用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中英數三科都唔合格, 我仲有咩方法幫個仔呀 ?? ...
go

中英數三科都唔合格, 我仲有咩方法幫個仔呀 ??

依家已經有私人補習 keep 住個程度, 考試前我又日日請假同佢溫習, 覺得佢其實已經識晒, 俾 d worksheet 佢做又冇問題, 全部問對, 但係每次測驗+考試成績都係三科唔合格, 都真係唔明?? 仔仔今年 P3, 都算得上聰明, 記性好, 但係成績每次都好嚇人, 以為佢會得到好成績, 點知得 30 ~ 40 分甘上下, 每次都有一科唔做一半卷, 今次中文, 下次可能英文或數學, 剛剛考試中作居然只作一半, 數學卷只做 8/5, 餘下 3 板唔做, 所以差一分先合格, 我仲可以點幫佢 ?? 有冇人可以教下我, 對住呢個仔真係無從入手, 問佢點解唔完成 D 卷, 佢話突然唔想做, 問多幾句就話唔知, 真係激死我喇 ...................

原帖由 yuki123lam 於 09-1-15 11:59 發表
依家已經有私人補習 keep 住個程度, 考試前我又日日請假同佢溫習, 覺得佢其實已經識晒, 俾 d worksheet 佢做又冇問題, 全部問對, 但係每次測驗+考試成績都係三科唔合格, 都真係唔明?? 仔仔今年 P3, 都算得上聰明, 記 ...

佢係唔係資優 ?

我補緊個小朋友都係咁...
不過係小一...
未補佢之前d chi & eng dict 慘不忍睹..
補落發覺..佢對中文同數學好有興趣
但英文....繼續...

而家d小朋友一句唔鐘意就唔做&發脾氣

有d小朋友小三仲好細...未知d分數對佢好重要...你唯有同佢講下道理..比佢明白考試唔同做exercise
d negative 既 actions只會令佢反感

咁睇佢唔係唔識做or唔夠時間做,純粹係態度問題? 唯有心平氣和同佢傾吓,了解佢的諗法,  

醒目開學勳章

原帖由 yuki123lam 於 09-1-15 11:59 發表
依家已經有私人補習 keep 住個程度, 考試前我又日日請假同佢溫習, 覺得佢其實已經識晒, 俾 d worksheet 佢做又冇問題, 全部問對, 但係每次測驗+考試成績都係三科唔合格, 都真係唔明?? 仔仔今年 P3, 都算得上聰明, 記 ...

佢平日態度係點呀?  係咪自主性好大, 要自己話事咁呢??

如果係咁, 我覺得佢係時間控制方面既問題囉! 你話佢識但係無做晒...咁你平時同佢做worksheet做無keep time呀? 因為有時緊張都會令佢拖慢來做, 事關佢都驚做錯嘛. 你唸吓如果每條佢都猶豫一下. 咁好快就夠鐘喇!

聽落好似唔係智力問題wor,
似情緒問題多d.
會唔會資優呀?

我有試過同佢解釋, 班主任都有試過係我同仔仔面前解釋俾仔仔聽(因為成績上落太大, 要見家長), 但係講極仔仔都唔理, 今年 P3 上學期中, 英文默書甘多次, 冇一次合格, 有幾次係 0分, 2分, 明明係屋企叫佢背默好, 但係番學默到一半話唔想默, 我已經冇罵佢, 仲不停鼓勵佢要盡力, 但係結果都冇用, 上學期差唔多日日都欠交功課, 前個月個班主任仲要見我, 同我講仔仔試過上課期間, 冇問老師自己走出班房, 係走廊度行來行去, 問佢點解甘做, 佢又例牌答唔知 (佢CHECK 過冇過度活躍), 問佢係咪唔明白老師講咩, 仔仔又話唔係, 全部都明, 連補習老師都唔敢迫佢, 有時都係知道佢識, 都唔迫佢做 worksheet, 補習老師都話諗唔到出來 d 成績會係甘, 已經不停轉方法去教佢, 但係........ 點算 ??

原帖由 elza1224 於 09-1-15 12:15 發表
我補緊個小朋友都係咁...
不過係小一...
未補佢之前d chi & eng dict 慘不忍睹..
補落發覺..佢對中文同數學好有興趣
但英文....繼續...

而家d小朋友一句唔鐘意就唔做&發脾氣

有d小朋友小三仲 ...

同佢計時, 佢冇一次可以係指家時間完成, 因為佢好識拖時間, 冇心機做功課, 做試卷, 求求其其, 一 d 都唔緊張, 永遠唔會 check 卷.....

原帖由 Umi 於 09-1-15 13:51 發表
如果係咁, 我覺得佢係時間控制方面既問題囉! 你話佢識但係無做晒...咁你平時同佢做worksheet做無keep time呀? 因為有時緊張都會令佢拖慢來做, 事關佢都驚做錯嘛. 你唸吓如果每條佢都猶豫一下. 咁好快就夠鐘喇! ...

佢答你唔知, 你覺得佢係唔想講, 定係唔知點表達同你講??
或者介意緊mummy, 咩你知仲問我???

1) 佢會唔會覺得你唔了解佢, 而唔想講???  
2) 你都知我識啦,同學仔咁命做卷, 都唔知為咩?? 我唔會隨波逐流架??
3) 唔夠時間??
4) 唔想寫字??? 手軟
5) 都唔知考嚟做咩, 同做作業咪一樣, 蹝時間
6) 我第日大過都唸住做咩咩(E.G 運動, 音樂etc)職業, 唔洗咁勤力讀書啦
7) 見到份卷就"唔鍾意", 因為唸起唔鍾意d老師etc....:;pppp:

有時小朋友唔想答你, 佢會話唔知??
我囝囝都係咁, 但我又好想知佢唸咩喎, 我就用1) 2) 3) 4)俾佢答出嚟.

再者, 從佢老師/同學/朋友間打聽吓, 可能會聽到d嘢.

黃巴士

yuki123lam ,
    你的情況, 正是我的一個朋友現在的煩惱,她的兒子是我仔的同學, 是班中的大仔, 但卻做事很慢, 像跟不上其他同學的腳步, 更被老師說成班中的大BB, 媽媽在家跟他溫默書,總是100分, 但在堂上卻只肯默一半, 說很累, 不想寫....老師都以為他是懶惰, 其實他很聰明, 但只肯做數學一樣功課.....但她媽媽都沒有辦法, 因為這孩子的爸媽已離婚, 現跟媽媽,哥哥及媽的男友同住, step father對兩兄弟如同己出, 哥哥已適應了, 而且在校成績彪炳, 唯獨弟弟的情緒仍是無法觸摸, 我的意思是小孩子的感覺很敏感, 會否是家中發生了一些事情, 有些改變, 學校生活遇上挫折等等...... 我想要先同校方溝通一下, 要知道孩子背後的憂慮, 打開了他的心結, 才是真正幫到他.......而且他是從小三開始才這樣子, 還是小一開始已經是這樣呢? 看來你是在職媽媽, 會否他有被忽略的感覺, 你請假跟他溫書, 他喜歡那段時間完全擁有你, 所以表現會好一些, 諸如此類的問題, 你不妨反思一下, 再友善地向他探問吧!

其實會唔會佢係資優呀?所以覺得悶唔想做.你有冇同佢班主任傾過佢考試時咩情況?佢平時做功課會唔會都係咁?

有私人補習點解仲日日欠交功課既??

做媽媽好辛苦,你要堅持唔好放棄,(每次我好累,想放手,我會說:要堅持唔好放棄)。

記住,兒子比別人不同,他要的是支持,媽媽的角色十分重要。

同意jonnylai 的說法。

你或可主動請教一些教師資齡深(有愛心)的主任問問,我想他們會有過相似經驗去指導你。

Johnnylaisma,

非常同意妳既講法, 我個仔同妳朋友個仔一模一樣, 都係大仔, 做事拖長做, 特別鍾意數學, 好想學多 d 數學, 尤其係 P4 以上既數學, 我有到學校了解, 不過班主任認定佢比較麻煩, 罵, 罰, 哦, 煩, 解釋各種方法都對仔仔冇用, 可能甘放棄左佢, 今年佢俾偏入 "加輔班", 即係所有問題學生都係讀同級個一班, 多個老師 takecare 佢地, 不過仔仔情況越來越差, 由 P2 上學期開始差 (P1 成績係中上, P2 係全級尾), 下降左 1xx 幾名次, 個年班主任覺得佢自我放棄, 所以轉介見 "臨床心理學家", 見完之後都係叫我多鼓勵, 多 d 係開心情況下陪佢讀書, 唔好迫佢, 因為佢完全放棄緊自己, 乜都冇所謂, 根本唔介意獎 or 責罵, 要俾佢賞試失敗, 睇下佢幾時自己會開始緊張自己既學業等等.........

不過真係多謝大家既意見, 我會再反省一下, 盡量多 d 抽時間陪佢去玩, 因為每次仔仔見到我, 我唔係同佢做功課就溫書........

原帖由 Johnnylaisma 於 09-1-15 15:52 發表
yuki123lam ,
    你的情況, 正是我的一個朋友現在的煩惱,她的兒子是我仔的同學, 是班中的大仔, 但卻做事很慢, 像跟不上其他同學的腳步, 更被老師說成班中的大BB, 媽媽在家跟他溫默書,總是100分, 但在堂上卻只肯默一 ...

因為佢每日手冊都有一至兩科唔寫, 我根本對唔齊佢 d 功課, 而老師方面冇了解清楚, 只係每天不斷寫欠交乜.....

原帖由 IRON 於 09-1-15 21:50 發表
有私人補習點解仲日日欠交功課既??

黃巴士,

仔仔覺得重覆做埋同一樣野好悶, 好多餘 (激死!), 覺得自己識唔需要寫係份試卷上, 亦都唔鍾意同學點做佢又要做, 佢永遠都好似同同年小朋友有所分別, 諗野會比人成熟等等........ 每日都只係鍾意用各種廢物設計佢既發明品, 好鍾意睇課外圖書, 去廁所, 洗澡都要睇, 佢成日話自己小息都唔同同學玩, 自己走去圖書館睇圖書, 所以冇乜朋友, 其他小朋友覺得佢好古怪.......

原帖由 黃巴士 於 09-1-15 15:30 發表

佢答你唔知, 你覺得佢係唔想講, 定係唔知點表達同你講??
或者介意緊mummy, 咩你知仲問我???

1) 佢會唔會覺得你唔了解佢, 而唔想講???  
2) 你都知我識啦,同學仔咁命做卷, 都唔知為咩?? 我唔會隨波逐流架??
3) 唔 ...

推介(鄧HOI霖:會笑的媽媽)她的情況與你有點相似。

你仔仔可能是太聰明,鄧HOI霖把兒子轉到国際學校後有明顯改善。国際學校注重啟發和創作,兒子變得喜歡上學,更最後JUMP班讀大學。不過這樣唯一要考慮的是經濟問題!

我覺得現在的小朋友, 物實上已非常豐富,但心靈上卻非常缺乏, 無論母親是否全職, 注意力只集中在小朋友的分數上, 無時無刻都是記掛小朋友溫習未 ? 成績如何 ? ......

小朋友每天(除了睡覺時間)都只是追求分數來滿足父母的要求, 確實幾痛苦的.

你囝囝仍然留心聽書, d worksheet 做又冇問題, 全部識哂, 證明佢學習上沒有問題, 如果認真同佢傾下, 問下佢還有什麼興趣 ? 兩方面取得平衡, 再加 Family day 時要盡情玩樂, 相信情況能有所改善.

同佢講, 如果想做發明家, 就要在限定時間內盡快將份卷做完(最好快過其他同學), 到時科科成績優異, 可以跳班, 入一間好學校, 選讀他喜歡的科目, 提早理想實現, 咁先至係成熟表現麻 ...... 陳易希是其中一個例子.

原帖由 yuki123lam 於 09-1-16 01:45 發表
黃巴士,

仔仔覺得重覆做埋同一樣野好悶, 好多餘 (激死!), 覺得自己識唔需要寫係份試卷上, 亦都唔鍾意同學點做佢又要做, 佢永遠都好似同同年小朋友有所分別, 諗野會比人成熟等等........ 每日都只係鍾意用各種廢物設 ...