用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村幼稚園係咪真係咁差???
樓主: smalleatb
go

又一村幼稚園係咪真係咁差???

teacherkg真係講得好!我覺得班麻煩家長不如自己去開一間學校啦!佢咁樣"裝"人上堂,當學校係動物園咩?睇怕佢地遲下會响小朋友身上裝偷聽器或者針孔攝錄機添呀!

我覺得自己湊自己的小朋友已經唔容易,老師要湊幾十個人地d仔女更加係難上加難,依家d細路又唔鬧得又唔打得都好惡教,所以我好佩服d老師既愛心!

我諗校長都係唔想得失d家長先變相將d投訴入咗老師數(亦估唔到d無理家長咁鐘意搞大件事,做野唔諗後果),所以老師們一定要加油,唔好俾一少撮煩人打沉你地教學既熱誠,好既家長仲有好多好多架!見d小朋友日日開開心心返學就知,媽咪永遠都代替唔到老師呢個角色!:loveliness:

原帖由 teacherkg 於 09-9-12 00:07 發表
真的很感謝家長的認同和體諒!

對呀,我知道有些本應今年升k3的麻煩家長已退學,可惜只是其中之一部份,麻煩中之麻煩家長還在此校呢!

說真的,家長和學校的關係弄得不好,受苦的必然是小朋友吧?難道學校會因他們的投訴而 ...

好好奇地揾叔仔飲茶問吓,各位,原來當日家長在大門口看到的事情是事實啊!

當日大家排隊準備12時接放學,叔仔站在那位女士後三個,個老師在正門口鐵閘前抽著學生的衣領狂罵,(並不是家長窺看課室上課的情形啊),因為當時有人喺咁講,所以佢都行埋鐵閘到睇吓,見嗰教師都幾肥吓,大家可以返學校問吓就知邊嗰啦,千祈唔好冤枉K3的家長捏造事實,大家同樣咁支持學校

至於應唔應該指正教師的行為和品德….‘見仁見智’,但是否每年的家長可以用‘討好’ 得番嚟?自問我哋為子女選校亦唔會咁盲目,況且面試當日見過邊嗰都唔知,搞事搞非可能喺教師唔喺家長喎。

大門口少咗教師,未必關激將法事。安裝扶手比小朋友上落雖好,聽講變相早上少了機會接觸班主任,反而無以前咁親切,行到門口可以同班主任講兩句,就好放心咁交個小朋友比佢帶入去,而家見唔到面就要教師成日打電話,仲麻煩咗,教師仲多咗嘢做。

不過,次次都喺咁指桑罵槐,相信是注定失敗的,正如D老師話齋,咁無大將之風,好難坐到校長嗰位,當日佢哋唔服,就算再返去做班教師都唔會服

原帖由 waiyeemum 於 09-9-12 16:06 發表
好好奇地揾叔仔飲茶問吓,各位,原來當日家長在大門口看到的事情是事實啊!

當日大家排隊準備12時接放學,叔仔站在那位女士後三個,個老師在正門口鐵閘前抽著學生的衣領狂罵,(並不是家長窺看課室上課的情形啊),因為當時有人喺 ...

我沒有親眼看到這個情況,但我不相信是事實!老師怎會在放學時間在眾多家長面前這樣罵小朋友?老師都驚接到投訴呀,就算要鬧都留在學校關上課室門才罵!所謂家醜不出外傳,老師是傻的嗎?

如果真有其事,我相信不止你叔仔看到,是否還有其他家長看到呢?加上學校門口是有視像的,要查只要翻看錄影帶便可以了!

你的叔仔有沒有向校長提及此事?他是重要證人呵,他親眼看到的話一定認得老師的樣子吧?除了肥之外還有什麼特徵?每位老師身上都有掛名牌,你的叔仔應可以看到該位老師的名字呀!如果真有其事一定要跟進,嚴重影響校譽呢!在這裡說是沒有用的!而且,暫時似乎只得你一人說提及此事呢,還有其他家長看到嗎?

事關學校有幾位老師都是肥肥地的,一定要說清楚呀!

突然想起之前我說過有麻煩家長在校門前偷看老師上堂的事,該位家長也說過見到有老師"的"起小朋友來罵,這個老師也是肥肥地的呵,難道是同一個老師嗎?

老師會去攪事?為什麼?難道老師會屈那些麻煩家長嗎?對老師有什麼好處?

原來此校的老師愛攪是攪非,喜歡在大門口罵人,品德也有問題,校長又沒有大將之風,這麼多問題的一間學校,還是快點離開好了!

我也覺得經常在這裡指桑罵槐真的沒有用,此人的人格也真有問題,所以我只會說出真實情況,我親眼看到的事,我知道的事實才會在這裡說出來,其他的流言,旁人的閒言閒語,不是自己親眼看到的事我便不說,因不想冤枉好人麻!

又一村學校的老師請繼續努力,不要被一些有心人而打沉自己的士氣,尤其是某位肥肥地的老師(雖然我不知道是那位),你是否得罪了什麼家長呀?為什麼次次投訴總有人說是肥肥地的老師呢?但又說不出老師的名字,任教班別等資料....

校長請多些體諒老師,有好老師一間學校才會成功的!

原帖由 teacherkg 於 09-9-12 20:43 發表

我沒有親眼看到這個情況,但我不相信是事實!老師怎會在放學時間在眾多家長面前這樣罵小朋友?老師都驚接到投訴呀,就算要鬧都留在學校關上課室門才罵!所謂家醜不出外傳,老師是傻的嗎?

如果真有其事,我相信不止你叔仔 ...

十二時放學係半日班先會係門口出現,門外有家長,個老師係門口閘內的住個學生黎鬧?而且唔似一兩句,其他家長都可以走上黎睇,咁都鬧左幾耐喎。如果係真既話,似做show多D喎。而家手機咁方便,門口是但一個家長拿個手機影低放上網,個老師都以後唔洗係到做,會有咁大胆既老師?以校長一貫作風,似乎無乜可能會請個咁樣既老師喎。做老師用勁鬧來改變學生行為,更加唔係老師讀書所學既方法。學校地方咁大,老師要選係學校門口,放學時間有家長係門口既時候鬧學生?又係另一奇怪既地方。如果放學時候係門口,咁即是係放學既半日班學生,老師唔怕佢家長看到?唔怕個學生既其他同班既家長看到?咁一定會投訴喎?如果學生同自己家長講話比個老師係學校門口鬧,仲係有好多人睇到,以而家既學生黎睇,一定覺得好無自尊,家長就一定會番去投訴,甚至轉校。

做老師如果要用鬧來處理學生問題,可以鬧得幾多?好辛苦架。另外,老師都會明鬧係改變唔到學生,始終有日學生會開始麻木,咁就點鬧都無用,個學生亦到變成無有怕。我想,而家唔會再有呢D咁有火既老師喇。

但係講到話係有好多家長看到有人勁鬧學生,我又唔敢話門口D家長亂作野。我想了想,最大可能係果個鬧人果個,唔係老師,而係個學生自己既家長。可能自己去接學生早退,係學校門口樓梯上面,唔知有什麼事,便勁鬧自己個仔女。其他家長見到,以為果個就係老師。

如果有家長真係認得果個真係老師,煩請同校長講,我都唔想又一村有個咁樣既老師。

我認同teacherkg的講法, 而且我們希望小朋友開心, 老師同学校有愛心盡責, 以我所見, 我非常滿意, 我小朋友每天都跟我說学校開心事, 校車叔叔姨姨又好, 真希望麻煩家長收手, 為小朋友着想吧, 三年好快過, 等他們開心才去迎接小学吧.

原帖由 teacherkg 於 09-9-12 00:07 發表
真的很感謝家長的認同和體諒!

對呀,我知道有些本應今年升k3的麻煩家長已退學,可惜只是其中之一部份,麻煩中之麻煩家長還在此校呢!

說真的,家長和學校的關係弄得不好,受苦的必然是小朋友吧?難道學校會因他們的投訴而 ...

我不相信是K3家長做的, 因為今年升K3的麻煩家長己退学, 相信可以靜吓啦. 我見的都好好, 亦有專業人士, 有礼貌, 不攪事非

原帖由 waiyeemum 於 09-9-12 16:06 發表

當日大家排隊準備12時接放學,叔仔站在那位女士後三個,個老師在正門口鐵閘前抽著學生的衣領狂罵,(並不是家長窺看課室上課的情形啊),因為當時有人喺 ...

原帖由 kuo1125 於 09-9-13 13:57 發表
我不相信是K3家長做的, 因為今年升K3的麻煩家長己退学, 相信可以靜吓啦. 我見的都好好, 亦有專業人士, 有礼貌, 不攪事非

首先,"在大門口抽著學生狂罵"的人不是指k3家長,說的是肥肥地的老師!

其次,我知道你說的已退學的k3麻煩家長是誰,他(們)的離開當然很好,但k3的麻煩家長不止已退學的人,還有幾位仍在學校呢!

其實你看看這裡便知道不止已退學的吧!

講開又講:

門口咁多圍欄,家長可以日光日白爬牆偷看上堂?那不是造謠生事??家長向校方反映,喺幫學生,說出教學操守的不是就叫麻煩家長??

我有問過,嗰時喺11:40,家長並不多,如果不是要揾位泊車,天氣咁熱,叔仔都無咁早到。所謂「麻煩」家長的確有用手機映低,當時叔仔見到是在兩邊走廊中間的位置,對正正門的鐵閘,嗰教師同學生响操場玩完,由操場中間行返入走廊,學生是男孩子,生得比其他同學高一點,教師情緒幾激動。叔仔並無同校長講,咁,而家是否應該做第二個「麻煩家長」? 要我叫校長卑躬屈膝?個教師去年教K2全日,今年教K3全日,佢從未得罪過我,但你怕唔怕影響裡應外合既朋友?

記得以前上堂教師無掛名牌,叔仔話舊年先見佢哋配戴,
咁,是否學校又喺度等人叫,先識戴名牌呢?
戴名牌喺去年嘅事,家長偷看又是去年的事,如果「麻煩家長」今年巳經離開學校,咁又何必背後指桑罵槐,逐一叫人走,來方便自己的朋友?

估唔到離開咗嘅教師都得閑知、得閑理,睇嚟呢個教師真喺好有心想返去做啦(不過相信班教師喺唔會真心支持你做校長的)!再講,咁耐又咁瑣碎嘅事,唔喺而家班教師喺度搞是搞非,造謠生事,喺乜喎?

下唔係卦?老師會係學校大門口抽住個小朋友勁鬧?講真我真係唔信呀,好似上面咁多位所講要鬧都唔會係正大門口啦!放學時間wo,人來人往,加埋好多時校長都會係附近睇住,除非個老師博炒lor,否則都唔會咁做啦!

得罪講句,係真0既話都唔會得1個人見到啦,一定有人同校長投訴左tim啦!個老師仲可以繼續響到做咩?hcshiu可以問下校長有冇咁0既事wo!!

講開又講我自己唔會介意老師惡,如果小朋友曳唔聽話冇禮貌老師絕對應該嚴厲地指出佢地0既錯誤,老師唔夠惡小朋友又唔識驚,當然老師鬧梗係唔可以好似d街市婆潑婦罵街咁鬧啦,總之唔係人生攻擊,傷害到小朋友的自尊就冇問題!

我地做人家長0既都會鬧自己個仔女啦,小朋友曳之時老師嚴肅d教下佢地都岩架,邊個叫佢曳呀?不過通常老師教完我個仔都會打電話同我講返咩事,等我同亞仔溝通下,我覺得好好呀!

邊會有老師係d家長面前狂鬧小朋友架?我見0既老師都好斯文溫柔細心架wo!等我都問下有冇其他家長見到先!我自己就唔信啦!

原帖由 waiyeemum 於 09-9-13 19:50 發表
講開又講:

門口咁多圍欄,家長可以日光日白爬牆偷看上堂?那不是造謠生事??家長向校方反映,喺幫學生,說出教學操守的不是…就叫麻煩家長??

我有問過,嗰時喺11:40,家長並不多,如果不是要揾位泊車,天氣咁熱,叔仔都無咁早到。所謂「 ...

你說的這件事似乎是上年發生的!

11.40分並不是學校的放學時間,學校還未開門,你的叔仔可以看到這麼多東西,證明家長不用爬牆便可以看到裡面的情況了!

以我所知學校老師一直都有掛名牌上課的,不是上年才有,你的消息似乎不太正確了!

你是認識這位老師的吧?否則你不是此校家長,你的叔仔是讀半日班的,為什麼會知道這位老師上年教k2,今年教k3?

況且,11.40的時間教全日班的老師根本一定不會在操場和小朋友玩,這個時候全日班應正在吃午飯當中,那會有時間在操場玩?似乎有人想屈這位老師呢!但捏造事實也要和實際時間符合呵!

這是上年瑣碎的事,卻在這裡繪聲繪影地描述細節,那你豈不是也在指燊罵槐,罵那位老師嗎?

因為我離開了此校,我可以敢言地說出老師的工作情況,你似乎也不是此校的家長呵,那你為什麼又有這麼多時間上來為麻煩家長平反呢?我想重回學校做校長?那難道你想重回此校做家長嗎?而且,在這裡說說便可以做校長嗎?那這裡所有人都可以去做了!

我不知道那位老師得罪了麻煩家長什麼事,但請有心人收手吧!事情是上年發生的,有證據的話校長一早已辭退該位老師了,還能繼續任教嗎?

自己不喜歡那位老師,便胡說八道,向校長投訴,希望校長炒了她,便是麻煩家長的技倆了!

我反而更有興趣知道,此校的老師教育操守方面有什麼問題呢?說出來讓想讀此校的家長知道麻!

我想我們不要再在這件事上再爭論下去,有家長說是真的,有手機影下來,有沒有看到的家長說不信,各持己見,將件事番來番去,也是沒有結果的,只會令家長分化,傷了大家的感情,大家都是想又一村學校好,老師對學生好,學生又讀得開心吧。

所以我想,不必在件事本身上再談下去,因為只會令各位家長在這件事既細節上鑽下去,走哂牛角尖。我會請各位家長想一想,其實到底係呢件事上面,你地想件事點樣發展下去,說服沒有看到的家長去信,似乎會令各位在這裡你一言我一語下去,沒完沒了。所以我想,看到的家長,請向學校反映你們的意見,究竟你見到什麼,有什麼問題,有什麼建議。說了,便將整件事了結好了,因為我看不到因這件事,對現在學生在學校裡的過程有什麼直接影響,但是讓這件事繼續下去,對不知情的家長不公平,對那位老師,不論她有沒有做過,這樣討論下去只會給她很大的壓力,只會影響到她現在照顧小朋友。

所以,有意見的便提出,不要拖著好似一個計時炸彈,不知何時爆出來,以現在的溝通方法,最好便是直接同校長講。發表意見的原意是想這個世界更美好,所以,有意見,想改變,就去用一個有效的方法去表達。我相信有關老師,不論有做沒有做,她如果知道在這裡有家長提出這件事,她定必已經有則改之,無則加勉了。

我現在沒有任何特別的途徑和校長談,我和各位家長一樣,都只是在接送時見到校長,才跟她談一談。但我也會在有需要的時候,寫封信給校長。近來我見到的是學校網頁和這件事,我會找時間寫信向校長反映,但近來工作忙,我想我也要一兩日後才寫到,有消息再在這裡跟大家說。

原帖由 waiyeemum 於 09-9-13 19:50 發表
講開又講:

門口咁多圍欄,家長可以日光日白爬牆偷看上堂?那不是造謠生事??家長向校方反映,喺幫學生,說出教學操守的不是…就叫麻煩家長??

我有問過,嗰時喺11:40,家長並不多,如果不是要揾位泊車,天氣咁熱,叔仔都無咁早到。所謂「 ...

我的小朋友今年9月才入讀K1,其實,自看到這個topic後,我真的很擔心又一村是不是一間好學校。但孩子返學已一個多月,so far都幾好,老師都算細心、有愛心。

對於大家所談論去年發生的事情,我(身爲局外人)當然不知道究竟發生了什麽事,只知道前老師及家長(不知道是否有錯)在爭論。我覺得如果有人真的有證據的話,請如實告訴校長去處理吧,否則,再在這裏作無謂的爭論也是徒然的,只會令老師不開心、家長擔心、其他旁觀者覺得不知所謂,這對學校校譽有不好的影響。

我身爲家長的要求很簡單,只想小朋友能開心、健康地成長,不想一些無謂的事情影響學校、老師、家長、學生。希望大家能用心爲我們的孩子而努力。

岩呀冇錯呀,我要求都好簡單,只要小朋友讀得開心,老師照顧得好就可以了,其他事真係唔需要理呀!

講真如果真係有拍到片段,應該係交俾校長去處理,響到講咁多都冇用,你又話老師有做過,佢又話冇,拗黎都冇用啦!有證據0既就羅出黎,老師如果真係有做錯,就應該要負責!不過件事係上年發生架wo,有事0既話個老師一早炒左啦,仲有得撈咩?

我覺得呢到有好多陰謀論咁,人地攪家長會又話人地想趕走校長,人地響到講幾句就話人地想返去做校長,咩裡應外合,嘩好黑暗wo!

乜呢個討論區有咁大影響力架咩?喂我唔想做校長,我想做校監wo,咁要係到講d乜,出幾多個post先可以做到呀?

總之,有拍片有證據就俾校長睇啦,唔駛拗啦!!

回覆 114# bb媽0米 的文章

都唔明點解呢間幼稚園的是是非非永遠都沒完沒了 , 由我上年幫亞仔報 K1 已開始講 , 到今年仍然是舊樣子 , 亞仔本來今年入讀又一村K1 , 但有另一間心儀的學校收了小兒 , 所以放棄入讀又一村了 o 其實呢到 d 言論都有 d 令我放棄入讀又一村的其中一個原因 !

原帖由 Burberry 於 09-9-14 12:22 發表
都唔明點解呢間幼稚園的是是非非永遠都沒完沒了 , 由我上年幫亞仔報 K1 已開始講 , 到今年仍然是舊樣子 , 亞仔本來今年入讀又一村K1 , 但有另一間心儀的學校收了小兒 , 所以放棄入讀又一村了 o 其實呢到 d 言論都有  ...

其實是非間間學校都有,我諗唔係又一村特別多0既,我小朋友今年k2啦,我見0既老師都好好,好有耐性,對家長都好有禮貌好斯文,所以我唔信佢地會勁鬧小朋友lor!

我冇後悔俾我個小朋友入黎呢到讀,我見佢每日返學放學都好開心!

我明白teacherkg係想幫依家學校0既老師出返啖氣,等校長睇到家長睇到會對老師好d,而waiyeemum又唔認同有麻煩家長呢回事,又想幫佢地講說話,其實大家0既立場唔同,不過我睇到大家都係支持學校,想學校,校長,老師,家長同小朋友好jei!

是非呢d野家長唔需要理,因為唔關自己事,你覺得依家學校好就放心俾自己小朋友入黎讀,我覺得呢到唔會令大家失望lor!

不過我覺得大家講還講,forum都有準則,我地身為家長0既都要識尊重別人,冇謂0既猜測同攻擊的說話就收埋唔好講,免傷和氣呀!始終大家都係想學校好jei係0米?

回覆 116# bb媽0米 的文章

佢地兩個各持已見 , 我睇見都覺得煩

原帖由 Burberry 於 09-9-14 13:58 發表
佢地兩個各持已見 , 我睇見都覺得煩

大家立場唔同呀麻,覺得煩0米唔好睇lor,你都話唔讀呢間咯,仲駛乜理呢到發生乜事呢?

我上來唔係想鬧交的 , 又一村有你這位家長真幸運 !
原帖由 bb媽0米 於 09-9-14 14:19 發表

大家立場唔同呀麻,覺得煩0米唔好睇lor,你都話唔讀呢間咯,仲駛乜理呢到發生乜事呢?

原帖由 Burberry 於 09-9-14 14:27 發表
我上來唔係想鬧交的 , 又一村有你這位家長真幸運 !

嘩做咩事呀?講事實之wo,你又唔係呢到讀你駛乜理呢到d是非呢?全香港咁多幼稚園,間間都有是非架啦,咁唔通間間都要走去睇走去理呀?

我都唔想同人嗌交架wo,學校多d明事理唔理d8卦野0既家長就間間都咁幸運架啦!

呢到d人真係奇怪.....

各位說得也有道理,其實大家在此爭拗也是沒有結果的,各人有各人的觀點,根本沒有定案呵!

如果我的說話引起大家的不便,對不起!

對呀,我原意是想在此說出老師的感受,希望學校和家長知道後可以多點了解,並多些體諒老師,真的不是想在此爭執的!

這件事希望可告一段落吧!