用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五旬節&鄧鏡波
go

五旬節&鄧鏡波

今日剛剛幫阿仔入左表,攪到自己心情沉重,唔多開心!!阿仔係3頭人仕,其實係學校間你,唔係你間學校,間這2間要應該很正路.交完表返到公司,lunch time上下綱,見到有人話五旬節有人學效門口打交,上埋報添!!好驚呀!!!
而家竟然有一個想法 -- 希望2間都唔收,大抽獎時再間過,唉,我覺得自己好變態!!

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-1-13 14:23 發表
今日剛剛幫阿仔入左表,攪到自己心情沉重,唔多開心!!阿仔係3頭人仕,其實係學校間你,唔係你間學校,間這2間要應該很正路.交完表返到公司,lunch time上下綱,見到有人話五旬節有人學效門口打交,上埋報添!!好驚呀!!!
而 ...

唔好咁擔心啦 , 我有鄧鏡波少少資料 , 你參考下 。

鄧鏡波 (男) (區內學額最多)
09自行 : 68
08自行 : 72/302人
面試語言 : 中、英文
面試內容 : 個人介紹、個別面見、小組討論。
收生準則 : 60%校內成績、20%操行、20%課外活動。

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-1-13 14:23 發表
而 ...

雖然幾年前五旬節係有e件事發生
但一向e間都係Band2中既學生既good choice
打交,食煙呢d就算Band1都有
also,我好多時係街上見到五旬節既學生
品行都ok架
而鄧鏡波就Band2尾
校風不過不失
AL chin. pass rate:94.3%
AL eng. pass rate:79.3%
best result in AL: 3A1B1C
係中中黎講唔算太差啦.

原帖由 尹若藍 於 09-1-13 14:36 發表

唔好咁擔心啦 , 我有鄧鏡波少少資料 , 你參考下 。

鄧鏡波 (男) (區內學額最多)
09自行 : 68
08自行 : 72/302人
面試語言 : 中、英文
面試內容 : 個人介紹、個別面見、小組討論。
收生準則 : 60%校內成績、20%操行 ...

Thank you. 老師成日都話這校機會高。

原帖由 lk362 於 09-1-13 19:34 發表

雖然幾年前五旬節係有e件事發生
但一向e間都係Band2中既學生既good choice
打交,食煙呢d就算Band1都有
also,我好多時係街上見到五旬節既學生
品行都ok架
而鄧鏡波就Band2尾
校風不過不失
AL chin. pass rate:94.3%
...

Thank you. 今天第一次到這校,都幾舊!!交表時都有D唔安樂,驚阿仔唔鐘意,不過表都填晒無得改。唔同人都有唔同意見,有時都幾極端....

You have made the most reasonable choice. No need to regret. I live opposite to Pentocost. Just there is one incident you quote but is years ago. Their students outlook is OK, like Band 2 students.

Tang's fame is good, at least to many middle-aged employers, is a good choice to boys.

Yesterday a worried mum call me. She has not made up her mind. This is a one year long torture game.

3頭人仕,始終可以選擇的不多,
而那些可以選擇的學校中,
校風好的學校實在很少。
這2個其實算不錯的選擇。
如果都擔心,可以準備一些
叩門學校的資料。

原帖由 Perth 於 09-1-14 11:23 發表
You have made the most reasonable choice. No need to regret. I live opposite to Pentocost. Just there is one incident you quote but is years ago. Their students outlook is OK, like Band 2 students.

T ...

Thank you very much for your positive message.

原帖由 Perth 於 09-1-14 11:23 發表

T ...

Thanks for your positive message.

原帖由 nywing 於 09-1-14 14:02 發表
3頭人仕,始終可以選擇的不多,
而那些可以選擇的學校中,
校風好的學校實在很少。
這2個其實算不錯的選擇。
如果都擔心,可以準備一些
叩門學校的資料。 ...

Thanks you.
其實已報了幾間直資,如果有幸收佢,3月份又要作出重大決定,正如另一位媽媽說 -- it's a long torture game.

想問一般真資要幾時答覆要唔要個位

原帖由 狄麗絲 於 09-1-14 17:38 發表
想問一般真資要幾時答覆要唔要個位

一般大約3月中旬,如佢收你,到時你就要決定去唔去,如去,就要放棄大抽獎啦。