用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村幼稚園係咪真係咁差???
樓主: smalleatb
go

又一村幼稚園係咪真係咁差??? [複製鏈接]

原帖由 jojoplanet 於 09-2-26 13:31 發表

死啦, 我係中產最低級個隻..阿仔會唔會比人睇少呢....

d有錢就覺得可以駛死人既人..咁我覺得個d人好膚淺lor....

不過講真, 個人我係個度2個鐘都係同一班先生企係門口, 我覺得又無需要咁多人囉 ...

小朋友仲細,絕對唔會有睇小人地的心態,但家長之間會唔會有比較,就不得而知了.....

可能他們有車有樓有工人,平時在家都是皇帝,可能不懂得尊重人吧!不過當然都是看每人的性格而定,不是每個中產階級都那麼不講理呢!

不過不止有些大人是如此,現在有很多小朋友在家是惡霸,在校亦是皇帝,不懂分享沒有禮貌,被老師教訓後會回家哭訴,更會歪曲事實,可惜有些家長只相信小朋友的說話,不會分析事情的真偽.....

對呀,此校的校長會安排很多老師在門口站崗,每天早上家長送小朋友回校時都會看到的!!其實,我都覺得無需安排如此多的老師在門口,好像浪費了很多人手,不如安排老師入班照顧小朋友更好!

話說我個日去interview, 有一樣野係我覺得安排得非常好既係...佢地話比我聽會有家長會, 我個仔個時得23個月唔會坐得定咁我點join呢..但係佢地話唔駛擔心因為有人幫我睇住..真係超好....我仲可以留阿仔係房我去toilet tim....佢地既員工殷勤到我覺得有壓力...因為出門口時阿仔個ballon爛咗, 佢地係都要話攞番個比我..我都唔好意思推佢地呀..
仲有個日同阿仔去排隊玩滑梯, 上緊樓梯時前面有一個小個朋友..梯上面有個我覺得佢係唔敢滑落去, 個maid係hold住佢shoulder好似故勵佢咁...突然我聽到我阿仔前面個小朋友既媽咪好大聲咁閙上面個小朋友..喂小朋友唔可以打人架喎....係我視線範圍我係睇唔到個小朋友有movement, 我懷疑只係佢想行前滑, 因為有人上緊黎..我心諗你駛唔駛咁...大家都係一面之緣啫...個小朋友就算係唔識你都唔駛咁大聲架...呢d家長真係好唔掂...
原帖由 teacherkg 於 09-2-26 15:39 發表

小朋友仲細,絕對唔會有睇小人地的心態,但家長之間會唔會有比較,就不得而知了.....

可能他們有車有樓有工人,平時在家都是皇帝,可能不懂得尊重人吧!不過當然都是看每人的性格而定,不是每個中產階級都那麼不講理呢!
...

deleted deleted

原帖由 teacherkg 於 09-2-26 15:39 發表

...

teacherkg,

你好, 我考慮梗比我個仔讀又一村好定係北角衛理堂好, 可唔可以比啲意見?

我囝囝而家係又一村讀緊K.2.  直到現在, 我都好鍾意間學校.  但由上學期開始, 我覺得校長比老師既壓力越黎越大, 令到好既老師都不勝負荷, 而被迫離職.

如果間學校d老師流失量大, 對小朋友有好大影響.  希望校長, 老師及各家長, 能多加體量.  否則最終既受害者只係小朋友.

very agreed.  good teacher is very important in kids' school life.

原帖由 littlejojo 於 09-2-26 17:47 發表
請問你是否又一村的老師 , 又一村已收了小兒讀09年K1 , 已交留位費 , 見 D 人成日講又一村唔好 , 攪到我有少少擔心 , 今個星期將會知道宣道幼稚園收唔收小兒 , 如果收的話 , 我都唔知點選擇邊間好 ! ...

我當然不是又一村老師,否則不敢上來這裡說這些話啦!但大家同行,或多或少會知道實際情況呢!

你的問題真的很難答,我不能建議你是否選擇又一村,因這是影響你的小朋友學前教育的決定,但我可以告訴你,如果你想你的小朋友過一個開心又愉快的學前生活,又一村真的是一間不錯的學校,但因為明年有很好舊老師會離職,所以質素是否可以維持,真的不知道呢!

原帖由 threeking 於 09-2-26 21:57 發表

teacherkg,

你好, 我考慮梗比我個仔讀又一村好定係北角衛理堂好, 可唔可以比啲意見?

這些問題真的很難給予意見,不如參考一下這裡的留言吧!

原帖由 小金子 於 09-2-27 12:08 發表
我囝囝而家係又一村讀緊K.2.  直到現在, 我都好鍾意間學校.  但由上學期開始, 我覺得校長比老師既壓力越黎越大, 令到好既老師都不勝負荷, 而被迫離職.

如果間學校d老師流失量大, 對小朋友有好大影響.  希望校長,  ...

同意,現在此校的老師真的十分辛苦,壓力超大,結果便是紛紛離職了!

原帖由 jojoplanet 於 09-2-26 16:09 發表
話說我個日去interview, 有一樣野係我覺得安排得非常好既係...佢地話比我聽會有家長會, 我個仔個時得23個月唔會坐得定咁我點join呢..但係佢地話唔駛擔心因為有人幫我睇住..真係超好....我仲可以留阿仔係房我去toilet ...

又一村對小朋友的照顧的確很完善的!

現在有很多家長都是如此,小朋友之間有所接觸在所難免,但此校某些家長十分緊張,有人觸碰到其小朋友,便即投訴老師疏忽,校長又著令老師要向家長道歉!

原帖由 teacherkg 於 09-2-28 01:26 發表

又一村對小朋友的照顧的確很完善的!

現在有很多家長都是如此,小朋友之間有所接觸在所難免,但此校某些家長十分緊張,有人觸碰到其小朋友,便即投訴老師疏忽,校長又著令老師要向家長道歉! ...

好驚呀, 我好唔好寫封信去比校長, 聽聞好多舊老師走我擔心佢地既教學質素呢, 因為阿仔九月讀K1.

原帖由 jojoplanet 於 09-2-28 11:04 發表

好驚呀, 我好唔好寫封信去比校長, 聽聞好多舊老師走我擔心佢地既教學質素呢, 因為阿仔九月讀K1.

舊老師會辭職方面我都聽聞是,但始終未成事實,而且我覺得就算寫信給校長都未必有幫助,因校長始終重視收生的人數,不敢得罪家長,怕他們會轉校,舊老師走可以請一班新老師麻,新老師更聽教聽話啦!

其實不用太早擔心,可能新老師會更有耐性呢(雖然缺乏教學經驗)!待明年你仔仔入讀後,再看看情況吧!因為又一村怎樣說都是一間對家長對小朋友都很好的學校,看看明年的教學質素才說吧!

你有無聽過大埔道間協和呀, 原本都收咗阿仔, 但係我無留位, 因為覺得又一村校舍好好多..但係呢又一村學費同校車都偏貴而家又諗會唔會讀協和好D.

原帖由 teacherkg 於 09-2-28 12:49 發表

舊老師會辭職方面我都聽聞是,但始終未成事實,而且我覺得就算寫信給校長都未必有幫助,因校長始終重視收生的人數,不敢得罪家長,怕他們會轉校,舊老師走可以請一班新老師麻,新老師更聽教聽話啦!

其實不用太早擔心,可 ...

原帖由 jojoplanet 於 09-2-28 14:11 發表
你有無聽過大埔道間協和呀, 原本都收咗阿仔, 但係我無留位, 因為覺得又一村校舍好好多..但係呢又一村學費同校車都偏貴而家又諗會唔會讀協和好D.

又一村的環境真的好好,地方廣闊,空氣清新且幽靜,所以我認為小朋友在這裡學習都會很開心呢!

其實各校都有不同的長處,沒有一間學校是完美的,要看看是否符合家長的要求,是否適合小朋友的性格而定,真的很難說那間學校較好!

我都明既不過都係問下...其實我都係呢間學校KG讀架...仲有好好既回憶...我個仔係11月尾出世, 我都唔想佢讀得咁辛苦, 所以都唔想揾間程度高既比佢讀. 有時同佢係屋企玩, 好似砌PUZZLE咁...我將9個圖案, 每個圖案有3塊,一共27塊MIX埋一齊叫佢砌返出黎佢好開心因為佢做到..我琴日買咗一盒係有10塊佢唔識砌都無心機...所以程度太高對我個仔黎講唔係咁好....佢又活躍, 呢間係好識合佢...不過唯一係佢學費同校車都係偏貴..
原帖由 teacherkg 於 09-2-28 14:19 發表

又一村的環境真的好好,地方廣闊,空氣清新且幽靜,所以我認為小朋友在這裡學習都會很開心呢!

其實各校都有不同的長處,沒有一間學校是完美的,要看看是否符合家長的要求,是否適合小朋友的性格而定,真的很難說那間學校 ...

原帖由 jojoplanet 於 09-3-2 09:31 發表
我都明既不過都係問下...其實我都係呢間學校KG讀架...仲有好好既回憶...我個仔係11月尾出世, 我都唔想佢讀得咁辛苦, 所以都唔想揾間程度高既比佢讀. 有時同佢係屋企玩, 好似砌PUZZLE咁...我將9個圖案, 每個圖案有3塊 ...

咁係呢到讀的小朋友係會好開心0既,程度方面中等啦,唔深唔淺咁啦!!

學費同車費方面就真係要睇家長了,現在有學卷津貼都好d了!

原帖由 teacherkg 於 09-3-2 12:33 發表

咁係呢到讀的小朋友係會好開心0既,程度方面中等啦,唔深唔淺咁啦!!

學費同車費方面就真係要睇家長了,現在有學卷津貼都好d了!

咁你覺得禮賢, 崇真 vs 又一村...邊一間程度高d?

不如我們寫信給校長, 不要因為小撮人而令大多數老師離職, 有好的老師才能教好小朋友

原帖由 小金子 於 09-2-27 12:08 發表

如果間學校d老師流失量大, 對小朋友有好大影響.  希望校長,  ...

有些家長真係好唔掂, 不是在yyC見到, 在出面playgroup, 有些家長叫小朋友衝向其他小朋友度, 唔理衝跌其他小朋友, 又或者他的小朋友搶答問題而使應答的答不了, 而欣欣自喜, 完乏畧紀律排隊和尊重別人

原帖由 jojoplanet 於 09-2-26 16:09 發表
話說我個日去interview, 有一樣野係我覺得安排得非常好既係...佢地話比我聽會有家長會, 我個仔個時得23個月唔會坐得定咁我點join呢..但係佢地話唔駛擔心因為有人幫我睇住..真係超好....我仲可以留阿仔係房我去toilet ...

deleted deleted

‹ 上一主題|下一主題