用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!!

其實校車係最少要係上課前15-20分鐘到達學校架, 所以一定會早過我地自己接送, 有時D校車會係半小時前已到達, 如果早到左的學生, 可以上去一個預定的課室玩架, 有老師當值。   但自己接送的小朋友, 就無呢個福利啦, 一定要係樓下等到8:45分開門架!

Anyone lived in MOS?

原帖由 Alexismama 於 09-3-24 14:27 發表
其實校車係最少要係上課前15-20分鐘到達學校架, 所以一定會早過我地自己接送, 有時D校車會係半小時前已到達, 如果早到左的學生, 可以上去一個預定的課室玩架, 有老師當值。   但自己接送的小朋友, 就無呢個福利啦,  ...

just to say Hi
原帖由 queenie17 於 09-2-1 20:53 發表
請問各位媽咪的囝囝囡囡有沒有兄弟姊妹讀緊培正?一齊分享吓,我的小兒讀緊培小,他很愉快。妹妹話要同哥哥一間學校。

hi,
之前通告講5月再出通告.
請問有無媽咪已經收到喇?

我尋日(星期六)收到啦, 相信星期一開始應該陸續收到啦!!

我都收到信啦,好開心呀。快D開學就好啦!

今日收到了.

請問你地會唔會係學校買校服?有無家長知道出面邊到可以買到?

聽聞好似話九龍城某處有得買,不過我都係幫襯學校,因為很便宜,幾拾蚊一套,如果無記錯的話,約$50一套,何必四處揾。
原帖由 Evan_mama 於 09-5-25 22:46 發表
請問你地會唔會係學校買校服?有無家長知道出面邊到可以買到?

queenie17, many thx for your information.  As I may not be able to go to school on 10 or 11 June, just wanna if I can buy the uniform at elsewhere.

原帖由 queenie17 於 09-5-25 11:41 發表
我都收到信啦,好開心呀。快D開學就好啦!

我都想快d開學, 好開心呀~~

除咗學校之外,我都唔知邊度有得買,真抱歉。不過學校書局有辦公時間,同一般office hour差唔多,一至五都有,sat and sunday就無。但記緊書局會放summer。
原帖由 Evan_mama 於 09-5-26 21:31 發表
queenie17, many thx for your information.  As I may not be able to go to school on 10 or 11 June, just wanna if I can buy the uniform at elsewhere.

原帖由 queenie17 於 09-5-27 18:29 發表
除咗學校之外,我都唔知邊度有得買,真抱歉。不過學校書局有辦公時間,同一般office hour差唔多,一至五都有,sat and sunday就無。但記緊書局會放summer。 ...

Oh.....I thought we can only purchase the uniform on 10 & 11 June.  Then i can go and buy the uniform for my son before summer holiday. Thx much!

Holam - PM class

你們是否都已完成第二輔的註冊了,有沒有放棄學位的,因朋友女兒仍在Waiting list.

26/8才是正式註冊日,不過9月學費已在3/8過咗數。如果沒有繳費,相信最遲也不過下星期會call waiting掛。
原帖由 IICHENG 於 09-8-5 16:47 發表
你們是否都已完成第二輔的註冊了,有沒有放棄學位的,因朋友女兒仍在Waiting list.

原帖由 queenie17 於 09-8-6 14:32 發表
26/8才是正式註冊日,不過9月學費已在3/8過咗數。如果沒有繳費,相信最遲也不過下星期會call waiting掛。

不是8月27日就開學了嗎?為何會8月26日才註冊,石否詳細一點告知我?

So Sorry!26/8當天為新生日,當天分班。之前10/6註冊日是不用繳費的,唔怕麻煩,照註冊無所謂。我相信有些人用了660元留位,最多至3/8日前就須决定,無理由仲用多成千元hold住個位掛!我之前用咗二千幾元留位,幫個女買多個保險。至七月中已完全放棄,直至3/8已成定局。
原帖由 IICHENG 於 09-8-6 17:37 發表

不是8月27日就開學了嗎?為何會8月26日才註冊,石否詳細一點告知我?

即是否waiting list的小朋友仍有機會?

may be 仲有位,記得以前我個仔K1開咗學一個月後,有一個同學走咗,之後就好快有人代替咗。我亦聽聞有個家長年年寫信申請插班,終於K3插到。
原帖由 IICHENG 於 09-8-11 19:05 發表
即是否waiting list的小朋友仍有機會?