用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家交咗"自選"表未呀 ?
樓主: happytse
go

大家交咗"自選"表未呀 ?

3月面完試,又要等7月放榜,真係‥‥

第一間中學自行收生表交咗, 仲同c6抄大抄wok. 第二間等佢自己做到夠, 睇吓佢又做d乜嘢出來. 我乜都唔會理, 交唔交到好(其實我主張唔交, 等第日衰咗要叩門, 有d誠意捭學校睇ma., 但c6主張要用埋第二個chance, 佢話邊有人理你, 仲緊要睇成績wor), 咁我攪咗好多日先做起第一份. (亦有準備埋第二間的材料). 佢睇咗十幾分鐘就用原子筆改咗我d嘢, 我無問題. 我用咗咁多心機去做, 硬係想做得完美d ka la . 咁第日一早咪係電腦再改番佢要改嘅嘢law. 佢返咗來咪叫佢再簽過個名Law(原定我們都唸住15/1交的), 可能佢又要由頭睇過同埋又改咗加少少嘢.  捭佢搵到我一個錯處, 我即刻講咗對唔住, 同埋開機唸住再印過出來. 點知halt 咗機要等(部衰機又同我作對 CTRL ALT DEL都無用, 不過頭尾都唔夠十分鐘嘅事, 我指係要開機到佢出門口.). 我叫等埋我先, 他一路執嘢一路話等到就等啦! 他的動作比平出門口迅速多(他意思是在他出門口前捭到他就等啦! 我問他等多一陣係唔係會死呀? 佢話係! 我話你唔等我咁唔駛你去交, 我自己去交.  佢話個仔係佢個wor.(意思是所以佢有權去交他的申請表).  我又話如果你攞咗去學校. 我就去學校攞番. 佢不在乎地說, 你咪去囉.  動作仍舊迅速.  激到我入房喊 , 但佢都唔埋我照出去咗去交表.   當時祇係15/1 大約3點幾, 去學校二十分鐘內一定到, 又唔係一定要今日交, 早幾日(四、五天)去祇顕示自己的誠意罷了. 但佢點到唔等我.  仲話我係度玩(他指我做這份pro-file), 又話我做d嘢無人識睇(他指我改過那些, 大概四處附註, 我相信他已用筆劃掉了.)  其實我覺得見人見智Je. 不過佢既然有咁樣憂慮, 我都樂意照改. 好多事情, 我就到的都會依他.  我覺得係佢唔鍾意我改佢D 嘢同埋又要煩到佢重新睇多次.  但我花的時間心機比他多咁多. 祇是煩他要重新睇多一次JE. 仲話我係度玩.  
我知無人鍾意自己D嘢捭人改. 咁我都係JE. 我就可以接受, 你就唔可以. 因為我係蠢女人, 一個一定對的男人係唔可以捭蠢女人改我D, 我認為ARM嘅嘢.

我依家仲好嬲呀! . 唔想見到佢.

POPOKIT

唔好咁激氣啦,  有時d男人的確唔係太明白女人的用心的, 但最重要是做好件事麻, 唔好同佢計較勒, 我們要提升自己的EQ.

原帖由 popokit 於 09-1-17 21:11 發表
第一間中學自行收生表交咗, 仲同c6抄大抄wok. 第二間等佢自己做到夠, 睇吓佢又做d乜嘢出來. 我乜都唔會理, 交唔交到好(其實我主張唔交, 等第日衰咗要叩門, 有d誠意捭學校睇ma., 但c6主張要用埋第二個chance, 佢話邊 ...

別傷心。

你的另一半肯跟你ㄧ起作還校對,已經很好了。

我呀,因為另一半太忙(!!!),所以從選校到交表,從頭到尾都是自己一個人手作仔咋。

原帖由 popokit 於 09-1-17 21:11 發表
第一間中學自行收生表交咗, 仲同c6抄大抄wok. 第二間等佢自己做到夠, 睇吓佢又做d乜嘢出來. 我乜都唔會理, 交唔交到好(其實我主張唔交, 等第日衰咗要叩門, 有d誠意捭學校睇ma., 但c6主張要用埋第二個chance, 佢話邊 ...

原帖由 ksnghk 於 09-1-16 20:01 發表
小心到時漏野,有排騰

俾你講中咗 我真係漏帶一樣最緊要ge嘢.....個衰仔包......我唔記得帶埋佢親身去交表

原帖由 MonaLeung 於 09-1-19 10:52 發表
POPOKIT

唔好咁激氣啦,  有時d男人的確唔係太明白女人的用心的, 但最重要是做好件事麻, 唔好同佢計較勒, 我們要提升自己的EQ.

謝謝各位的安慰. 我會加油(我的EQ). ^.^

我都係呀,由選校、做profile、交表都係我一腳踢。

原帖由 catnips 於 09-1-19 17:33 發表
別傷心。

你的另一半肯跟你ㄧ起作還校對,已經很好了。

我呀,因為另一半太忙(!!!),所以從選校到交表,從頭到尾都是自己一個人手作仔咋。

...

原帖由 701003 於 09-1-19 23:48 發表

俾你講中咗 我真係漏帶一樣最緊要ge嘢.....個衰仔包......我唔記得帶埋佢親身去交表

點解要帶埋小朋友交表? 係唔係即時面試?
我都唔使. 最多帶身份證同埋成績表正本, 以供核對.

醒目開學勳章

hi,

me three!!

yuk hei mun

原帖由 小鹿斑比 於 09-1-20 16:51 發表
我都係呀,由選校、做profile、交表都係我一腳踢。

原帖由 popokit 於 09-1-20 17:21 發表

點解要帶埋小朋友交表? 係唔係即時面試?
我都唔使. 最多帶身份證同埋成績表正本, 以供核對.

親自交表-----以示誠意

你個間中學係吾係校長收表呀,我交個間,係門口交俾校工咋,都吾明點解會搵校工收表,搵個書記都好丫,話哂間學校都係英中。

原帖由 701003 於 09-1-20 22:37 發表

親自交表-----以示誠意