用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 2009/10 入讀G1有咩要預備同注意
go

2009/10 入讀G1有咩要預備同注意 [複製鏈接]

Dear 中天英 & Edea,

你地好, 我個小朋友收左G1同已寄回參加小一入學前既活動, 今年你第一年四班都係MK返學, G2同G3有幾多班係MK上課? 仲有冇啲咩野入學前我地要注意同預備?

我仲有兩個朋友都係waiting list, 佢地都想知道, 係咪所有waiting list 都要等到6月或開學後才知道仲有冇位?

唔該晒,
Eddie
   0    0    0    0

Hi 中兄, Edea,

我順便想問吓書包有無款式及顏色的限制? 因小女很想現在買定書包,她很期待做小學生,我們心目中是Dr.Kong-prink color 有公仔的款式!這款及顏色ok嗎? 請給點意見,謝謝!

原帖由 YsYsma 於 09-1-12 14:52 發表
我順便想問吓書包有無款式及顏色的限制? 因小女很想現在買定書包,她很期待做小學生,我們心目中是Dr.Kong-prink color 有公仔的款式!這款及顏色ok嗎? 請給點意見,謝謝! ...

學校對書包款式/颜色冇咩限制, 各適其色, 冇咩所謂; 只要唔係太花, 都可以既。

原帖由 happy_together 於 09-1-12 13:54 發表
你地好, 我個小朋友收左G1同已寄回參加小一入學前既活動, 今年你第一年四班都係MK返學, G2同G3有幾多班係MK上課? 仲有冇啲咩野入學前我地要注意同預備?

我仲有兩個朋友都係waiting list, 佢地都想知道, 係咪所有waiting list 都要等到6月或開學後才知道仲有冇位?

係呀, 09/10年度, 係第一年全部4班G1响MK; 同期間, G2會有3班, G3就2班。

而家既waiting list, 係要等到6月D新生正式注册後, 先至知有冇位。

至于G1開學準備D咩, 我copy左之前講過如下:

---------------------------------------------
基本上冇乜野要預備。

响九月開學前, 學校會有五、六個小一體驗日, 比D學生認識一吓D老師, 同時又熟習一吓學校既環境, 咁開學後就可以好快進入況態。

體驗日亦會有家長講座, 講吓學校運作同埋家校合作等, 可以比家長提早熟習學校, 亦可以認識吓其他家長, 千奇唔好錯過。

不過G1一開始, 英文堂就會用全英文上( 本地 + NET ), 如果小朋友唔習慣既話, 而家可以上吓D English Playgroup, 會有幫助。

另外G1有普通話堂, 要學漢語拼音, 而G2既中文堂就全普通話上; 咁有時間既話, 比小朋友參加吓普通話Playgroup, 就會更易適應。
----------------------------------------------

原帖由 中天英 於 09-1-13 01:19 發表

學校對書包款式/颜色冇咩限制, 各適其色, 冇咩所謂; 只要唔係太花, 都可以既。

謝謝!
另外想問吓你的小朋友用什麼牌子的書包, 那款比較好用?
因不想書包太重!  Thanks a lot.

好多謝你既資料, 即係MK會有9班學生, 四班G1一齊會開心啲, 可以多啲朋友仔,
希望我個仔個同學都有消息啦, 佢同我個仔係K3好friend架, 佢daddy, mummy都好想佢入到優才

英文PLAYGROUP都有上緊, 普通話就冇, 都要搵比仔仔去玩吓, 等佢可以聽多啲

原帖由 中天英 於 09-1-13 01:33 發表

係呀, 09/10年度, 係第一年全部4班G1响MK; 同期間, G2會有3班, G3就2班。

而家既waiting list, 係要等到6月D新生正式注册後, 先至知有冇位。

至于G1開學準備D咩, 我copy左之前講過如下:

----------------------- ...

原帖由 YsYsma 於 09-1-13 11:27 發表

謝謝!
另外想問吓你的小朋友用什麼牌子的書包, 那款比較好用?
因不想書包太重!  Thanks a lot.
我一個以前用 Dr. Kong, 依家用 Seven;  另一個用 Hello Kitty.  學校好似無規定, 自已鍾意就得.

原帖由 軍魁星 於 09-1-13 18:51 發表
我一個以前用 Dr. Kong, 依家用 Seven;  另一個用 Hello Kitty.  學校好似無規定, 自已鍾意就得.

Seven好輕, 不過好似唔出細碼; 另外Lego都超輕既。

原帖由 中天英 於 09-1-14 01:01 發表

Seven好輕, 不過好似唔出細碼; 另外Lego都超輕既。

Seven and Lego 可在那裡買呢?  如果Lego 超輕我都想選用但一般的商場好像見不到!

原帖由 軍魁星 於 09-1-13 18:51 發表

Dr. Kong 好像有點重 (大約2磅) 加上書本拿起來真的有點吃力!  現在買書包似有點早,但我們真的有點興奮在準備上小學的東西,現在十分期待二月二十八號第一個小一適應日!

總刮都係spi, lego, seven, chiropak 同 Dr.Kong呢幾個牌子, 睇吓邊款最啱佢先, 我都好期待小一適應日.

原帖由 YsYsma 於 09-1-14 11:27 發表

Dr. Kong 好像有點重 (大約2磅) 加上書本拿起來真的有點吃力!  現在買書包似有點早,但我們真的有點興奮在準備上小學的東西,現在十分期待二月二十八號第一個小一適應日! ...

回覆 # 的文章

謝謝你的提議, 是呀真的十分期待小一適應日,有點像自己重溫升小學一樣緊張呀!

原帖由 happy_together 於 09-1-14 12:48 發表
總刮都係spi, lego, seven, chiropak 同 Dr.Kong呢幾個牌子, 睇吓邊款最啱佢先, 我都好期待小一適應日.

謝謝你的提議, 是呀真的十分期待小一適應日, 有點像自己重溫升小學一樣緊張呀!

我以爲自己太快操心小一的事情,原來大家都是一樣!
我不單想快些到適應日,還想快些到9月。

回覆 # 的文章

Dear Parents,

I am also looking forward to 28/2. But unfortunately, it clashes with the kinder's picnic day. Since it's the last year in kinder, I choose to go on the picnic. Still a lot of chances in GT. See you in March!

哈哈, 似乎係讀嗰個都未有咁緊張喎, 不過都係正常既, 今年第一年四班係MK, 九月前有五六個小一適應日, 96個學生再加百幾二百個家長, 一定好熱鬧啊!

原帖由 YsYsma 於 09-1-14 20:44 發表

謝謝你的提議, 是呀真的十分期待小一適應日, 有點像自己重溫升小學一樣緊張呀!

原帖由 YsYsma 於 09-1-14 11:13 發表

Seven and Lego 可在那裡買呢?  如果Lego 超輕我都想選用但一般的商場好像見不到!

lego响玩具反斗城有得賣;  至于Seven, 妳可以去尖沙咀海運中心, 玩具反斗城隔離, 有間叫"Barossa"(? 唔記得好清楚個名)。

原帖由 中天英 於 09-1-15 04:09 發表

lego响玩具反斗城有得賣;  至于Seven, 妳可以去尖沙咀海運中心, 玩具反斗城隔離, 有間叫"Barossa"(? 唔記得好清楚個名)。

Thanks!

對呀說真其實最緊張的是我們家長, 9月一定會十分熱鬧!

原帖由 enidchiu 於 09-1-15 00:33 發表
Dear Parents,

I am also looking forward to 28/2. But unfortunately, it clashes with the kinder's picnic day. Since it's the last year in kinder, I choose to go on the picnic. Still a lot of chances i ...

Yes, we got a lot of chances in GT - 12 years.  See you in March.  

Enjoy the picnic.
‹ 上一主題|下一主題