用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中英數三科都唔合格, 我仲有咩方法幫個仔呀 ?? ...
樓主: yuki123lam
go

中英數三科都唔合格, 我仲有咩方法幫個仔呀 ?? [複製鏈接]

明白. 如果老師都係咁, 係咪應該轉學校呢??

真替妳心焦.

原帖由 yuki123lam 於 09-1-16 01:37 發表
因為佢每日手冊都有一至兩科唔寫, 我根本對唔齊佢 d 功課, 而老師方面冇了解清楚, 只係每天不斷寫欠交乜.....

原帖由 yuki123lam 於 09-1-16 01:45 發表
黃巴士,

仔仔覺得重覆做埋同一樣野好悶, 好多餘 (激死!), 覺得自己識唔需要寫係份試卷上, 亦都唔鍾意同學點做佢又要做, 佢永遠都好似同同年小朋友有所分別, 諗野會比人成熟等等........ 每日都只係鍾意用各種廢物設 ...

yuki123lam,

你囝囝的情況與我囝囝有些事件相似.
你睇吓係咪咁 :-
囝囝比較同年齡早熟, 聰明, 但依種早熟唔係好完整嘅思想早熟, 小朋友好pride佢嘅強項, 覺得自己好惦。 但依種惦,在於佢興趣方面,好似你囝囝好鍾意研究同發明, 佢要在發明過程中尋回自信, 可能在功課/學習上唔care, 可能佢覺得唔pride, 無"引", 幼稚 etc.
可能標示住自己太自傲.
佢地嘅聰明係理解力好好, 但係唔上心, 行精面, 覺得我要咁好成績有咩用, 又無獎品, 眼前無利益 (我又唔洗人讚), 我已經好叻!!
久而久之, 人就"pair"起上來.

我好在早見到囝囝有此問題, 所以control到佢唔再"pair"落去.

學校方面 - 可能老師都無佢"乎", 因為都唔知小朋友心裡唸咩??

我唸你先自我調節, 囝囝智力完全沒問題, 聰明的小朋友要多關注. 自己先唔好洩氣!!  你囝囝如果搵arm到門, 相信日後會好叻(因為始終未開竅)!!!

我覺得先從小朋友心事開始, 佢係咪唔鍾意d同學&老師???
佢唔鍾意學校, 自然會有反叛行為出現.

打開心窗~
由於你囝囝好clever, 所以可能佢講嘢會"口是心非", "口不對心", 你要捉到佢邊句真, 邊句假, 如果唔係, 佢會覺得你唔夠班同佢玩!! 唔同你再傾!!!

黃巴士

yulilam123,

我囝囝都係咁樣, 講話"我都識又做, 做咩又重覆做?" 佢會覺得你係咪look down我呀!!
你試吓同佢講"你話識遮, 連寫落份卷都無膽寫, 有幾識遮??"
依類小朋友充滿"鬧心"&反叛, 你要知道點燃起&激發佢團"火".
如果唔係佢思想上無出口, 第日樣樣嘢都會收埋唔同你傾!!!

同佢先傾課外書/發明, 同佢一齊去睇書, 再同佢share, 唔好話"蹝時間砌嘢, 不如讀吓書之類嘅說話", 因為係無用嘅, 佢嘅價值觀唔同大人.
起碼俾佢先覺得你同佢arm feel先.

人際關係 ~ 小朋友覺得佢成日我行我素, 自然覺得古怪!! 但係你知道佢唔係古怪, 只係未搵到"知心友"遮, 小朋友結朋友, 可以好簡單嘅. 在乎佢鍾唔鍾意班同學??

黃巴士

原帖由 yuki123lam 於 09-1-15 15:16 發表
我有試過同佢解釋, 班主任都有試過係我同仔仔面前解釋俾仔仔聽(因為成績上落太大, 要見家長), 但係講極仔仔都唔理, 今年 P3 上學期中, 英文默書甘多次, 冇一次合格, 有幾次係 0分, 2分, 明明係屋企叫佢背默好, 但係 ...

點解佢會咁唔鍾意/唔RESPECT學校D規則 (功課, 考卷, 同學ETC)??
會唔會佢在學校發生咗些事, 你唔知?? 可能係同學之間好少嘅事, 但係小朋友(你囝囝)心裡卻係好大件事.
P.3 - 係咪原班P.1-P.3升上同一班同學?? 你試吓同佢班同學仔傾吓(最好唔好俾佢知), 佢點古怪呀??? 佢同你地講過D咩樣呀??? 從而了解你囝囝點睇班同學??

黃巴士,

的確, 妳所講既同我仔仔一樣, 真係好多謝妳俾我既意見, 真係令到我學到唔少野, 了解多左仔仔內心世界, 仔仔學校 P1 - P3 都唔係原班直升, 分開晒, 可能學校生活唔開心, 尢其今年班主任唔係甘好, 將我個仔分開一個人坐在最前位置, 其它同學隔離都有同學仔, 令我個仔更加孤獨, 前排成日聽仔仔話同班同組 (4個人一組) 個組長好惡, 日日都罵仔仔, 唔理咩事都全推入仔仔身上, 就算最後發現唔關我個仔事, 都冇 say sorry (但係仔仔冇同人解釋, 因為佢口就話費事理佢), 但係睇得出佢好唔開心, 有次仲扯仔仔頭髮, 仔仔個頭皮痛左幾日, 自始佢開始唔願意番學 (佢一向好鍾意番學), 我試過搵佢班主任傾, 但係老師只解釋個組長只係關心我個仔........等等, 根本佢已經認定我個仔麻煩, 我其實有打算幫仔仔轉校, 但係佢張成績表甘, 試問有邊間學校會收, 所以有家長提議我幫仔仔先做一個 IQ TEST, 睇下係咪資優, 然後就向心儀既學校叩門 (因為我打算幫仔仔轉直資小學, 教學類似國際學校既), 妳覺得有冇需要, 係咪真係可以知道仔仔既強弱項, 再加深了解仔仔, 因為做個 IQ TEST 都唔係平, 所以我仲考慮緊 ??
quote]原帖由 黃巴士 於 09-1-16 10:14 發表

yuki123lam,

你囝囝的情況與我囝囝有些事件相似.
你睇吓係咪咁 :-
囝囝比較同年齡早熟, 聰明, 但依種早熟唔係好完整嘅思想早熟, 小朋友好pride佢嘅強項, 覺得自己好惦。 但依種惦,在於佢興趣方面,好似你囝囝好鍾意 ... [/quote]

我囝囝由P1-P2 既平均分都有9X, 但佢升P3後成績開始
係咁跌, 今次考試都好差, 以前D分數係9字頭, 但依傢都係7 or 8字頭, 自己都覺得好唔開心 (反而佢對分數一D都唔緊張), 但我知佢已經盡咗力。睇完你地既分享後,我都應該調節下自已既心理, 唔好比太大壓力佢先係。

原帖由 yuki123lam 於 09-1-16 13:48 發表
黃巴士,

的確, 妳所講既同我仔仔一樣, 真係好多謝妳俾我既意見, 真係令到我學到唔少野, 了解多左仔仔內心世界, 仔仔學校 P1 - P3 都唔係原班直升, 分開晒, 可能學校生活唔開心, 尢其今年班主任唔係甘好, 將我個仔分 ...

不如你先問囝囝想唔想轉校?? 如果佢無意見, 你同佢講媽咪要一張"是正同靚仔"嘅成績表去搵學校而得喎!!
今年下學期都就快開始, 你試唔試吓囝囝肯唔肯合作&有無信心, 考好今年考試??
有CERT.至有機會搵好學校, 如果你囝囝成績好(只是成績表分數差) 我唸你都係搵間GRADE數好D嘅學校俾佢, 如果搵間師資差過依家讀緊個間, 你囝囝可能會覺得降GRADE, 無心機讀落去!!!

如果佢唔想轉, 你就要唸方法再同校方反映.
班主任其實想點遮?? 係咪覺得係小事, 唔理呢??
你囝囝煩擾其他同學咩??仲咩要分開坐遮, 分開一陣就話嚇吓佢, 短時間可能WORK, 長時間, 小朋友咪又係咁, 小朋友都有自尊喎, 叫佢點FACE其他同學仔呀???老師咁OUT嘅方法"治唔到個小朋友喎", 棧攪到你囝囝反感. 仲"標籤"咗佢添. 正終"口服心唔服"
如果你有信心囝囝在校守規, 我唸你要企響囝囝個邊. 當然唔係話叫你唔ARM都企佢個邊去放蹤佢啦!! 所以你先要了解清楚囝囝在校表現, 客觀去分析. 就算係老師問題, 都只係大人去處理, 唔好INVOLVE小朋友, 如果唔係, 佢第日就唔RESPECT"所有"老師.
資優TEST - 如果係情緒問題, 唔關資優事喎. 到如上情況改善後, 成績仍係咁至去TEST啦!!  TEST一次都要4千幾蚊.

所謂"生仔唔知仔心肝咩", 最了解囝囝嘅始終係你.  "出眾"嘅小朋友, 往往令父母勞心勞力.唔好放棄呀!!  .  

如上純綷個人COMMENT, 唔好介意!!!

黃巴士

王國會長

為何會日日都欠交功課 ? 你沒有檢查他的功課嗎 ?

原帖由 yuki123lam 於 09-1-15 15:16 發表
我有試過同佢解釋, 班主任都有試過係我同仔仔面前解釋俾仔仔聽(因為成績上落太大, 要見家長), 但係講極仔仔都唔理, 今年 P3 上學期中, 英文默書甘多次, 冇一次合格, 有幾次係 0分, 2分, 明明係屋企叫佢背默好, 但係結果都冇用, 上學期差唔多日日都欠交功課, 前個月個班主任仲要見我,  ...

你好~~馬騮仔初黎報到~

不過都想發表下自己的意見...

就幾方面來說...

首先..我唔讚成你去轉校,因為我覺得逃避不是一個好方法,你應該係一齊去面對,而且轉校了,真的會有一個新開始嗎﹖你確保不會有同樣的事發生﹖難道將來你的仔仔在工作上不如意,就叫他去轉工﹖(可能太遠了...)

其實我覺得你可以試下
1) 首先,在功課上,我建議你送仔仔回校時,盡可能問一問同班同學的家長的電話,方便對功課(確保沒有漏抄)

2) 同時,我相信你要教仔仔一下,考試的方法,作答,計時等等,記住要用有趣的方法。

3) 我覺得真係可能要轉一轉補習老師,那個老師可能真的很有心機教他,但可能夾不到你仔仔的性格。
最重要的是可能你仔仔跟本已經不怕他了。補習老師最重要是能和他打成一片(我幫人補習班時,喜歡用他喜歡的東西做教學題材),但又要令他怕,要聽話。

4) 心理方面,可能要找外人(其實最好是補習老師),和他說一說,為什麼是外人,因為媽媽妳日對夜對,日"鵝"夜"鵝",妳一開聲,他會諗:"又係呢d野...你煩唔煩呀!!" 未講都唔想聽..試問又點會有效呢﹖補習老師的好處是起碼仔仔會回應,會表達佢想點,聽完又覺得有support 有response 喎。
正正好像,你不開心時,也想有朋友在身邊支持妳,聽你講完之後,又唔會話你,會比意見你,講完伸完再一齊去玩。
係咪先﹖小朋友其實都好似大人架。
(不過....你一定要確保你的補習老師能夠處理 幫他分析,同最重要係同你小朋友夾~有計傾~如果冇....你就要靠下自己,可能要老公or 麻麻出手相助了,因為有時佢地會聽其他人話多d~)

Hope can help u ~~
唔係專業意見
只係小弟以前幫人補習的心得~~

Thx~~Good Lucky~~
‹ 上一主題|下一主題