用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge - PET Exam
樓主: 3B媽
go

Cambridge - PET Exam [複製鏈接]

回覆 84# 龍舌蘭 的文章

thanks,
his composition is ok.

原帖由 yinyin0609 於 10-5-16 19:08 發表
Dear All Parents;

小女剛在 Cambridge -- Flyers  取得14個盾.,  (她只有小三) 請問下一個小站, 是ket or pet ??

我會小四試PET
我仔仔小四自修KET(Merit),現在小五將會考PET,但又忙考呈分試,好似很大壓力咁...所以若有信心的話,一次過跳考PET吧!讓孩子可在小五專心考好校內試。

不過,如果你想有張證書幫小朋友升中時使用,則最好在5年級時考。
升中時,直資學校會收4-6年級證書,而官津中學好多只肯收5,6年級年度時既證書。
你可參加3月份的考試,離5年級第一次呈分試有一段日子,時間上唔會太衝突。
原帖由 csk家長jj 於 10-5-17 00:28 發表

我會小四試PET
我仔仔小四自修KET(Merit),現在小五將會考PET,但又忙考呈分試,好似很大壓力咁...所以若有信心的話,一次過跳考PET吧!讓孩子可在小五專心考好校內試。 ...

今年為阿仔報考中學時,自行2間官津中學直言只收5,6年級嘅證書.當時把一張4年級奧數獎夾入,都被拿出來,話呢張唔晒喇。
奧數證書有寫幾年級組,所以即刻被發現。
劍橋英語證書只有寫邊一年考,沒有顯示考生幾年級,希望學校方面唔會睇得咁緊。
其實都幾唔合哩,越低年級考到證書,應該更顯示學生能力先啱。
我都係分享自己嘅經歷,希望俾大家有個參考。
原帖由 77777 於 10-5-17 22:17 發表
不過中學會留意您幾年級考咩??  我諗住佢都唔會留意, 係留意都係張cert個level...有錯請指出...因阿仔都係四年級考完pet唔考啦.....

如果要找PET的 pratice paper (有埋mp3 audio練listening) 可以試下:

Language Learning Resources - English - Cambridge Exams

原帖由 agoodfox 於 10-5-23 02:45 發表
如果要找PET的 pratice paper (有埋mp3 audio練listening) 可以試下:

Language Learning Resources - English - Cambridge Exams

謝.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

阿仔5月時考了PET,今天出結果.
成績唔算太好,離pass with merit 差幾分.
但都好過我預期.

PET比KET真係難好多.
有係英國文化協會買考試練習俾佢做,
但阿仔話,考試時Listening速度快過練習好多.
所以冇太大自信.
聽佢咁講,真係擔心會唔合格(70分以上),
一路等今天網上查成績.
總算pass,如果拿多幾分,甚至可以得到pass with merit.
最差係writing,接近borderline,反而Speaking可以拿到高分.
阿仔平時口才並唔好,可能鬼佬考官見到黃皮膚兒童能與佢對答,所以俾高分?

醒目開學勳章

我都考慮緊俾阿囝試 KET or PET

多謝!
其實也有買了大陸出版既PET練習。
可能溫習PET時學校已考完3次呈分試,
阿仔整個人都變得懶懶散散,做事也求求其其。
在家做練習時,為求早點完成有得玩,都錯好多。
Speaking方面也冇特登幫佢練,加上我自己英文說話也唔得。好彩前一排自行時有練過一些對話。
考完聽佢講Listening冇把握,再加上睇返KET成績表要70分先有pass,真有少少擔心既。
有時覺得D小朋友也幾慘。

原帖由 Heidi媽 於 10-6-19 09:46 發表
其實你仔仔成績都不差了 ! 我記得我女上年年尾考時, 我也是在british council買了本exercise給她做, 我覺得本exercise很好, 各方面都有教你怎樣做才是最好, 好像oral, 亦有講晒整個程序是怎樣的, 我還記得 ...

原帖由 77777 於 10-6-21 07:32 發表
係law, 其實真係幾好架啦, 恭喜晒先...  pet係難好多架, 我個仔個時就listening弱d, 不過同佢做exercise都覺得d題目唔係太淺, 好多時要慢慢耐心d分析, 先會知道答案....唔係咁直接問law...

...

非常之同意!!
不過阿仔writing 真係弱d,中文作文都係弱.

原帖由 一家的太陽 於 10-6-18 18:48 發表
阿仔5月時考了PET,今天出結果.
成績唔算太好,離pass with merit 差幾分.
但都好過我預期.mouth:" />

PET比KET真係難好多.
有係英國文化協會買考試練習俾佢做,
但阿仔話,考試時Listening速度快過練習好多.
所以冇太大 ...

太陽, 囝囝好叻啊呀
PET睇過D paper, 覺得比ket深好多...
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

多謝!多謝!
不過我真係唔覺得佢叻,只覺得好彩pass,冇浪費我近千蚊考試費.
KET時佢都自信滿滿,但呢次PET,真係冇把握.
特別見有post,D媽咪話自己小朋友考完PET覺得好簡單,
真係羨慕.
阿仔就來升中,正考慮是否要出去補英文.驚跟唔上英中教學.
原帖由 龍舌蘭 於 10-6-22 16:01 發表

太陽, 囝囝好叻啊呀
PET睇過D paper, 覺得比ket深好多...

原帖由 一家的太陽 於 10-6-22 20:46 發表
多謝!多謝!
不過我真係唔覺得佢叻,只覺得好彩pass,冇浪費我近千蚊考試費.
KET時佢都自信滿滿,但呢次PET,真係冇把握.
特別見有post,D媽咪話自己小朋友考完PET覺得好簡單,
真係羨慕.
阿仔就來升中,正考慮是否要出去補 ...

係呀!我仲見到有D小一家長話PET好簡單,試做paper已啱了??%......我就非常羨慕!我覺次得PET比KET是明顯深了很多,我仔仔都無乜信心PASS(11月考),所以你小朋友PASS到已經好叻叻喇!

原帖由 77777 於 10-6-24 12:46 發表
我之前同個仔一齊溫係要睇住d解題先識做tim..所以有小朋友一年級就識做, 我真係ops:" /> ops:" /> ops:" /> ops:" /> 又羨慕...所以pass倒真係幾好架啦..

原來我同你都係平凡人!
我簡直睇住d解題都唔係好掂

原帖由 77777 於 10-6-24 13:33 發表
係枉, writing您叫阿仔真係睇多d佢d範文答案, 最緊要答中點, 阿仔個時有考pearson個試, 其實兩個試出d題目有時都係差唔多, 會翻抄...不過唔知呢兩年係咪....

...

謝謝你的分享
我會趁暑假和仔仔好好練習,希望pass到喇!

原帖由 77777 於 10-6-24 15:28 發表
一定得架, 祝您仔仔成功...

多謝你的祝福,希望承你貴言

PET is difficult for P2 kid?

My kid will take KET and/ or  PET in Nov.
For KET, My kid has 100% pass with merit.
For PET, he has 70~80% pass with merit.

Are u take 2 Exam or KET only?

KET or PET is no use for him, just for record filing in school.
‹ 上一主題|下一主題