用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村幼稚園係咪真係咁差???
樓主: smalleatb
go

又一村幼稚園係咪真係咁差??? [複製鏈接]

阿囡都係返全日,我仲有個細女,得4個多月,如果阿囡返半日,我怕工人姐姐會做到無停手。仲有阿囡的自理能力比較差,可能平時姐姐照顧得太周到,返全日會好啲!

原帖由 winwin815 於 09-3-5 22:00 發表
你個login name特別嘛, 咪記得囉

其實禮賢都收左囡囡, 可惜係下午班, 我無工人, 同埋有個細仔, 覺得安排上好麻煩, 所以最後都係揀返又一村全日班囉, 你呢? 全日定am?

...

係呀, 返全日既小朋友, 自理係好好既, 你可以去我blog睇, 文文已經會自己攞住隻雞翼食, 小穎亦有意慾自己食野, 唔比匙佢, 佢仲會發脾氣添

我地兩個囡囡要相認下, 第時做同學仔

原帖由 Fei-Duck 於 09-3-6 00:07 發表
阿囡都係返全日,我仲有個細女,得4個多月,如果阿囡返半日,我怕工人姐姐會做到無停手。仲有阿囡的自理能力比較差,可能平時姐姐照顧得太周到,返全日會好啲!

...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

我個囡囡讀K1E,有一段時間無上來竟然見到個 topic,真係要幫學校平反下,我囡囡已經讀左半個學期,我覺得亞女好開心,我之前選擇又一村因為佢校舍大,同d先生有愛心,雖然interview個陣會覺得佢地太過熱情會唔會有d假呢?但係我老公反問我唔通你寧願d先生黑口黑面無愛心你反而放心交比佢地,我自己都有in過其他幼稚園,好似創價我本身好鍾意依間幼稚園,但係in完之後有點失望校舍比想像中細,去到有d老師一d笑容都無,有d家長in完後係bk話有個老師interview時仲黑口黑面d小朋友見到佢都驚左,所以名校又點呢?
老師方面都會有打電話同你傾下小朋友在校學情況,其實我都曾經有同老師講電話比其他同學少,因為我一個月都係1-2次,我知有d小朋友比較密,但係佢話小朋友如果進度ok沒特別事可能佢地唔會打得咁密,如果家長有問題隨時打比老師都可以,有一次我個女洗手整濕左衫袖放學老師都有打比我,我就覺得d老師ok,至於方程深唔深正如有位家長都講除非係九龍塘某幾間私校就會深,如果一般有學卷課程唔會太深,至於商業化,我覺得又一村絕對唔係,收你160茶點費,日日款式不同生日會仲一大袋野食,我d朋友都話平...haha!

原帖由 szenam 於 09-4-1 18:25 發表
我個囡囡讀K1E,有一段時間無上來竟然見到個 topic,真係要幫學校平反下,我囡囡已經讀左半個學期,我覺得亞女好開心,我之前選擇又一村因為佢校舍大,同d先生有愛心,雖然interview個陣會覺得佢地太過熱情會唔會有d假呢?但 ...

請問茶點幾點食?一返到學校又有沒有早餐食呢?

大約十點幾...有麵包,餅乾,粥,貝殼粉,通心粉,成日唔同!
原帖由 jojoplanet 於 09-4-2 10:39 發表

請問茶點幾點食?一返到學校又有沒有早餐食呢?

原帖由 szenam 於 09-4-2 15:14 發表
大約十點幾...有麵包,餅乾,粥,貝殼粉,通心粉,成日唔同!

咁阿仔都要食少少野先返學添....

我朋友個仔讀victoria..佢都話又一村好抵..

你小朋友上英文堂學得好唔好呀..

一早己有bk mami mention過佢地無早餐比小朋友食架啦, 所以呢方面我有心理準備, 我覺得咪食個包囉, 我地細個都係咁架啦

原帖由 jojoplanet 於 09-4-2 16:53 發表

咁阿仔都要食少少野先返學添....

我朋友個仔讀victoria..佢都話又一村好抵..

你小朋友上英文堂學得好唔好呀..
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

Hello winwin,
唔知你還記得我嗎?? 0610 焯然媽咪, 囝囝都將會入讀又一村k1, 不過是半日...

原帖由 winwin815 於 09-4-6 22:12 發表
一早己有bk mami mention過佢地無早餐比小朋友食架啦, 所以呢方面我有心理準備, 我覺得咪食個包囉, 我地細個都係咁架啦

又一村冇N1架

我記得呀, 不過記得id only haha....

原帖由 schau28 於 09-4-9 15:39 發表

Hello winwin,
唔知你還記得我嗎?? 0610 焯然媽咪, 囝囝都將會入讀又一村k1, 不過是半日...
歡迎參觀『文。穎之家』

回覆 # 的文章

實在太耐沒到bk, 估不到看見這個驚訝的topic, 我一定要發表下. 我是K2家長, 原來今年有一些麻煩的K2家長, 我實在不知情 , yyc是一間對小朋友很有耐心, 細心, 關愛的學校,以我小朋友為例,如果在學校發生一些特別事,例如在學校跌倒,或者生病,老師會打電話到來了解或通知家長。而在每一次有家長參與的活動中,每每發覺老師們很有Team spirit,感覺到她們是一個整體的隊伍。而且一班中有兩個班主任,多數由一個舊老師去帶領一個新老師去照顧,所以難免有一些參差,但整體來說我仍會覺得可以用"好"去形容。至於學術方面,可以用”較一般深小小”來形容,當然如果與九龍塘某些學校來比較,很難比下去。正所謂針無兩頭利,如你要求學術水平高,但又要注重學生品格的培養,真的得困難,你要作一些取捨。所以最終取決家長的要求,雖然當年有九龍塘某些學校收我的小朋友,但我仍揀選小朋友在品德上的培養較為重要。

我問人攞咗九龍塘某名校既書本, 用黎教阿仔去補YYC學術上既不足, 幫阿仔容易適應小學既程度.

原帖由 kkk2000 於 09-4-30 00:12 發表
實在太耐沒到bk, 估不到看見這個驚訝的topic, 我一定要發表下. 我是K2家長, 原來今年有一些麻煩的K2家長, 我實在不知情 , yyc是一間對小朋友很有耐心, 細心, 關愛的學校,以我小朋友為例,如果在學校發生一些特別事,例 ...

簽名被屏蔽

I remember you. You introduce the  青田圖書 for me. It is a very useful and excellent book. Thank you very much. My son enjoy his school life because he likes teacher to praise him. But now, we are trouble on the other thing. You know that the P1 interview will be hold at end of this year. Would you share your experience? How about your son?  Thanks:D

原帖由 wangwangmei 於 09-5-4 10:41 發表
Absolutely agree.  

My son is a YYCS graduate.  Both my son and I love this school very much.  I am planning to let my younger daughter to study also in YYCS.

kkk2000, do you remember me?  We have c ...

I haven't been on BK for quite a while and I am also shocked to see this topic.

My son is studying at YYC K2 now and I personally think this school is very ok.    He is always happy when he returns home.  He also has good initiative to complete his homework and tasks.   Teachers and school facilities are fine from my opinion.

I agreed that at their age, to help them to grow into a kind-hearted good person is much more important than giving them a lot of academic content.  YYC can do this.  Also, we still have lots of time for academic developments.   

Frankly, I think things that they are learning now are appropriate and sometimes out of my expectation too.   I sometimes wonder what those so called famous schools are teaching. I remembered I once joked with one of the parents that it seems there aren't much changes to the content or syllabus at university and sometimes I don't know why in Hong Kong, small kids like them have to go through so many age-not- appropriate content but as a parent, you just can't help it.      

I also agreed with some moms here that parents should know what they are looking for.   Choose the one that you feel comfortable with la.

My son is now studying K2 full day, I don't think YYCS so poor.  The teacher are nice and my son love sharing me what happened in the school.  His school life is definitely happy.  

I believed that some parent may have over expectation to their child, as well as school.  I just want my son has a healthy & happy school life in the kindergarden stage.  Good starting is important.

又一村差唔差真係見仁見智,由報名到面試到交費,都去過幾次,我就覺得又一村幾好,就連門口"噴消毒搓手液"的男職員都好nice!仲有,我個女面試完後已"愛上"這校,仲周圍話俾人聽:"我返又一村學校"添 !見佢IN完咁開心已經足夠!

之後IN過聖羅撒就好唔OK(校舍相連小學部都比又一村細3倍),d先生真係唔笑架!(搞到我仲驚過阿女!  )又唔知邊個係校長?!(可能佢地IN到好攰啩!但幾假都應該歡迎下個小朋友啦!)前後唔夠15分鐘就IN完請我地返去等消息!仲要我個女面試完本來已離座,但就突然返轉頭將玩過的玩具放番落個籃度,我自己都忍唔住讚佢"乖",但個老師就望了一眼,只係講咗一聲"唔"加一下點頭(注意:仍然無笑!:-x )之後問返阿女,佢都好似唔知做過咩咁!結果佢地唔收我個女......我仲開心,因為可以叠埋心水入又一村!唔洗煩!又唔洗俾多次留位費! (因為一開始我同我老公已定了2間較喜歡的兩間去IN,費事到時間間都收而頭痕!)

其實老師都係人一個,做家長的成日事無大小都"反映意見"的話,我估個老師唔多唔少都會發洩在小朋友身上,咪對佢衰D或者無咁注意佢囉!RIGHT?加上我自己湊一個已經覺得唔容易 ,一個老師要湊起碼10個仲要"唔鬧得",都咪話唔辛苦!

仲有,小朋友犯錯係人生必經階段,俾人教訓下都唔係咩大問題,起碼俾佢知道唔係人人都會贊成自己的做法,唔係個個都會錫哂自己!若果太保護佢地,只會令小朋友越來越自大,睇唔起人!近幾年成日新聞話小學教師打學生,其實可以想像到d學生有幾衰而以令老師"出手"?!唔通d老師無端端會鬧人打人咩?你估佢地唔怕無得撈咩?!

當然,若因老師失職而令小朋友身心受損另計!

希望黎緊响又一村會遇到"知書識禮"的家長!:loveliness: 路係我地揀既,仔女係我地自己生既,教導子女係我地做家長既本份同責任,而唔係交哂俾老師囉!
[fly]:P:P:P[/fly]
‹ 上一主題|下一主題