用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2009校際音樂比賽
go

2009校際音樂比賽 [複製鏈接]

各位, 我囝囝在柏斯學琴已有兩年, 今年將會參加校際音樂比賽, 彈奏歌曲Waltz in C, 請問呢首歌有什麼地方需要特別留意呢? 因本人不懂音樂, 請多多指教.
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原帖由 shirley73a 於 09-1-13 08:54 發表
點解你唔直接問老師呢??!!

每個老師都會有唔同既演繹,多吸收意見係好架

我都有位學生揀左彈衣首=)

比較要留意既係.
左手要做到圓滑d.因為衣首係waltz, 係d人跳舞.
甘就要幻想下.d女仔著住條好華麗既裙. 而條裙張開既圓型甘.
之後就係大細聲. 每句開頭都要溫柔d.慢慢做返漸大漸細.
首歌可以分為3part . 最後果part係最大聲咖.
而衣首歌 份譜都同你劃分晒每一句咖啦. 彈果陣要圓滑地彈好每一句.

希望幫到您啦 ^^

我個囡本應和你們一樣要彈這首,但近日發現琴行沒有
幫阿囡報,但囡囡已經綀到好熟,和她上年比較,今年我覺得好好,但結果漏報,其實好難過,眼白白看見個囡努力
左咁耐,加油啊!!

BTW 半價出讓該本書,有人仍未買可以PM我!

甘的確有d可惜,
不過唔緊要啦.當幫囡囡學多首歌仔囉 !

Waltz in C

請問這首歌要多快,太快阿仔好容易“lu"。
老師叫他彈1拍對126。可以嗎?

希望大家給點意見。

Thanks!

原帖由 clarise_lau 於 09-1-17 02:47 發表
我都有位學生揀左彈衣首=)

比較要留意既係.
左手要做到圓滑d.因為衣首係waltz, 係d人跳舞.
甘就要幻想下.d女仔著住條好華麗既裙. 而條裙張開既圓型甘.
之後就係大細聲. 每句開頭都要溫柔d.慢慢做返漸大漸細.
首歌可 ...

Hi, clarise_lau,

Can you kindly advise the song "Drummer Boy"?
‹ 上一主題|下一主題