用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul Convent, Good Hope, St. Mary & Maryknoll ...
go

St. Paul Convent, Good Hope, St. Mary & Maryknoll

4間都係女仔的dream school,
請問大家對這4 間學校有冇comment呢 ? 學術成績, 活勳, 學生的品行或者老師教學。
那間是心目中最好呢 ?
如果統一派位你會選St. Mary 或 Maryknoll 呢 ?
St. Paul Convent & Good Hope 又會點選好呢 ? 真是很難去決定 ..... 是否 Good Hope 最深呢 ?

謝謝分享 !!

i will chose SPC

St. Paul Convent >>>Good Hope

Maryknoll >= St. Mary

其實四間學校都很好,四校都難入,咁不如睇下自己囡囡入到那一間便讀那一間。

不過,感覺上德望應該比較容易入。
Maryknoll 和 St. Mary's就靠運氣抽,同時只可兩者之間選定一間。

St Paul's Convent, 如果唔係其幼稚園/幼兒園生入到的機會非常之低,咁如果個女入到spc 除特別理由都唔會點考慮去good hope 架啦。入good hope 唔難,入spc 好難,你咪2間都試下囉。

正如opus599 所言,st mary & maryknoll 是靠運氣抽,同時只可兩者之間選定一間,兩間都超難入,睇你鍾意+luck 啦。

謝謝你們的意見 !!

原帖由 shunshunma 於 09-1-14 15:58 發表
St Paul's Convent, 如果唔係其幼稚園/幼兒園生入到的機會非常之低,咁如果個女入到spc 除特別理由都唔會點考慮去good hope 架啦。入good hope 唔難,入spc 好難,你咪2間都試下囉。

正如opus599 所言,st mary & maryknoll ...