用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010-2011小一簡介會
樓主: AhLing
go

2010-2011小一簡介會 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

私校要收學費, 直資亦要按收生人數收政府資助, 咁著緊收生都好正常既
至於睇住個網.......都要架, miss左就無機啦嘛

原帖由 ShinTeresa 於 09-2-26 04:08 PM 發表
係米要成日睇住佢地個網,會有update幾時有open day呢 ?多數openday個d 係米都係直資/c校多 ?  

醒目開學勳章 王國長老

真道小學
2010-2011 年度基階一年級入學簡介會

供二零一零學年九月入讀基階一年級
的詳細資料請致電 2337 2126 留位, 免費入座。

第一場
日期:二零零九年三月二十一日(星期六)
時間:下午七時半至九時半
地點:香港華人基督教聯會真道書院 四樓禮堂
將軍澳嶺光街五號 (第一校舍)

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 11:54 發表
真道小學
2010-2011 年度基階一年級入學簡介會

供二零一零學年九月入讀基階一年級的詳細資料請致電 2337 2126 留位, 免費入座。

第一場
日期:二零零九年三月二十一日(星期六)
時間:下午七時半至九時半
地點:香港華人基 ...

THANKS, 係咪即是會有第二場呢?

醒目開學勳章 王國長老

我見佢舊年有幾場的
原帖由 rabbitpiggy 於 09-3-10 12:09 PM 發表

THANKS, 係咪即是會有第二場呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 12:15 發表
我見佢舊年有幾場的

THANKS.

真道的COMMENT 好壞參半, 真係要自已睇多D

rabbitpiggy,

真道應該係一年有三場的, 最早3月一場。但bk媽媽講1st interview 後要等一段時間才會2nd interview, 仲以為冇得再interview添。所以要了解清楚學校才好報名。

iwff

原帖由 rabbitpiggy 於 09-3-10 12:16 發表

THANKS.

請問知唔知英華小學簡介會係幾時呀?

醒目開學勳章 王國長老

我聽過有人comment佢教得淺, 不過我仔唔係叻, 呢樣我又無咩所謂了
原帖由 rabbitpiggy 於 09-3-10 12:16 PM 發表

THANKS.

請問陳守仁啲OPEN DAY,要唔要預先打電話去約架

原帖由 iwff 於 09-3-10 12:48 發表
rabbitpiggy,

真道應該係一年有三場的, 最早3月一場。但bk媽媽講1st interview 後要等一段時間才會2nd interview, 仲以為冇得再interview添。所以要了解清楚學校才好報名。

iwff

...

真係唔該晒你呀, 我都聽過.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 13:32 發表
我聽過有人comment佢教得淺, 不過我仔唔係叻, 呢樣我又無咩所謂了  

我個仔都唔叻

有無人有資料?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 13:32 發表

淺 ? 不知大家對深淺的定義如何介定, 如果大家認為GH課程適中, 那真道的課程也不是太淺.

因我大女讀GH, 今年正為二仔張羅入邊間小學, 所以才找不同學校的資料比較. 按進度睇, 真道同GH相若, 我個人就覺得真道不是太淺啦 ! 相反可能是活動教學, 小朋友較活潑開朗,  而我個囡思路及行為相對就較古板.

其實我都好想瞭解下真道有甚麼不足之處, 因為唔知好唔好比呀囝入去讀.

醒目開學勳章 王國長老

我女係讀另一間活動教學既小學, 我都聽過人話"唔係掛, 咁既學校都有人爭既?!"
其實活動教學, 真係唔等於唔駛學, 不過方法唔同吧了, 反而因為細仔活力十足, 真道課外活動多, 可以善用下佢d energy, 呢個係我考慮條件之一

原帖由 pullip 於 09-3-16 10:08 AM 發表
淺 ? 不知大家對深淺的定義如何介定, 如果大家認為GH課程適中, 那真道的課程也不是太淺.
因我大女讀GH, 今年正為二仔張羅入邊間小學, 所以才找不同學校的資料比較. 按進度睇, 真道同GH相若, 我個人就覺得真道不是 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-16 10:55 發表
我女係讀另一間活動教學既小學, 我都聽過人話"唔係掛, 咁既學校都有人爭既?!"
其實活動教學, 真係唔等於唔駛學, 不過方法唔同吧了, 反而因為細仔活力十足, 真道課外活動多, 可以善用下佢d energy, 呢個係我考慮條件 ...

其實我覺得男仔讀都幾好嫁, 因為小一已經有好多科學實驗做, 又有視藝科老師教小朋友用如何影相.... 好似幾好玩咁.
不過有人同我講咁嘅學校都讀, 你得一粒囝咋 ! 連公文老師都話播道同真道, 梗係播道啦, 真道啲囝好難教.
所以我仲15 16緊.

原帖由 pullip 於 09-3-16 10:08 發表

因我大女讀GH, 今年正為二仔張羅入邊間小學, 所以才找不同學校的資料比較. 按進度睇, 真道同GH相若, 我個人就覺得真道不是 ...

想請教, 你點知真道的程度呢? 係咪有朋友係度讀緊?

原帖由 pullip 於 09-3-16 11:34 發表

其實我覺得男仔讀都幾好嫁, 因為小一已經有好多科學實驗做, 又有視藝科老師教小朋友用如何影相.... 好似幾好玩咁.
不過有人同我講咁嘅學校都讀, 你得一粒囝咋 ! 連公文老師都話播道同真道, 梗係播道啦, 真道啲囝好 ...

公文老師和其他人覺得真道有咩問題呢? 可否分享下?

原帖由 rabbitpiggy 於 09-3-16 12:29 發表

公文老師和其他人覺得真道有咩問題呢? 可否分享下?

我問公文老師因他較多接觸區內學生, 他的建議我選播道, 因為小朋友較定, 而真道學生會較活, 你教他, 他未必聽, 專注力較低. 但我跟他說, 但真道的師資及課程都很吸引. 課程編排也很用心, 程度亦不淺, 老師說這是他從教室觀察學員行為所得, 其他方面不太清楚.

至於其他人只說真道你都讀 ! 你要問多啲至好喎 ! 真實唔好的地方卻沒有人指出.

原帖由 pullip 於 09-3-16 13:55 發表

我問公文老師因他較多接觸區內學生, 他的建議我選播道, 因為小朋友較定, 而真道學生會較活, 你教他, 他未必聽, 專注力較低. 但我跟他說, 但真道的師資及課程都很吸引. 課程編排也很用心, 程度亦不淺, 老師說這是他 ...

.  
IC. thanks for your sharing

我再想請教下, 你點解咁清楚真道的課程和師資既? 可否講多d 他的課程是怎樣呢?

你知不知道他剛剛過左果年的會考成績如何呀? 在網站上都冇提及.

"真道學生會較活"!!
seems this will be a suitable school for my son!!
may i know where is it?!
thanks in advance!

原帖由 pullip 於 16/3/2009 13:55 發表

我問公文老師因他較多接觸區內學生, 他的建議我選播道, 因為小朋友較定, 而真道學生會較活, 你教他, 他未必聽, 專注力較低. 但我跟他說, 但真道的師資及課程都很吸引. 課程編排也很用心, 程度亦不淺, 老師說這是他 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-
‹ 上一主題|下一主題