用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

各位上幼愛同學仔媽咪:

我整理一份幼愛班名單(暫知21位同學仔姓名),大部分資料都系我開學禮個日系班房影低/寫低既,想日後方便跟仔仔溝通嘛連續三年一起,當中一定會有好多同學仔成為阿仔好朋友。如果你知道資料/有其他同學仔既名,請都update入表希望你地都用得著啦

哎呀表格太長,字數超出添可以點做啊?分兩篇發嗎?試下先

接受樂熹媽咪建議,現將名單delete
以免侵犯私隱。

what do you prepare for tea?  As for me, so far day day cookies which I don't think it's quite healthy.

原帖由 Calvin0413 於 09-9-10 20:25 發表
上幼愛班 (男生16人 + 女生14人 = 30人)

親子王國用戶名小朋友姓名出生月-年組別校車居住Calvin0413朱政昊(男) / CalvinApr-06飛機K06A觀塘愛靚媽媽希朗(男) /  輪船  andie_chow雅研(女) /  車車  cccsmc善樂( ...

政昊媽媽,
不好意思, 我相信在這裡post出同學全名不太適合, 而且當天老師已提醒不要用相機拍下名單, 因為這涉及了私隱問題. 所以不如你delet呢個post好嗎?
名單還是自己keep record好了, 而且我地媽媽們仍可以閒時在此溝通一下的. :>

原帖由 chan328 於 09-9-10 20:42 發表
what do you prepare for tea?  As for me, so far day day cookies which I don't think it's quite healthy.

我日日茶點都係帶包or小旦榚. 我想帶水果, 不過好似唔多方便... cookies都唔錯, 等我搵日帶下! 想知道, 如果帶左d學校認為唔太好既食物返去, 係咪會唔比食, 而且會冇其他野比佢地食既呢?

我諗間中應該唔會出声, 我反而担心如果我唔記帶比佢, 学校會唔會有嘢佢食.

面包小旦糕, jam/peanut butter sandwich 都得la, 我唔like 一包cookies 有排食咁.
遲d天氣涼d我會帶火腿/芝士 sandwich, 烚隻蛋 咁lor.

水果--->blue berry, strawberry, 柑,提子 etc.

但食物盒, 水杯, 毛巾盒都要放係個袋仔度, 變相我只可用個小小嘅食物盒, 擺唔到水果+点心wor.

原帖由 Barbie_jj 於 09-9-10 21:06 發表

我日日茶點都係帶包or小旦榚. 我想帶水果, 不過好似唔多方便... cookies都唔錯, 等我搵日帶下! 想知道, 如果帶左d學校認為唔太好既食物返去, 係咪會唔比食, 而且會冇其他野比佢地食既呢? ...

我仔話 miss silvia 有黑色長頭髮, 今日講嘅 story 叫 I love school.  唔知係末呢?

原帖由 cccsmc 於 09-9-10 15:43 發表
各位上幼愛班嘅媽咪,大家好! 26/9我都會出席家長會,到時見~

樂樂話今日有外國人老師教英文,叫Ms. Silvia,好好玩wor。開學禮嗰日校長都冇介紹英文老師,我以為冇外籍老師tim~ ...

你小朋友好叻喎

識講故仔名係 "I love school"

我問個仔 B phonic 係點讀又唔識
問佢係咩組...又答唔出
原帖由 chan328 於 09-9-10 22:30 發表
我仔話 miss silvia 有黑色長頭髮, 今日講嘅 story 叫 I love school.  唔知係末呢?

chan328

應該就無啦....所以, 我都覺得幾煩.
要自己每日準備茶點

原帖由 chan328 於 09-9-10 21:31 發表
我反而担心如果我唔記帶比佢, 学校會唔會有嘢佢食.

有日我俾雅妍帶左包蘋果汁返學校做荼點
跟住老師就同阿女講係學校只可以飲水..唔可以飲果汁~

樂熹媽咪,
我可能想的太簡單了(方便自己方便別人),將小朋友姓名post出來而令大家不安,對此深表歉意!
delete它吧但該怎麼delete啊?請告訴我好嗎?謝謝!

樂熹媽咪,
我可能想的太簡單了(方便自己方便別人),將小朋友姓名post出來而令大家不安,對此深表歉意!
delete它吧但該怎麼delete啊?請告訴我好嗎?謝謝!

樂熹媽咪,

我可能想的太簡單了(方便自己方便別人),將小朋友姓名post出來而令大家不安,對此深表歉意! delete它吧但該怎麼delete啊?請告訴我好嗎?謝謝!

原帖由 Calvin0413 於 09-9-11 10:09 發表
樂熹媽咪,

我可能想的太簡單了(方便自己方便別人),將小朋友姓名post出來而令大家不安,對此深表歉意!   我delete它吧…但該怎麼delete啊?請告訴我好嗎?謝謝! ...

你可以在那個post的右上角找到"編輯"的icon, click入後將內容刪除再送出就ok了!

原帖由 andie_chow 於 09-9-11 08:53 發表
有日我俾雅妍帶左包蘋果汁返學校做荼點
跟住老師就同阿女講係學校只可以飲水..唔可以飲果汁~

係呀, 學校只會比小朋友食佢地比帶既食物.

原帖由 chan328 於 09-9-10 22:30 發表

咁知唔知道miss silvia係唔係NET? 我問個仔今日有冇上英文堂呀? 佢又話冇... 問佢有冇一個英文人教你地呀? 佢又話冇... 真係好難套佢講學校既野! 希望佢會愈講愈多我知啦.

我都覺得放係書包前袋,又要放食物盒,杯同毛巾盒,攪到個食物盒唔可以太大.

茶點都幾令我頭痛,我多數帶餅,但又好似好乾咁,帶麵包呢,個盒又太細,放唔落個盒度.

我個女名叫悅靈Ingrid,分咗入芝士組,也請多多指教!
原帖由 Curtismama 於 09-8-28 11:06 發表
小兒(梁家豪Kieran)也是上午光班,請多多指教!

原帖由 marcusmom 於 09-9-11 11:00 發表
我都覺得放係書包前袋,又要放食物盒,杯同毛巾盒,攪到個食物盒唔可以太大.

茶點都幾令我頭痛,我多數帶餅,但又好似好乾咁,帶麵包呢,個盒又太細,放唔落個盒度. ...

帶茶點真係好頭痛既問題...如果學校可以提供茶點俾小朋友就好喇~

也請多多指教。
原帖由 marcusmom 於 09-9-9 10:44 發表
我仔仔讀上幼光班,問佢咩組,佢究然答我係麵包組,仲話有牛奶組同芝士組添,我心諗,明明人地係車車組架,所以都係唔多信佢.

所以我哋要多d上嚟share 吓料.

原帖由 Barbie_jj 於 09-9-11 10:30 發表

咁知唔知道miss silvia係唔係NET? 我問個仔今日有冇上英文堂呀? 佢又話冇... 問佢有冇一個英文人教你地呀? 佢又話冇... 真係好難套佢講學校既野! 希望佢會愈講愈多我知啦. ...
‹ 上一主題|下一主題