用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

有水飲ok嘅.

原帖由 marcusmom 於 09-9-11 11:00 發表
我都覺得放係書包前袋,又要放食物盒,杯同毛巾盒,攪到個食物盒唔可以太大.

茶點都幾令我頭痛,我多數帶餅,但又好似好乾咁,帶麵包呢,個盒又太細,放唔落個盒度. ...

係真架,樂樂話佢隔離個同學仔喊囉~~

原帖由 Calvin0413 於 09-9-10 19:47 發表
頭先問政昊今日有外國老師來上英文堂,他一本正經地說有啊..教大寫B,小寫b,仲有同學仔喊添,問點解話因為見到外國人,所以同學仔喊咯..都唔知真定假.
...

希朗都係唔係好講學校的情況,反而成日講校車的事情喎,例如d哥哥話經過獅子山隧道時一齊扮獅子叫...所以佢話坐校車好開心...
响茶點方面,我都覺得個盒太細...我有時會放2個小的蛋糕你落去...因為希朗8:10am上校車,有時成1:00pm先返到屋企...所以我會放多一些茶點...我聽希朗講有同學帶粟米...唔知係咪要放埋匙,會唔會好麻煩呢?

我都好關心阿女班內情形, 但阿女只回應好少:
阿女話茶點是不可以分享, 否則同學個頭會變大, 老師話不可以分享, 茶點要每日準備確有點煩!

你們的孩子有沒有適應問題? 阿女近日較容易發脾氣, 不知是否與適應新生活有關?

原帖由 cccsmc 於 09-9-11 15:29 發表
係真架,樂樂話佢隔離個同學仔喊囉~~

無錯,喊嗰個咪係我個仔(敬朗),佢話有三個同學喊,其中一個就係佢,老師話佢最初無喊,後嚟見到有同學仔喊,佢就又喊。可能個老師高高大大,佢地有啲驚啩

補充:各位媽咪好,敬朗喺上幼愛班,車車組,佢已經有兩個好朋友,一個係黎寶希,另一個佢唔知叫咩名,只係知佢坐喺寶希隔離,同佢個Thomas水杯一樣,我都想知係邊個,三個都係車車組,佢話見到佢地兩個喊,所以佢又喊.

[quote]
你們的孩子有沒有適應問題? 阿女近日較容易發脾氣, 不知是否與適應新生活有?

倚祈媽咪:
之前我都一直擔心仔仔早上起不來趕不及吃早餐就要去搭車怕他肚子餓。再有自己搭車會否哭鬧?會否嘔吐?一周過去了,好在這些問題都沒有發生,比我預期理想!暫時都可以鬆口氣 。我都有贊仔仔叻叻。他2歲上過學前班,前三個月一點都沒有哭鬧,反而後期偶爾會哭一下(因新鮮感沒了),老師也是說這是正常的。每個小朋友反映會不一樣,大部分是前期適應。放心吧,
小朋友的適應能力很強的,多點正面鼓勵/讚揚,相信你女兒很快就會適應的。

我現在讓仔仔9:30熄燈睡覺(通常10點半左右才能睡著),早上他自己7點醒,吃個雞蛋奄列+8安奶粉/阿華田,
不過要一路催促,起碼30~40分鐘才吃得完。下樓5~6分鐘,7:45~50分上車。

andie

唔好期望啦
10年前 d 家長反應過比學校
學校至今都無因此而改變過

可能, 佢地覺得家長應該
付出心思去為孩子準備食物掛

原帖由 andie_chow 於 09-9-11 11:26 發表

帶茶點真係好頭痛既問題...如果學校可以提供茶點俾小朋友就好喇~

愛靚媽媽

我仔個茶點盒都係好細個...(大約亞仔手板咁大咋)
之前, 我都煩緊日日都要去山崎買 11蚊4件果 d 麵包仔
但係 d 款黎黎去去都係果幾樣
所以, 前幾日我將大麵包剪到個盒咁大 size 比佢帶
herman 又話咁樣 "好 d " 喎
可能, 大件既麵包多 d 口味掛 ??

原帖由 愛靚媽媽 於 09-9-11 15:48 發表
响茶點方面,我都覺得個盒太細...

政昊媽媽:
多謝你的分享及鼓勵!

另想知道(有無過來人幫手?):
1) 是否真的三年同一班同學, 同一批老師, 直升?
2) 每星期幾多音樂堂, 美術堂, 英文堂等等...
3) 有什麼親子活動?
阿女每日校車來回, 有時覺得同學校好遠, 咩都唔知咁!
先謝謝大家的回覆!

[quote]原帖由 Calvin0413 於 09-9-11 21:52 發表
[quote]
你們的孩子有沒有適應問題? 阿女近日較容易發脾氣, 不知是否與適應新生活有關?

幸好我的兒子暫時沒有甚麼適應問題,未開學他已很期待上學,每天都問我何時可以返培正。開學至今,他每天都很開心,每天放學,他即時告訴我學校發生甚麼事,例如在學校玩過甚麼,老師說過甚麼,同學又發生甚麼有趣事等,原來他在校車上曾有兩次看見有同學嘔吐,又有同學在學校拉肚子......昨天他有點鼻水,而且又打颱風,我提議他不如今天留在家不要上學吧,怎料他連忙説:"唔好啦,我想返學同同學仔玩呀!"幸好今天沒有大礙,我便讓他回校,我這才知他真的很愛上學。

開學後我發覺他乖巧了,我一提起周老師,他便不敢胡鬧。至於你的兒子脾氣不太好,不知是否與上學有關,希望你細心留意,多點關心他在學校的情況,我想情況很快改善。

凱文今天病了,好了一點沒有...希望佢快d好返,再一齊搭校車啦...因為希朗話搭校車好好玩喎...

原帖由 HermanWai 於 09-9-13 10:53 發表
愛靚媽媽

我仔個茶點盒都係好細個...(大約亞仔手板咁大咋)
之前, 我都煩緊日日都要去山崎買 11蚊4件果 d 麵包仔
但係 d 款黎黎去去都係果幾樣
所以, 前幾日我將大麵包剪到個盒咁大 size 比佢帶
herman 又話咁樣 " ...

幸好我的兒子暫時 ... [/quote]

敬朗媽咪,你好!

謝謝關心!不過我仔仔沒事,你誤會了(只是在跟另一位媽媽分享)。你仔仔看來表達能力很高哦  ,能清楚轉述這麼多學校的事情。小孩子這麼快適應、每天開心上學,做媽媽的肯定是由衷地開心及放心

悅靈媽咪:

政昊中午電話告訴我:今早搭車時悅靈送了包QQ糖給他。多謝 問他有沒有跟悅靈說謝謝,他說:我唔記得著我跟他說下次要記住啦。

今天8號風球打正我屋企(可能向北的緣故), 即使所有門窗都已關閉,風聲仍比獅子老虎的叫聲還恐怖都不敢坐近窗口…. 印象中還是第一次這樣子。

偷得浮生一拜風球所,看來明天可以歇在家好好陪仔女玩咯!

大家好! 悅晴報到! 26/9 在班房喊既就係佢

上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗 (輪船組)
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈 (飛機組)
樂熹 (輪船組)
家豪
悅晴 (車車組)

晴晴話用thomas水杯既有善樂, 敬朗同欣權(?)
:-o :-P :-D;-)

回覆 132# Calvin0413 的文章

政昊媽咪:

囝囝沒事便好,我問朗朗認識政昊嗎?他說認識,並說"他好乖嘅"。敬朗很喜歡說話,所以每天都把學校發生的有趣事告訴我,昨天他告訴我,有一個同學直呼周老師"喂",周老師連忙說:"我唔係叫喂,我叫周老師。"又打三號颱風時,校長(我想是主任)透過廣播宣佈正懸掛三號颱風,他說周老師提醒同學們打風不要外出,有一個家長提早接同學離開,其他同學等坐校車。

原帖由 007guruguru 於 09-9-14 22:46 發表

晴晴話用thomas水杯既有善樂, 敬朗同欣權(?) ...

悅晴媽咪:謝謝,悅晴真很有觀察力,竟然有留意他們用thomas杯。我問敬朗是不是,他說善樂用的thomas杯跟他的不一樣,我再問是否欣權跟他的杯一樣,他才記起是他。他說每次吃茶點時,他都會跟寶希、欣權和善樂一起乾杯,他和寶希和欣權是好朋友,我問他"咁善樂呢?"他答道:"善樂少少ok啦"我問他此話何解,他說善樂說話很大聲,"由朝到晚都好嘈,自己同自己講嘢",而且"善樂都唔係坐喺隔離",真笑死我,童言無忌,希望善樂媽咪不要介意。

朗朗媽咪,

他說周老師 提醒同學們打風不要外出《==是呀,政昊回家也跟我說周老師話打風唔好出去,如果唔系會被吹走既  

我問他是否認識敬朗,他似乎摸不著頭腦,
但恩權他就認識(開學第一個星期送仔仔上學時同搭一部巴士認識)
其實他同組的同學仔暫時他都只能說出有限幾個名字。哈哈

敬朗媽咪,

哈哈~~我唔介意,我希望敬朗唔好介意就真,可以同樂樂做好朋友。事實樂樂是口不停,不是唱歌就是說話,沒人跟他說,他也可以自說自話自己笑。周老師也有跟我提過樂樂會在座位大聲說話,但近日已開始有改善,會先舉手後發言,希望他可以慢慢進步啦~~

原帖由 hellomother 於 09-9-15 11:26 發表

我問敬朗是不是,他說善樂用的thomas杯跟他的不一樣,我再問是否欣權跟他的杯一樣,他才記起是他。他說每次吃茶點時,他都會跟寶希、欣權和善樂一起乾杯,他和寶希和欣權是好朋友,我問他"咁善樂呢?"他答道:"善樂少少ok啦"我問他此話何解,他說善樂說話很大聲,"由朝到晚都好嘈,自己同自己講嘢",而且"善樂都唔係坐喺隔離",真笑死我,童言無忌,希望善樂媽咪不要介意。

敬朗媽咪:

好耐無見, 上次提及多了少少發脾氣的是我個女倚祈, 返了個多星期後好了很多, 可能是我太緊張, 現在她每日返學都好開心, 成日話4樓好多嘢玩, 佢都講過校車有小朋友嘔, 亦有小朋友喊, 但最近喊的小朋友沒有喊了,叻左好多!
倚祈說班上的好朋友有敬朗及郭紫柔(同組), 佢話敬朗坐車會同佢講嘢, 再問才可以記多幾個名...政昊...
睇見佢地慢慢熟絡, 真係好開心。

原帖由 hellomother 於 09-9-14 09:21 發表
[quote]原帖由 Calvin0413 於 09-9-11 21:52 發表
[quote]

幸好我的兒子暫時 ...

愛靚媽媽

多謝關心
凱文無燒啦
昨日星期一起身, 覺得凱文有少少興興地
所以想比佢休息一下米唔返學囉
佢飲了中藥已經無燒啦

我記得以前哥哥返小學時
姐姐唔知佢發燒
點知返到學校, 唔比上課室
要係衛生室坐到家長黎湊返屋企
雖然, 凱文當日祗係98度幾
又無傷風, 又無咳
但我唔想佢咁辛苦...
而且, 返到學校唔比上課室又要湊番屋企
到時, 來來回回咁搭車就真係慘啦

e !!! 希朗係 ?? 住觀蘭既 ??
希朗係米同凱文一班 + ???
哈哈...唔記得 d 小朋友名 tim !

唉...星期一返唔到, 星期二又打風
凱文錯過了佢最鐘意 既 PE 堂 tim

原帖由 愛靚媽媽 於 09-9-14 14:17 發表
凱文今天病了,好了一點沒有...希望佢快d好返,再一齊搭校車啦...因為希朗話搭校車好好玩喎...
‹ 上一主題|下一主題