用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急 - La Salle College的入學申請資料
go

急 - La Salle College的入學申請資料

急 - 請問有無家長知道這間中學的入學申請資料?如面試、資格、等等...,就到deadline了,想了解一下,看看小兒有無條件入讀。多謝各位家長們。

成績標炳、課外活動出色、品行優良。我估都差唔多,一搭三或二搭三有機interview,不過三者兼備最佳。

多謝回覆。其實小兒校內成績是5/175,成績不在三甲內。課外活動只有奧數和劍橋英文(小得可憐)。只有品行可以達到。這樣說來是成功機會係好小嗎?

邊區?小學整體成績如何?band1生約佔多少(去年多少人入英中)?

油尖旺區,60/175內係BAND 1生,去年有75人入到英中。

我覺得可以試下。唔知其他人點睇。

多謝!可否說多些面試內容呢?

呢個真係唔知,唔識人試過。

資料就話係校長見,用英文,問下的獎項,學業及比賽成績、課外活動咁喇。所以我覺得佢地會幾著重課外活動表現。

多謝你的意見。

如有奧數連續兩年金銀獎則機會較大,如只是參與則可能
會浪費一個自行位。喇沙已暗地給某些學校名額,你問問校長吧!
原帖由 20081997 於 09-1-13 19:09 發表
多謝回覆。其實小兒校內成績是5/175,成績不在三甲內。課外活動只有奧數和劍橋英文(小得可憐)。只有品行可以達到。這樣說來是成功機會係好小嗎? ...

原帖由 Mandy2002 於 09-1-13 21:33 發表
如有奧數連續兩年金銀獎則機會較大,如只是參與則可能
會浪費一個自行位。喇沙已暗地給某些學校名額,你問問校長吧!

真係!?譬如邊d?我都想了解下。謝!

To: Mandy2002 & marius,

多謝你的意見。

Mandy2002:我都想了解一下。謝謝  

出名的私小會著數些
原帖由 20081997 於 09-1-13 23:13 發表
To: Mandy2002 & marius,

多謝你的意見。

Mandy2002:我都想了解一下。謝謝  

親人小朋友現是F.3,是第2次大抽奬後,自行投考,搏一搏,搏到.
小學全級考第1,元朗區學校,由細到大都參加唔少公開比賽,主要是奧數,銀奬,還要有資格參加香港以外比賽,包括中國大陸,拿奬.
LaSa有一個大型考試,給投考者.
預留一定數量位給LaSa小學學生.
所知如此.

回覆 # 的文章

是否扣門入?多少人考扣門試?自行和抽獎都無報此校可以嗎?

原帖由 Sherryko9 於 09-1-14 16:12 發表
親人小朋友現是F.3,是第2次大抽奬後,自行投考,搏一搏,搏到.
小學全級考第1,元朗區學校,由細到大都參加唔少公開比賽,主要是奧數,銀奬,還要有資格參加香港以外比賽,包括中國大陸,拿奬.
LaSa有一個大型考試,給投考者.
...

請問如果在油麻地名小學(如其名)考全級頭幾名,有鋼琴8級, 自行派位時喇沙收的機會大唔大?

有機會,大唔大就好難講,不過鋼琴好普遍。有冇其他專長?

原帖由 marius 於 09-1-14 17:20 發表
有機會,大唔大就好難講,不過鋼琴好普遍。有冇其他專長?

好似總有小提琴5級, 也有拿過數學比賽獎及在校際音樂節拿獎

咁應該可以試喇,機會大唔大就要睇校長心水。不過最重要係個學生喜歡間學校。

Last year, I heard they give interview chance to each child, my son was one of them. He was the first in the whole grade, has extra-activities but didn't get any public award. LSC was also the first school he interviewed, he didn't do good neither.

I heard a few successful cases that 全級考第1 or 2 + 奧數拿奬. Since there are not many seats available, you must be very top and has public awards (sports, music,etc) to increase the chance. Otherwise, you must do very well in interview to impress them.

Last year, he was asked to read a chinese passage, do a picture description and answer some questions in Chi/Eng too. Parents went in together and were asked a few questions first like why you pick LSC, what is your expectation of the school, etc.

Good luck.

原帖由 MoneyWong 於 09-1-14 17:13 發表

請問如果在油麻地名小學(如其名)考全級頭幾名,有鋼琴8級, 自行派位時喇沙收的機會大唔大?