用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 少少搵笨- 維記幼稚園
樓主: alunsweeney
go

少少搵笨- 維記幼稚園

原帖由 SaBB 於 09-1-17 12:42 發表

agree! "net"不一定是金髮最重要是有"能力"說好英文及有教師的資格教導熱心.
please visit http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8862171&extra=page%3D6

Interesting.

SaBB,
其實之前都知道某d學校有d這樣情況出現, 我有個朋友好幾年之前是教師,佢都覺得某D學校工作唔平均好多時NET 唔洗做及D net 只係大學畢業任何一科都得因為有d家長各得係外籍人士(唔知是否同一間).
BB112,
sorry 我唔知道點解多人選HG,可能係kln 只得2間分校.
ling619,
pn 課室每日都有3個老師(1local 班主任 & 1 net 班主任 & 1 助教(if 係am 就係pm o的班主任,pm 就係am o的班主任),而上課就會分3組(1:6-7) 上課所以比例幾好,而我發現囡囡o的net 都好受小朋友喜歡,每日放學都會(if 有什麼特別都會告知).因為維記歷史有超過40年所以d老師都好有水平,還有註校護士(唔知道有那d學校會有)

佢地唔係輔助老師,一樣係班主任,而家好多都係行雙班主住際,一中一英.

原帖由 ling619 於 09-1-17 12:59 發表
睇完覺得俾小朋友好學校
唔係一定要鬼老先好,
, ABC teacher 又好
net 又好,佢都只係輔助enghish咗part.: 最緊要班主任有愛心,錫小朋友

昨天去了orientation day,副校長說了15分鐘,之後有英文老師說了10min。之後叫了3個人入去英文組、3個人入去中文班參觀小朋友上課。

課堂中只有1個net在說英文故事書,8、9個小朋友在地上聽。故事後做了泥膠公仔。eng lesson中沒有其他補助老師,後來有個中文的老師入來,他沒有跟小朋友說英文,反而用廣東話問小朋友要不要幫手做泥膠。

大約5分鐘後,副校長便叫我們出去了。

要在5月4日前交8月的學費。1年要交足12個月學費,總費是$5000多,貴過大學學費!!

值不值是見仁見智。家人/朋友說不如比孩子去有學卷的學校上課,留回來的錢再出去申報不同的課外活動啦。

我只擔心那先的英文課不足夠而已。工作的地方是西知佔領區,我們中國/hk人在基本會話是沒有問題,但很多時都是用到口唇,便吐不出來了。一開會大家便見真功夫。因此我在選學校是特別小心。

如果去國際學校,又怕沒有中文,我的朋友的孩子在esf讀,鬼不是鬼,人不是人,半天吊的。不過他們喜歡打game都會書不離手的。全是厚厚的英文書。反見我親友的小朋友,只會看曾智偉及apple daily/老fu子/,你叫他們去看英文書他們打開了2秒便立即close it!!!!他日他們如何同人爭位呢???

why pay 12 months school fee??

因為8月開初至7月中放summer ,學童是去足12個月,只不過7月下半部是summer,學校都收埋家長學費!!

去了orientation day後,我覺得他們的廣東語佔了很大的部份。全校會說英文及mandarin的老師真是不多。

算啦,沒有完美的了。上來bk只是想吐氣出來.

我想大家是誤會了我的意思。對於abc的老師,我根本沒有歧見,只不過為什麼學校在interview date的時候安排真正在該校的老師出來見人,反而收收埋埋她們在不知名的角落。

維記今年又加學費,$4100再加$100/$200元。
7月去才學校1-2星期
8月開學又去1-2星期
因此要收足12個月的學費。

原帖由 ericby 於 09-1-21 14:33 發表
why pay 12 months school fee??

hmm it may due to not enough english teachers ar.  It operated since last yr, only have PN, K1 (don't know having K2 yet).. may not have sufficient NET for running 7-8 interview groups in 1 time slot.

原帖由 alunsweeney 於 09-3-24 15:53 發表
我想大家是誤會了我的意思。對於abc的老師,我根本沒有歧見,只不過為什麼學校在interview date的時候安排真正在該校的老師出來見人,反而收收埋埋她們在不知名的角落。 ...

原帖由 alunsweeney 於 09-3-24 15:55 發表
維記今年又加學費,$4100再加$100/$200元。
7月去才學校1-2星期
8月開學又去1-2星期
因此要收足12個月的學費。

鬼鼠!why don't they charge 5,000 per month for 10 months?

my son is studying in Kornhill K1, English and Putonghua class.   There are 3 teachers, one American English teacher, one Mandarin teacher from China and one local teacher who will only speak in Cantonese if the kid doesn't understand.  I'm quite happy with the teachers there.

維記的學費是比較貴, 不過明碼實價, 在網頁上有列明, k1交12個月學費, k2-k3則11個月學費.

其實, 你的想法好正常, 因為貴, 所以自然要求多d; 不過要balance, 如果唔係, 讀落就會有好多疑慮, 會唔開心架!  eg. term break, long holiday, teacher professional day, 運動會翌日補假等等都會令你好down, 所以最好上網睇清楚d資料, 唔好盲目入讀!

至於英文老師在面試日去君匯港幫手, 見仁見智, 我唔記得當年仔仔考果陣會唔會都有其他校舍的老師來幫手?  take it easy!

radiomama,

你說得對。

我們決定安排小朋友去一間國際幼稚園讀,他們今天不加學費,學費x10個月,加埋校車只是貴過維記及york3000元。沒有什麼書簿費、snack費,好像明碼實價一點。

Sweeney

radiomama您好!請問邊間讀國際幼稚園好?

其實大家不用針對alunsweeney的看法,佢應該唔係bias abc教英文,而只係對victoria有期望...... 眼看間間分校都是外國人教授英文,而且orientation走出來的都有net .....佢有期望而已.....

不過,net教英文,真係有佢好處....好似我小朋友咁,佢識同唔同種族的人說不同language....佢見到local會講中文......見外國人就會講英文......佢兩歲幾已經會自動咁做.....主動同不同language同人說話.......記得我們在他兩歲半時出國旅行時.....佢已經自己主動用英文和澳洲人說話......我都覺得,見得外國人多,真係會主動d.........

原帖由 ling619 於 09-1-17 13:10 發表
其實我想知君滙港 D miss
疼唔疼錫小朋友,我都補咗 (N1)
我覺得2歲BB,返學我会睇D老師有冇愛心和take care , Enghish teacher 有都希望俾我個B習慣吓,適應吓. ...

我女女O係HARBOUR GREEN,  讀左PN 半年多,   D老師好有愛心.  好有責任感,  佢O個班英文老師MS SUSAN,  好多小朋友好鍾意佢架.

Yes, this is what I mean!!!

原帖由 gegemok 於 09-3-25 13:58 發表
其實大家不用針對alunsweeney的看法,佢應該唔係bias abc教英文,而只係對victoria有期望...... 眼看間間分校都是外國人教授英文,而且orientation走出來的都有net .....佢有期望而已.....

不過,net教英文,真係有佢好 ...

"佢見到local會講中文......見外國人就會講英文......佢兩歲幾已經會自動咁做.....主動同不同language同人說話.......記得我們在他兩歲半時出國旅行時.....佢已經自己主動用英文和澳洲人說話......我都覺得,見得外國人多,真係會主動d........."

so the smart kid should be 佢"見到"講英文local會講中文, "見"講中文外國人就會講英文?????