用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫障礙
go

[讀障] 讀寫障礙 [複製鏈接]

如果有讀寫問題的小朋友學校會有什麼支援家長??
   0    0    0    0

還會在功課量同默書上作出調適

學校方面的調適:
1. 抄寫功課-減少或減量
2. 默書-可預先給予範圍
3.考試-加時

學校可以做的調適,其實真的很有限,而家長方面其實好大部份要自己去搵資源.

可以到香港特殊學習障礙協會看看:

http://www.asld.org.hk/

醫治療法

香港資源有限,我認識廣州有一醫院,專治兒童腦病,知否學障,多動症.自閉症,也是腦病一種.他們採取中西合医的方法.功效顯著.如要資料,可電郵給我[email protected]
希望能幫你們.

我個仔小一都有讀障,佢果班都有幾個同學仔有。
學校方面,佢有d活動形式補課班,英文默書轉做寫岩一個字就加分,考試會加時俾佢地,又有講座

我個仔都係有讀寫障礙,但係學校無乜調適,話2年級先有.其實方間果d智能培訓有無效la?而家教佢默書真係想死 由其英文真係想叫救命

回覆 1# yangyang8 的文章

你可以要求校長寫信都教育署請位兒童心理學家到學校為小朋友做評估,評佑後如有需要教育局有資源比小朋友,你要煩個校長架

原帖由 kleung 於 09-1-12 13:44 發表
如果有讀寫問題的小朋友學校會有什麼支援家長??

有d學校在功課上有調適, 如:寫字方格大d, 寫少d.
有d手冊形式改良, 以往一格格咁抄, 讀障學生可以有
選擇形式的, 如: 中-默書/生字/造句(抄漏機會細d)
有d測驗, 考試有讀卷安排.
另外, 默書會用填充, 或填部首/部件來表達...

不過每間學校都唔同, 如果就讀/或將會讀都可問下
間小學有咩調適.

教育局好似黎緊要硬性制定d小學老師上課點教學障

所以依家有既support好少
我都有個讀寫障礙既小朋友
不過搵私人做初步評估
又唔駛等,仲有跟進!

真係要知道咩事先有得醫
如果唔係大個仲難搞
如果你要我介紹比你
你香港區
pm/email我:[email protected]