用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村幼稚園係咪真係咁差???
go

又一村幼稚園係咪真係咁差???

我想問吓响又一村讀梗既家長知唔知呢間學校好唔好架, 因我聽朋友講話响唔知邊個網頁到見到

"千萬不要選擇又一村學校幼稚園!!!!!! 要入讀幼稚園的家長請注意!!!!!千萬不要給你的小朋友入讀又一村學校幼稚園!!!
這所學校可能以前口碑不錯,但現在確定不怎樣好!!!! 很多不負責任的老師!!! 校長也超假的!!!! 小朋友有什麼事,你不要以為她會幫到你什麼! 一副你不喜歡就不要讀! 萬一知道你快要轉校,老師馬上變臉,對小朋友非常不好!!唉~~~
因為升了K2,很多問題出現了,才發現很多老師及其校長非常不知所謂! 不過我很幸運的是,我小朋友的班主任是一位非常負責任的一位好老師,所以我暫時還是沒讓我小朋友轉校."

請問係咪真既呢? 請比啲意見, 唔該晒!

原帖由 smalleatb 於 09-1-14 22:12 發表

我想問吓响又一村讀梗既家長知唔知呢間學校好唔好架, 因我聽朋友講話响唔知邊個網頁到見到

"千萬不要選擇又一村學校幼稚園!!!!!! 要入讀幼稚園的家長請注意!!!!!千萬不要給你的小朋友入讀又一村學校幼稚園!!!
這所學校可能以前口碑不錯,但現在確定不怎樣好!!!! 很多不負責任的老師!!! 校長也超假的!!!! 小朋友有什麼事,你不要以為她會幫到你什麼! 一副你不喜歡就不要讀! 萬一知道你快要轉校,老師馬上變臉,對小朋友非常不好!!唉~~~
因為升了K2,很多問題出現了,才發現很多老師及其校長非常不知所謂! 不過我很幸運的是,我小朋友的班主任是一位非常負責任的一位好老師,所以我暫時還是沒讓我小朋友轉校."

請問係咪真既呢? 請比啲意見, 唔該晒!

睇妳指邊方面, 同妳想小朋友係度學到d 咩?

我自己當時就係喜歡佢校舍大, 老師有愛心, 同有視像, 但現在確係有少少失望, 校舍雖大, 但小朋友跟本用ge 時間唔多, 由於收生一年比一年多, 新ge 老師請多左, 但質素參差; 再講視像祇在特定日子開放, 而學校網頁真的做得不夠好, 雖然, 學校活動算多, 但家長可分享的不多, 家長反映希望學校網頁放多些校內活動資訊與相片, 但遲遲未能做到, 反映學校人手不足或是網絡技術缺乏...

另一方面, 小朋友放學時個個面露笑容, 校園生活相信真的過得很開心, 但剛聽朋友說, 她的朋友女兒在此校畢業升到聖家, 第一個學期便考第尾...  學術程度足夠與否還是妳們自行厘定.

每個家長都有唔同既要求...就算根x園好多人都話好, 我就連報名表都無攞..因為我唔認同佢地既教法....

我有2個朋友d小朋友係維記讀..comment都好差...但係佢地個校名出去考私校係有著數, 咁又吸引到d人...

唔會一間學校符合所有人既期望既...配合唔到d人就認為係唔好..

是不是咁差?  可以有多啲例子?  

原帖由 smalleatb 於 09-1-14 22:12 發表

"千萬不要選擇又一村學校幼稚園!!!!!! 要入讀幼稚園的家長請注意 ...

Agreed.  我見嘅都不錯.  我知有一些家長小小事都投訴, 左小朋友面前數學校, 對小朋友唔好.  學校同家庭對小朋友重要, 正面提議好過惡批評

原帖由 jojoplanet 於 09-1-16 12:35 發表
每個家長都有唔同既要求...就算根x園好多人都話好, 我就連報名表都無攞..因為我唔認同佢地既教法....

我有2個朋友d小朋友係維記讀..comment都好差...但係佢地個校名出去考私校係有著數, 咁又吸引到d人...

唔會一間 ...

100% agree with JoJoPlanet

簽名被屏蔽

原帖由 kuo1125 於 09-1-26 22:55 發表
Agreed.  我見嘅都不錯.  我知有一些家長小小事都投訴, 左小朋友面前數學校, 對小朋友唔好.  學校同家庭對小朋友重要, 正面提議好過惡批評

同意!

不知為何,這間學校的某些家長很喜歡投訴老師,尤以今年k2某些家長為甚,他們可能被此校的校長縱壞了,於是動不動便投訴老師,更愛直接向校長本人投訴!校長又十分重視家長的"意見",當然向老師施壓,要老師向家長道歉!!

投訴的原因可說千奇百怪,例如小朋友向家長說什麼,家長都認為一定是老師的錯,自己的小朋友"在家"很乖,在學校亦絕不會做出任何曳的行為,並不會反省是否小朋友的過失,老師責備小朋友一定是老師的錯,繼而便直接向校長投訴,這些家長不單要老師和自己及小朋友道歉,及後更愛不斷投訴老師,務求令這位曾責備自己小朋友的老師辭職更好!

當然,這種情況在其他學校都會發生,但在又一村學校此風氣卻是特別盛行!!

我想令家長明白一點,身為幼稚園老師,有責任教導小朋友改正一些不好的行為,我明白在所有家長眼中,自己的小朋友永遠是最乖最好的,但每一個小朋友都有曳的時候,老師當然要教導他們向善,難道老師會無故責備小朋友嗎?當然是小朋友做錯事時,老師才會對他在出教導呀!

家長送小朋友入校學習,我想不止是希望他們學到書本上的知識,還想他們學懂待人接物的道理吧??但如果家長動不動就去投訴老師的不是,老師還有心機去教導他的小朋友嗎??他們知不知道這些無理投訴的行為,會磨滅一些有愛心,有教育理想,想教好小朋友的老師的意志呀!

而且,家長愛在小朋友面前訴說老師的不是,小朋友還會尊重老師,懂得尊師重道嗎?怪不得香港的學生有很多都不懂得尊重老師,尊重老人了,大家知道原因嗎?並且,幼稚園老師只對小朋友3年,小朋友畢業後便各散東西了,但家長是對小朋友一世的,小朋友連基本對人對老師對長輩的態度都學不好,最後受罪的會是誰呢?

我不是說家長不可投訴老師,但有必要動不動都向校長訴說老師的不是嗎?而且投訴老師之前,請先想想究竟是老師不對,還是小朋友的問題呢?老師指出小朋友的過失不可以嗎?沒有人是完美的呀!又一村學校某些家長為什麼不可以接受自己小朋友做得不好的地方,而要處處投訴老師?老師盡心教導自己的小朋友不是很好嗎??為什麼老師教導小朋友改正後,竟要面對家長的投訴呢?

所以在此校任教的同工,不單要承受工作的壓力,校長的壓迫,更要面對家長無日無之千奇百怪的投訴時,他們會做得開心嗎?因此,此校每年老師的流失率都很高,其中一個原因,正正是因為某些家長的不斷投訴呢!!這些家長究竟知不知道,他們的動作已嚇怕了許多有心教育小朋友的老師了,好的老師又因被他們投訴而辭職了,這些家長們是否很滿意呢?

教導小朋友,是應該家校合作,老師和家長都只想小朋友好,為教育下一代而努力,理應大家充分合作,大家並非仇人,老師和家長的關係好,老師自然更有心機教導小朋友,這個道理非常簡單,為什麼他們不理解呢?

此校今年老師的流失率必定很高,家長想想原因是什麼?

同意! 大人自己作榜樣, 小朋友亦会有樣學樣.  小朋友將來的品德發展是好是否, 全賴家長學校合作. 我相信許多家長揀yyC是因為這所學校重視品德教育, 請停止無謂投訴, 我相信大多數老師及教職員有愛心盡責, 亦有真實经驗

quote]原帖由 teacherkg 於 09-2-21 23:47 發表

同意!

不知為何,這間學校的某些家長很喜歡投訴老師,尤以今年k2某些家長為甚,他們可能被此校的校長縱壞了,於是動不動便投訴老師,更愛直接向校長本人投訴!校長又十分重視家長的"意見",當然向老師施壓,要老師向家長 ... [/quote]

原帖由 kuo1125 於 09-2-22 18:59 發表
同意! 大人自己作榜樣, 小朋友亦会有樣學樣.  小朋友將來的品德發展是好是否, 全賴家長學校合作. 我相信許多家長揀yyC是因為這所學校重視品德教育, 請停止無謂投訴, 我相信大多數老師及教職員有愛心盡責, 亦有真實经驗
...

我亦知道有些家長有空時會特意走到此校門口觀察老師帶小朋友的情況,但他們看見一些自以為不當的事情時,待放學時便即向校長投訴!

我想問,觀察老師上堂的工作不是應該由校長本人去做的嗎?這些家長為什麼會做這些行為?如果他們真的如此不信任老師,大可以轉校,為什麼此校的老師好像坐監一樣?為什麼一個專業的幼稚園老師要在如此恐怖的環境下工作??

作為家長,理應有更多有意義的工作要做吧?可以做家務,可以進修,可以教自己的小朋友學習.....為什麼他們卻選擇走到學校門口"裝"老師呢??老師是賊嗎?是犯人嗎?老師做了一些不見得光的事嗎?

造些家長的行為,真的令人費解!!

原帖由 teacherkg 於 09-2-21 23:47 發表

同意!

不知為何,這間學校的某些家長很喜歡投訴老師,尤以今年k2某些家長為甚,他們可能被此校的校長縱壞了,於是動不動便投訴老師,更愛直接向校長本人投訴!校長又十分重視家長的"意見",當然向老師施壓,要老師向家長 ...

哦原來呢間學校有啲家長咁煩架, 响到做老師既都幾大壓力, 可唔可以再講多啲關於呢間學校既教學好唔好, 英文程度係點, 同埋校長既為人, 唔該晒。

放心吧,此校的校長十分重視家長的,家長有任何投訴,校長都一定支持家長,當然亦令此校的老師承受很大的壓力吧!

教學方面,如上面的家長所言,此校早幾年的老師質素較好,但近年因太多舊的老師已辭職了,亦由於此校大多只能聘請一些剛畢業而又缺乏經驗的老師(經驗較豐富的都聽聞此校某些家長及校長特別"嚴格",都避免到此校任教),所以質素方面的確較參差!

所以,家長們,請多稱讚你們的老師,老師也是人,若得到家長的支持和鼓勵,老師必定更有動力去教小朋友呢!

同時,真的,請停止無理的投訴了,我相信家長都希望好的老師繼續任教吧,不要嚇走他們啊!

原帖由 teacherkg 於 09-2-24 09:00 發表
放心吧,此校的校長十分重視家長的,家長有任何投訴,校長都一定支持家長,當然亦令此校的老師承受很大的壓力吧!

教學方面,如上面的家長所言,此校早幾年的老師質素較好,但近年因太多舊的老師已辭職了,亦由於此校大多只 ...

我個仔in咗6間, 呢間係我感覺最好既...阿仔會係九月開學lu...

我相信許多家長揀yyC是因為這所學校重視品德教育, 老師有愛心, 麻煩家長我相信只佔少數, 间间學校都有.  以我所見, YyC是一间好學校.  

原帖由 smalleatb 於 09-2-23 22:46 發表

哦原來呢間學校有啲家長咁煩架, 响到做老師既都幾大壓力, 可唔可以再講多啲關於呢間學校既教學好唔好, 英文程度係點, 同埋校長既為人, 唔該晒。

原帖由 kuo1125 於 09-2-25 21:37 發表
我相信許多家長揀yyC是因為這所學校重視品德教育, 老師有愛心, 麻煩家長我相信只佔少數, 间间學校都有.  以我所見, YyC是一间好學校.  

麻煩家長多數集中在k2,幾位家長形成一個小圈子,不停吹毛求疵,而此校校長又十分重視他們的意見,無論實情如何,都要求老師向家長道歉,真的令老師尊嚴受損,亦同時加深了這些家長的氣焰呢!

真的,對家長和小朋友來說,此校的確是好學校!但對老師來說,就是一個工作壓力超大的地方!

所以,請多稱讚你們的老師,給他們多點鼓勵,希望好的老師明年會繼續留校呢!

個日面試我個人感覺係安排得好好, 你可以話佢commercial但我覺得佢地marketing都得好好...學校都係要揾錢..咁佢地行呢條路線無乜問題, 起碼個日我係in咗6間學校覺得係最透明度高既一間, 家長被受尊重, 唔似得d所謂既名校覺得如果我收你, 你點都會黎讀, 唔需要比咩資料你...但係我覺得你收我我都有好多考慮因素架喎, 你選我我選你啫....
我想問..個日我去面試時, 都好似好多係智識份子咁....可能麻煩d....我個仔會搭校車唔駛見到d家長..唔駛煩..我好怕呢d人...

仲有我想話, 我覺得kg除咗某幾間例如KV, SC個d係深d..大部份既kg 都係差唔多架啦...民x夠淺啦, 佢只係勝在一條龍之蔴

原帖由 teacherkg 於 09-2-26 08:59 發表

麻煩家長多數集中在k2,幾位家長形成一個小圈子,不停吹毛求疵,而此校校長又十分重視他們的意見,無論實情如何,都要求老師向家長道歉,真的令老師尊嚴受損,亦同時加深了這些家長的氣焰呢!

真的,對家長和小朋友來說,此 ...

原帖由 jojoplanet 於 09-2-26 10:04 發表
個日面試我個人感覺係安排得好好, 你可以話佢commercial但我覺得佢地marketing都得好好...學校都係要揾錢..咁佢地行呢條路線無乜問題, 起碼個日我係in咗6間學校覺得係最透明度高既一間, 家長被受尊重, 唔似得d所謂既 ...

此校是絕對十分尊重家長的!

此校的家長很多都是中產階級,媽媽不用上班,可能某些會覺得自己有錢,是顧客,交了學費老師便要對自己唯命是從吧!

原帖由 teacherkg 於 09-2-26 13:17 發表

此校是絕對十分尊重家長的!

此校的家長很多都是中產階級,媽媽不用上班,可能某些會覺得自己有錢,是顧客,交了學費老師便要對自己唯命是從吧!

死啦, 我係中產最低級個隻..阿仔會唔會比人睇少呢....

d有錢就覺得可以駛死人既人..咁我覺得個d人好膚淺lor....

不過講真, 個人我係個度2個鐘都係同一班先生企係門口, 我覺得又無需要咁多人囉