用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如果全級考24,報考BPS有無機會面試
樓主: kpt333
go

請問如果全級考24,報考BPS有無機會面試

I submitted the application this afternoon at about 2pm, the no is 132X.

仲想問下究竟份application form 's part 2 to 5是否只可填最多20項,抑或遞交最多20張證書,但20張證書裏面可能唔止20項,for example, there may be some prizes written in the school report.幫我收表個位男士好似唔係太清楚,成日問隔離另一位職員。

英華比較多位,如果報英華會否機會大一些。
kpt333

如果收據係有No.,即是直到今天下午有三百多個申請。

這樣就比較合理,相信到19號,申請數目約五、六百份,與往年相若。

希望各家長報名後繼續報數,只須到十位數就得啦,以免校方不滿你洩露資料。

原帖由 violetching 於 09-1-15 17:53 發表
I submitted the application this afternoon at about 2pm, the no is 132X.

仲想問下究竟份application form 's part 2 to 5是否只可填最多20項,抑或遞交最多20張證書,但20張證書裏面可能唔止20項,for ex ...

但我反而認為BPS容易點,因為主要與東區 Band 1 女生爭。若是英華或SSGS 就要同中西區爭,但跨去中西區,隨時會跌Band喎!

原帖由 kpt333 於 09-1-15 20:06 發表
英華比較多位,如果報英華會否機會大一些。

在第一階段,BPS, Ying Wa Girls or SSGC,都係57個位(30% of F1 places), 而且申請是不受地區限制的,而個rank order list是以全港排名計,並不是跟地區排,所以在第一階段,並不存在跌Band與否的問題,大家根本就唔會知道全港的band分佈,大家都係估估下,靠師兄姐In的人數估。

但在第二階段,一些如Ying Wa Girls沒有直屬或聯繫小學的中學,攞出黎攪珠的位自然多,相對機會律亦較高,如想跨區過中西區,你就要計埋跌Band條數,除非你在你的區是Band 1 頭的,否則一跌落Band 2,可能就得不償失喇!

原帖由 ksnghk 於 09-1-15 21:42 發表
但我反而認為BPS容易點,因為主要與東區 Band 1 女生爭。若是英華或SSGS 就要同中西區爭,但跨去中西區,隨時會跌Band喎!

有冇人知今天BPS到今天的交表号碼.
kpt333

BPS BAND 1頭女校,唔係咁多人夠膽考的,而競爭性亦不是純計人數的,應該估計下入表的人,質素是在你女兒之上定之下.

個人看法,全級考24唔太樂觀,如果係你個女前面23個人,超過5人考BPS,就連面試機會亦不大添.

上年的票王係劉永生,差不多有1100人入表,而原因係佢介乎BAND 1 & 2之間,吸納了2個BAND的人,相反至TOP男校皇仁,上年只收到600份申請.

我星期三遞咗表,見咁多人爭,而家好驚連interview都無份。

原帖由 davidmimi 於 09-1-16 17:58 發表
BPS BAND 1頭女校,唔係咁多人夠膽考的,而競爭性亦不是純計人數的,應該估計下入表的人,質素是在你女兒之上定之下.

個人看法,全級考24唔太樂觀,如果係你個女前面23個人,超過5人考BPS,就連面試機會亦不大添.

上年的票 ...

庇理羅士除左成績要好外, 仲要課外活動都要好勁, 我住九龍, 我樓下有一個女仔去年考到bps, 佢ballet係grade 8以上, 仲有古箏都好勁, 個女仔參加好多課外活動, 多到佢呀媽都頂佢唔順, 但佢個女讀書都好叻, 而且仲好c文有禮

佢咁勁,學校收佢一啲都唔奇!
有無啲唔係咁勁,而收咗嘅例子?

原帖由 Lion_King 於 09-1-18 22:45 發表
庇理羅士除左成績要好外, 仲要課外活動都要好勁, 我住九龍, 我樓下有一個女仔去年考到bps, 佢ballet係grade 8以上, 仲有古箏都好勁, 個女仔參加好多課外活動, 多到佢呀媽都頂佢唔順, 但佢個女讀書都好叻, 而且仲好c ...