 , 我唸依種壓力會大於"老師/家長"去責怪她.
相信你囡囡學校生活一定是很開心, 所以好想與其他知心同學看齊.
我唸首先要父母"真正"識懷, 而唔單止係口講唔要MIND, 而又去馬上打聽成 ...

你說的全對,但自問真的不可釋懷,當其他mama在訴說揀什麼band1學校好,而我卻在band2選中文中學,心裏很難受,但又擔心band2校風差,青春期容易學壞,F.4先轉英文又擔心追吾到,不能上大學......其實我做不到不問成績,口裏雖說不打緊,盡力便可,但亦難免口出怨言,所以可能她都覺得我好飄忽ga!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 wanmui 於 09-1-17 21:22 發表
既然她愛繪畫也愛跳舞,可以多發掘這些方面,或許在這方面她可得滿足,將來在這方面發展也不錯!

最慘係只愛而不精,只可當興趣吧了!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-1-17 22:34 發表

你說的全對,但自問真的不可釋懷,當其他mama在訴說揀什麼band1學校好,而我卻在band2選中文中學,心裏很難受,但又擔心band2校風差,青春期容易學壞,F.4先轉英文又擔心追吾到,不能上大學......其實我做不到不問成績,口 ...

我都好明白你感受, 邊個父母唔想仔女成績好.
好似我囝囝咁, 成績開始放慢, 我都盡力去幫佢, 擔心係有, 但我唔想太將事情放大, 入唔到大學, 搵唔到工, 生活唔到......因為我感到小朋友資質唔差, 只係唔上心同懶.

如果你囡囡入咗BAND 1, 咁又追唔上, 大家都一樣辛苦, 就算大家唔MIND辛苦, 你唔驚呀?? 咁大壓力, 點知AFFORD到嗎??
不如盤算著眼撰BAND 2, 做BAND 2最好嘅BAND 1學生囉.
我反而好欣賞你女女, 肯自己努力, 唔放棄.
你要對囡囡有信心,  今日唔等於明日, 你都看下去, 囡囡如何看上去呢??
心中底線係要有, 但係唔好太CARE, 只要佢每次有1分的進步, 已經係鼓舞.  
小朋友係長跑比賽, 唔係短跑.

當其他人覺得FULL TIME MUM, 可能唸小朋友一定係成績好, 唔太理想, 係咪MUM責任呢???  
唔好介意我講, 有時好多FULL TIME MUM都集中小朋友成績或如何令小朋友更上一層樓, 難免多多比較而忽略了身邊其他較"信"式父母感受. 所以當知道如何去改善問題時,我有時都會去撰嘢聽, 所謂"有苦自己知"而唔想去聽/講呀邊個邊個考成點....

如上只係個人意見, 唔好介意!!

黃巴士

王國會長

你會唔會誤解了"全職mama"的家義, 全職mama係冇出去打工留在家照顧小朋友喎, 怎會對子女時間減少 ?

原帖由 tse530 於 09-1-16 12:58 發表