用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村幼稚園係咪真係咁差???
樓主: smalleatb
go

又一村幼稚園係咪真係咁差??? [複製鏈接]

我個囝都係今年9月入讀k1唔知會唔會認識到你呢?又或做到同學仔呢?
原帖由 jojoplanet 於 09-2-25 11:53 發表

我個仔in咗6間, 呢間係我感覺最好既...阿仔會係九月開學lu...
:sm: :sm:

請問每天用幾多時間上英文堂架, 是否外籍老師教嗎?

原帖由 Quick 於 09-3-2 20:08 發表
我個囝都係今年9月入讀k1唔知會唔會認識到你呢?又或做到同學仔呢?

阿仔係上午班喎

原帖由 water111 於 09-3-2 21:04 發表
請問每天用幾多時間上英文堂架, 是否外老師教嗎?

我記得佢地話每日都20分鐘, 係2班GROUP埋一齊, 一個外籍+2個中國人

That's what I concern too.

原帖由 littlejojo 於 09-3-2 14:47 發表
其實係咪校長驚收生不足影響學校收入 , 不敢得失家長 , 所以先咁縱容 d 家長呢 ? 我無咩驚 , 至驚又一村 d 程度過淺o者 , teacherkg 講話程度中等 , 我就放心了 , 因為除了九龍塘個幾間出名既私校較深之外 , 我諗無 ...

絕對係,辦學始終都是一盤生意,身為校長又更加要擔心收生問題,但我覺得有好老師才可以收更多學生麻,而且當小朋友入讀後,家長認為這間學校不太好,都可以轉校,到時更會影響學校的口碑呢!

程度方面我覺得是中等,其實真的除了某幾間特別深外,其他的幼稚園都差不多呢,因為又一村學校特別著重小朋友的德育發展!

原帖由 kuo1125 於 09-3-2 13:59 發表
不如我們寫信給校長, 不要因為小撮人而令大多數老師離職, 有好的老師才能教好小朋友

我不知道這樣做有沒有用,因為此校校長是家長第一,老師最尾的!

醒目開學勳章

課外活動

我昨日都做了"麻煩"家長.

話說, 早在我囝囝面試時, 老師是說課外活動會是星期六舉行, 以免小朋友平日放學後, 會太累, 我都好buy this point.
但今年, 改為星期一, 所以上學期, 我没有比囝囝參加. 因我覺得星期六及日會玩得累, 星期一返學回家後, 又無得午睡, 便要再返學校玩, 可能會很累. 但家長會後, 李校長說今年contract簽咗, 所以今年不會改其他日期, 只可以星期一, 所以我下學期幫囝囝報了. 但校車時間安排則令我不太滿意. 時間如下 :
返學上車     :   8:30a.m. (尾站)
放學落車     : 12:50a.m. (尾站)
課外活動上車 :   2:40p.m. (頭站)
課外活動落車 :   5:50p.m. (尾頭)

須知課外活動時間為 4:00 ~ 5:00. 但前後連坐車, 共用了3個小時. 加上早上兩程車, 即一日之間要坐4程車及3個多鐘時間. 所以我已向學校表達了意見.
試想像, 如果課外活動改為星期六, 則没有此問題了. 希望校方可以考慮一吓 !

原帖由 Ivy.cheung 於 09-3-3 09:50 發表
我昨日都做了"麻煩"家長.

話說, 早在我囝囝面試時, 老師是說課外活動會是星期六舉行, 以免小朋友平日放學後, 會太累, 我都好buy this point.
但今年, 改為星期一, 所以上學期, 我没有比囝囝參加. 因我覺得星期六及 ...

傻啦你俾的是正面的學校意見,並不是投訴老師如何如何,麻煩家長比你"高明"得多了,哈哈...

醒目開學勳章

想問問teacherkg, 又一村係咪收生好寬鬆, 差唔多係小朋友黎面試就會收呢? 多唔多人最後放棄,冇黎註冊架?唔該晒
[url=]

我諗....明眼人都知, 佢地收生好簡單, 我幾乎識既朋友帶小朋友黎in, 都收, 但係我鐘意佢地咁喎, 我好反感一d所謂名校, 考一個只有2歲幾既小朋友, 一d "mission impossible"既野, 如果我小朋友咩都識, 仲使去呢間學校到讀嗎? 我覺得依家香港既教育制度真係有d病態, 2歲小孩如一張白紙, 點解要佢地十項全能咁

我鐘意又一村, 又係佢唔會考一d過份既野, 簡單地睇下小朋友反應

以我既朋友在內, 真係有好多人放棄, 或者有d家長嫌佢咩人都收, 唔夠"輕香"囉

原帖由 fannylie 於 09-3-4 10:02 發表
想問問teacherkg, 又一村係咪收生好寬鬆, 差唔多係小朋友黎面試就會收呢? 多唔多人最後放棄,冇黎註冊架?唔該晒
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

原帖由 winwin815 於 09-3-4 11:36 發表
我諗....明眼人都知, 佢地收生好簡單, 我幾乎識既朋友帶小朋友黎in, 都收, 但係我鐘意佢地咁喎, 我好反感一d所謂名校, 考一個只有2歲幾既小朋友, 一d "mission impossible"既野, 如果我小朋友咩都識, 仲使去呢間學校 ...

我身邊d人無講但係都覺得佢地呢間學校唔好...但係我都唔理人....我好清楚自己個策略就得...

我係另一版睇到一個post..個mami話個bb 2歲10個月仲未識晒A-Z點算...我的天..通常呢d係幼稚園學, 2歲10個月未識有咩出奇..點解要咁迫一個baby

agree........依家成個世界好似扭曲晒咁, 當然, 我都明白, 父母當然希望小朋友叻過人, 但係其實使咩急, 我一路都無專登教我小朋友d咩, 佢想學, 問我, 我先會講, 我真係唔覺得有咩問題

至於又一村, 幸好, 我遇到既係good comment多過bad comment, 同埋我好勤力咁睇返呢到家長既message, 真係覺得唔差喎

學你話齋, 我知我自己looking for d咩就夠

原帖由 jojoplanet 於 09-3-4 11:49 發表

我身邊d人無講但係都覺得佢地呢間學校唔好...但係我都唔理人....我好清楚自己個策略就得...

我係另一版睇到一個post..個mami話個bb 2歲10個月仲未識晒A-Z點算...我的天..通常呢d係幼稚園學, 2歲10個月未識有咩出 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

原帖由 fannylie 於 09-3-4 10:02 發表

我覺得又一村都算易入,但當然亦有小朋友要入waiting list,多唔多人放棄我就唔清楚了,sorry!

原帖由 winwin815 於 09-3-4 11:36 發表
我諗....明眼人都知, 佢地收生好簡單, 我幾乎識既朋友帶小朋友黎in, 都收, 但係我鐘意佢地咁喎, 我好反感一d所謂名校, 考一個只有2歲幾既小朋友, 一d "mission impossible"既野, 如果我小朋友咩都識, 仲使去呢間學校 ...

岩架,d名校收生就是要小朋友未入學先要懂得很多,當入學後老師使不需花太多時間去教基本知識,程度便可以提高了!

可惜很多家長對名校都抱有一份情意結,覺得小朋友可以入讀名校,是很光榮,可以用來周圍炫耀的事!誰不知卻是苦了一一班天真可愛的小朋友呢!

原帖由 winwin815 於 09-3-4 13:30 發表
agree........依家成個世界好似扭曲晒咁, 當然, 我都明白, 父母當然希望小朋友叻過人, 但係其實使咩急, 我一路都無專登教我小朋友d咩, 佢想學, 問我, 我先會講, 我真係唔覺得有咩問題

至於又一村, 幸好, 我遇到既係 ...

我自己都睇咗好多post..其實真係無一間學校係perfect....我都唔敢話人地個d 學校唔好, 只係我覺得又一村適合阿仔, 因為佢比較active, 我覺得呢間學校係包容到我個仔...如果我覺得係KG佢係讀書材料我唔排除我係小學都會幫佢報名校, 但係我覺得係小朋友讀書生涯既開始...唔好比咁大壓力佢地......

我覺得簡直係本末倒置, 如果你話小學, 要小朋友十八般舞藝, 我都還可以接受, 如果一間幼稚園要求咁, 我唔會考慮呢間幼稚園

原帖由 teacherkg 於 09-3-4 15:06 發表

岩架,d名校收生就是要小朋友未入學先要懂得很多,當入學後老師使不需花太多時間去教基本知識,程度便可以提高了!

可惜很多家長對名校都抱有一份情意結,覺得小朋友可以入讀名校,是很光榮,可以用來周圍炫耀的事!誰不 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

乜k2家長成日投訴嘅咩...
應該唔會係我掛...
老師們請放鬆d....只要對得住自己就okla
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

很認同你們的看法,其實點解要令啲小朋友咁快有咁大的壓力喎!人一生的學習生涯很長,短則十多年,長則一生呀!拿一個平衡點就得啦,不用過份催迫。不要忘記童年生活是很短暫,開心無憂才是最重要。我又不見得小時很叻的,大個一定會惦。

我希望囡囡在又一村的學習生活是個開心快樂的回憶。

winwin,

你的記牲真好,我都係0610mami呀!阿囡會不會同你囡做同班同學呢!

原帖由 winwin815 於 09-3-4 23:01 發表
我覺得簡直係本末倒置, 如果你話小學, 要小朋友十八般舞藝, 我都還可以接受, 如果一間幼稚園要求咁, 我唔會考慮呢間幼稚園

你個login name特別嘛, 咪記得囉

其實禮賢都收左囡囡, 可惜係下午班, 我無工人, 同埋有個細仔, 覺得安排上好麻煩, 所以最後都係揀返又一村全日班囉, 你呢? 全日定am?

原帖由 Fei-Duck 於 09-3-5 18:55 發表
很認同你們的看法,其實點解要令啲小朋友咁快有咁大的壓力喎!人一生的學習生涯很長,短則十多年,長則一生呀!拿一個平衡點就得啦,不用過份催迫。不要忘記童年生活是很短暫,開心無憂才是最重要。我又不見得小時很叻的,大個一定 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
‹ 上一主題|下一主題