用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村幼稚園係咪真係咁差???
樓主: smalleatb
go

又一村幼稚園係咪真係咁差??? [複製鏈接]

好!好讚成你所講既野。教養好孩子,責任幾時都在家長身上,而唔係任何一間幼稚園可以幫家長教哂既。

原帖由 auen 於 09-6-22 03:41 發表
又一村差唔差真係見仁見智,由報名到面試到交費,都去過幾次,我就覺得又一村幾好,就連門口"噴消毒搓手液"的男職員都好nice!仲有,我個女面試完後已"愛上"這校,仲周圍話俾人聽:"我返又一村學校"添 !見佢IN完咁開心已經足夠!

之 ...

睇完好感動,如果所有家長都係咁諗就好了!

近年來,有些家長十分重視子女的評估成績,家長緊張子女的學業成績當然很正常,但有些家長會對老師給的成績表示不滿,覺得我的小朋友是很叻的呀,為什麼成績表上會有b grade或c grade,應該全部都要是a grade,我要用來報考小學的呀!

於是,有些家長便會回校向老師和校長投訴,強烈要求老師改分,一定要改到a grade為止!

我真的覺得這和無理取鬧有什麼分別?成績表上的分是根據小朋友平時的行為和功課等表現來評定的,當中當然會和其他小朋友比較拉curve的麻,作為家長的理所當然會覺得自己的子女是最好的,但所謂一山還有一山高,整間學校這麼多學生,一定有一些小朋友會比自己的子女表現更好吧?這是很正常的事,為什麼家長不能接受自己的子女在某些方面比較弱,卻本末倒置地要求老師改分?

每個家長都想小朋友得到a grade吧,但自己對成績不滿便走來投訴,那麼誰人喜歡取c grade?那倒不如不用測驗評估了,學校只需要簡單地將所有成績列為a便可以了!

作為家長的不能接受小朋友的不足之處,欲蓋彌彰地強迫老師掩蓋子女的問題,小朋友有樣學樣,便會自大地覺得自己最好最叻,自己的成績表上全部都是a grade呀!更會看不起別人,學父母的做法要求別人去滿足自己無理的要求,不滿意的話投訴呀大吵大鬧便可以解決問題了!

所以,家長的行為如何,小朋友必定會學,如果家長想自己的子女是一個有禮貌,懂得尊重別人,有規有矩的小朋友的話,自己便要以身作則,家長對老師沒有禮貌,罵老師,小朋友看到都不會去尊重別人!

幼稚園是小朋友學習如何做人的重要階段,這個時候不教,又或者灌輸一些錯誤的知識給他,他將來都會是如此!發現有問題才去教嗎?到時便遲了,所謂3歲定80,這個時候不好好去教難道等他成人才教嗎?

有些學者覺得,現今的社會不止小朋友要入學讀書,連家長都需要入學,不是學如何教養小朋友,而是要家長學基本禮貌,如何待人接物等東西,聽後真的很悲哀但又很認同呢!

Teacherkg,你講得好有道理。

原帖由 teacherkg 於 09-6-22 17:14 發表
睇完好感動,如果所有家長都係咁諗就好了!

近年來,有些家長十分重視子女的評估成績,家長緊張子女的學業成績當然很正常,但有些家長會對老師給的成績表示不滿,覺得我的小朋友是很叻的呀,為什麼成績表上會有b grade或c  ...

非常有同感!!!

又一村, 我地真喺好喜歡. 因為. 小朋友喜歡. 呢點已經好重要! 每天見到他們笑著上學, 笑著放學, 這學校適合我的小朋友嗎? 已經有答案!

相信所有學校都好,只不過是合唔合適. 合唔合自己心水, 每間學校都有辦學宗旨,理念, 相信每位家長必定了解清楚才會選擇同安排小朋友入讀!  

又一村一路都比我印象喺尊重家長的. 他們知道家長緊張小朋友, 所以. 他們的安排都為著家長安心的方向去做!呢點喺難得的. 同樣. 我地都尊重學校. 因為. 家校合作. 喺雙向的.  他們事實真的做得好多及好好了! 當然. 每件事情都可以有唔同方法會再做得好d. 但要明白, 任何事, 都唔可能有100%完美. 亦沒可能fulfill 到所有人. 所以. 好多謝學校! 學校同老師真的做得好好!!

和平和諧對我來說是最重要的, 如果學校裡沒有了和平, 我會難過和惋惜!

小朋友喺成長過程, 會不斷學習, 會遇到到好的, 亦會遇到唔好的, 好的, 要多加欣賞, 有挫折, 要感恩得磨練, 凡事多點從欣賞角度去看, 所有人和事都會更美好! 學校遇到什麼, 我們控制不到, 只有父母的天大責任, 給予小朋友的教導,牢牢幫他他們建立的正確的價值觀、分辨是非之心和對抗抑境的能力, 扶助他們成長。

原帖由 auen 於 09-6-22 03:41 發表
又一村差唔差真係見仁見智,由報名到面試到交費,都去過幾次,我就覺得又一村幾好,就連門口"噴消毒搓手液"的男職員都好nice!仲有,我個女面試完後已"愛上"這校,仲周圍話俾人聽:"我返又一村學校"添 !見佢IN完咁開心已經足夠!

之 ...

請問會唔會有open day或類似活動,等我地可以了解下呢間學校?

黎緊11月4號就開始派表啦,請問有經驗既家長,洗唔洗第1日就去打蛇餅呢?又大約幾月interview呢?

最後,想問大家,係咩原因揀呢間學校呢?

thx ~~~

據我所知,又一村無開放日。

我睇番學校網頁,係去年11月4日開始派表,如果無錯,即是隨時都可以下載表格寄去,不用打蛇餅,我翻查資料,我囡囡(而家K2)係在2006年11月4日去面試既。又一村唔係九龍塘果D死爭先入到既學校,所以你不用大擔心報名呢個問題。打個電話去問下啦,佢地會好熱心回答你既問題。

我囡囡讀了兩年,我可以簡單來說,又一村不是那些很重視成績既學校,佢唔會谷學生學業,唔會有老師打電來同你講,你個仔寫D字唔夠靚,攞唔到A之類呢D說話,又唔會迫你帶孩子去考什麼什麼。佢地重視學生品德操行,閱讀興趣,健康等等。所以我覺得學生讀得很開心,有個開心既幼稚園生活。

所以如果你讓孩子去讀又一村,不要和那些讀九龍塘名校的比課程,又一村用的是主流教材,他們是用他們國際,又或比同級至少深半級既教材。所以我近來明白,為什麼名校多收大仔大女,因為佢地教既野已經深半級,如果唔收大仔大女,點教得掂。但又一村既課程會在K2/K3深番,要接小一應沒有問題。老師很有愛心,照顧得很好,環境好,所以又很放心讓孩子在那裡讀。

雖然有家長覺得又一村是牟利,但是在我的認知當中,佢己經唔係好牟利。例如校長同我講過,學校會加建新校舍(如果明年入K1,畢業前就一定可以用到個新校舍),用的錢不是由家長學費來,我想是由辦學團體而來。

最後,如果想孩子有三年開心又健康既幼稚園生活,又一村係不錯的決定。其他又一村家長如果有異議或其他意見,請不吝賜教。

原帖由 aSa豬媽媽 於 09-6-24 17:15 發表
請問會唔會有open day或類似活動,等我地可以了解下呢間學校?

黎緊11月4號就開始派表啦,請問有經驗既家長,洗唔洗第1日就去打蛇餅呢?又大約幾月interview呢?

最後,想問大家,係咩原因揀呢間學校呢?

thx ~~~ ...

原帖由 hcshiu 於 09-6-25 04:17 發表

我睇番學校網頁,係去年11月4日開始派表,如果無錯,即是隨時都可以下載表格寄去,不用打蛇餅,我翻查資料,我囡囡(而家K2)係在2006年11月4日去面試既。又一村唔係九龍塘果D死爭先入到既學校,所以你不用 ...

加建新校舍?我早排去搞入學都唔覺佢有工程喎..阿仔今年入k1咁咪可以有2年多d野玩...

記得校長曾跟我提過,如無記錯,如果今年九月才入學,一定會用得著。而現在K1,好像是在機會在K3時用到(他們很快便K2)了,但今年K2的,就應該沒有機會用到了。

我相信學校會在適當時候向家長講解了。

原帖由 jojoplanet 於 09-6-25 10:03 發表

加建新校舍?我早排去搞入學都唔覺佢有工程喎..阿仔今年入k1咁咪可以有2年多d野玩...

好多謝你既詳盡介紹,睇左之後,更加認為呢間學校適合我。

我係full time mani,個仔23個月大,但我從未教佢認ABC,123果D,唔明你明唔明我意思。現階段,做運動,唱歌仔,學規舉,我就認為係緊要啦。

唔洗打蛇餅,已經可以顯示到佢地既質素,講真,現今科技咁發達,為乜仲要打蛇餅,無非係擺個姿態啫。

唔該哂!
原帖由 hcshiu 於 09-6-25 04:17 發表

我睇番學校網頁,係去年11月4日開始派表,如果無錯,即是隨時都可以下載表格寄去,不用打蛇餅,我翻查資料,我囡囡(而家K2)係在2006年11月4日去面試既。又一村唔係九龍塘果D死爭先入到既學校,所以你不用 ...

咁你既信念就真係同又一村差不多,比小朋友開開心心過幾年開心既童年,又有親蜜既親子關係,係好難得既。

原帖由 aSa豬媽媽 於 09-6-26 18:35 發表
好多謝你既詳盡介紹,睇左之後,更加認為呢間學校適合我。

我係full time mani,個仔23個月大,但我從未教佢認ABC,123果D,唔明你明唔明我意思。現階段,做運動,唱歌仔,學規舉,我就認為係緊要啦。

唔洗打蛇餅,已經可以顯示到佢地既 ...

很贊同你的意見!"和平和諧"對任何人任何事都很重要!希望所有所為父母的要知道世事無絕對的好壞,好與壞只在乎大人的己見,小朋友天真無邪,他們的世界只有開心與不開心,根本不會在乎誰較"叻"!我們可以做的就盡量讓他們得到快樂,但當然也要經歷一下小挫折讓他們學會成長!

以我3年的教小朋友經驗,只可以對家長們說句:RELAX!不要抱"人有我有"的心態!

很期待開學啊!希望阿女可以享受人生第一段學校生活!

原帖由 Sailo 於 09-6-23 12:15 發表
非常有同感!!!

又一村, 我地真喺好喜歡. 因為. 小朋友喜歡. 呢點已經好重要! 每天見到他們笑著上學, 笑著放學, 這學校適合我的小朋友嗎? 已經有答案!

相信所有學校都好,只不過是合唔合適. 合唔合自己心水, 每間學 ...
[fly]:P:P:P[/fly]

原帖由 auen 於 09-7-2 00:34 發表
很贊同你的意見!"和平和諧"對任何人任何事都很重要!希望所有所為父母的要知道世事無絕對的好壞,好與壞只在乎大人的己見,小朋友天真無邪,他們的世界只有開心與不開心,根本不會在乎誰較"叻"!我們可以做的就盡量讓他們得到快樂 ...

相信你女女一定喺又一村過得開開心心, 開心到唔捨得離開! 就好似我仔仔, 今年K3, 好快會離開YYCS, 我同佢都唔捨得! 不過, 仲有延續, 我個細女. 8月就返K1喇! Yeah~ 可能會喺同您女女做同學仔bor..會唔會呢??

原帖由 guguhuahua 於 09-7-3 15:30 發表
等了一年了,想插班K2全日班仍然唔位,好失望呀

乜全日班咁多人爭架咩

好耐冇上呢個website, 而家看到這個主題, 真係心痛, 但又欣慰, 希望某些家長可以和為貴, 欣慰的是很多家長都明白事理.  以我所見, YYC是一所好学校, 我的小朋友讀得很開心, 老師教職員有愛心, 己经很重要. 校長一職不易做, 自己亦有管理下屬制定政策, 順得哥情失嫂意, 以我所見, 校長做得不錯, 各有各立埸, 各有各難處, 不如以小朋友着想.

原帖由 auen 於 09-7-2 00:34 發表
很贊同你的意見!"和平和諧"對任何人任何事都很重要!希望所有所為父母的要知道世事無絕對的好壞,好與壞只在乎大人的己見,小朋友天真無邪,他們的世界只有開心與不開心,根本不會在乎誰較"叻"!我們可以做的就盡量讓他們得到快樂 ...

原本對又一村學校的教學,師資、理念只是一知半解,只是諗住學校近屆企,但當睇完各位家長對又一村學校的評價,好放心幫囝囝考入這間學校。

做父母無非都是想小朋友返學開心,從各家長發表的內容中了解到到學校的實際情況,同埋有好多家長對都同自己的思想方想差不多,如果囝囝真係成功考入又一村學校,令我好放心。

係呀!你大可方心考這間學校!老師真係好好同好細心!我阿女返咗學個多禮拜,佢已經好開心!最開心係佢突然有禮貌咗好多,叫親我攞野都會加句"唔該",之前係教極都唔講呀!我諗一定係老師o既功勞!

佢鐘意返學鐘意到由朝到晚攬住個書包仔,超搞笑!加上佢係大B,學校o既事全部都識講番出黎(就連洗手間個廁所板係咩色都講呀!)所以我依家好放心!

原帖由 chingyeeyee 於 09-9-5 00:15 發表
原本對又一村學校的教學,師資、理念只是一知半解,只是諗住學校近屆企,但當睇完各位家長對又一村學校的評價,好放心幫囝囝考入這間學校。

做父母無非都是想小朋友返學開心,從各家長發表的內容中了解到到學校的實際情況,同埋 ...
[fly]:P:P:P[/fly]

講真什麼有錢唔有錢呀!如果真係有咁錢不如送去小朋友外國讀,何必在香港死衝呢!我們給小朋友到這學校就讀,我們應該相信老師相信學校,對於投訴老師的事,我覺得好像睇不起老師的專業,基本我們應該和老師通力合作!了解小朋友的學習進度

回覆 21# teacherkg 的文章

我認同你說法,家長們投訴前三思

我認同你說法, 据我所知有些麻煩家長已退学, 我親耳听到有些麻煩家長恃登在老師面前說其化人坏話, 公開說, 我好embarrassed, 唯有當听唔到, 老師又embarrassed, 可必呢, 大家都想ふ朋友好, 應用正面態度說出意見. 不是係又投訴, 唔係係又投訴,

原帖由 lorryracoon 於 09-9-10 22:33 發表
我認同你說法,家長們投訴前三思

真的很感謝家長的認同和體諒!

對呀,我知道有些本應今年升k3的麻煩家長已退學,可惜只是其中之一部份,麻煩中之麻煩家長還在此校呢!

說真的,家長和學校的關係弄得不好,受苦的必然是小朋友吧?難道學校會因他們的投訴而倒閉嗎?老師最多只會被校長責怪幾句,心裡當然會不開心,但一定不會被炒的!

說起麻煩家長退學的事,我知道其中有一位是k1下學期才來此校插班,k2全年在此校就讀,但因經常作出冇謂投訴,試過在學校門口偷看老師怎樣上堂(並非其小朋友的班別),繼而向校長投訴老師打小朋友云云,結果當然沒有此事!不過由於此家長和學校及老師的關係實在太差,十分不喜歡此校,所以今年升k3又再轉校了!

小朋友3年的幼稚園生活就轉了3次學校,不僅小朋友難以適應,金錢上的損失暫不去說,小朋友的心理才是最重要的!而且,我相信將來去面試小學都會有些問題吧?3年轉3次校是很光榮的事嗎?

幼稚園尚且如此,那麼將來6年的小學是否要轉6次校呢?我對這些家長的心態真是很費解!讓自己和小朋友開開心心享受幼稚園生活不是更好嗎?為什麼總是要和老師過意不去?這樣很好玩嗎?需知道老師都是受過專業訓練的,如果家長覺得自己比老師更專業,要教老師怎樣上課,倒不如自己去當幼稚園老師,親自教自己的小朋友吧!

其實要應付這些家長,關鍵之一是校長的取向,身為校長,不單要管理好學校,更要維護老師的尊嚴!麻煩家長見校長十分重視自己的投訴,當然更會變本加厲,無理取鬧了!又一村已有很多學生,校長真的不需要為了確保收生人數而對這些家長卑躬屈膝呀!這樣不單是助長了麻煩家長的氣焰,更是害苦了老師!老師在這些家長面前還有尊嚴嗎?小朋友還會尊敬老師嗎?

總之,不喜歡此校的家長,真的請立刻轉校,全香港有這麼多幼稚園,找一間完全符合自己要求的吧,不要勉強自己和小朋友繼續留下了,不要浪費大家的時間呢!

我知道學校是會上來看留言的,一些學校認為合理的說法學校是會接受和作出調整,例如現在學校已減少早上駐守大門的老師人數,將人手調往學校其他位置照顧小朋友,實在很好!所以,希望家長多些在這裡留言,說一些鼓勵的說話,希望校長可以改變對麻煩家長的迎合態度,維護老師的尊嚴,學校一定會更成功的!
‹ 上一主題|下一主題