用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教仔煩惱
go

教仔煩惱 [複製鏈接]

有什麼好方法對付一個7歲男仔,每遇上不合自己心意的時候,便大叫大哭,家嘈屋閉,好煩...............!!

Taimum
   0    0    0    0

原帖由 Taimum 於 09-1-11 21:20 發表
有什麼好方法對付一個7歲男仔,每遇上不合自己心意的時候,便大叫大哭,家嘈屋閉,好煩...............!!

Taimum

我個大仔亦係咁, 一有情緒, 即使係少少唔開心, 佢都唔識自己處理, 發哂落我身上, 所以佢係屋企對住我, 我壓力好大. 我以前會頂唔順打佢, 但現在我就多數叫佢係自己張床度冷靜下先, 我就係廳度等佢, 佢係床上大喊大叫20-30分鐘後, 佢自己話冷靜了, 我地先再傾

我仔6歲半!
我試過同佢講:你冷靜落泥,我先同你講野!喊解決唔到問題,你要收左聲,同我講你想點,我先聽到!

亦試過在佢心情好時話同佢開會,我話:我想當你大個仔咁同你講野得唔得,但你唔可以惱bor(佢實話好, then我精簡講下佢大聲喊或點唔聽話的問題,然後問佢點解一喊唔肯收聲(比佢講下理由),又問佢點樣提佢佢會收聲,話大家定個暗號...)
so far都work,無咁野蠻同快左收聲

Taimum
感謝神賜我們寶貝兒子!

Taimum

除非是有精神有問題; 否則, 一定是 "縱" 之過! 他大叫大哭之後是否得逞?

我同事個仔有類似case, 資優生又如何?! 今年開始自已帶翻個仔, 不給99/ 不給工人帶了, 妳經濟上可以嗎?  兩個仔都好了很多, 老人家太縱了, 又不懂教, 工人又不敢出聲,小朋友想點就點...

要 set 一D rules 給他守, 教他之一個亦要嚴格, 賞罰分明. 不可再 "縱" 了, 只會害了他, 我亦在努力學習中, 細B時(99帶), 我個仔都有出現過類此情況, 但3歲左右已沒有了, 因自已/ 工人帶翻亞仔, 我們亦不會讓他得逞.

現在亞仔更加不會如此做, 因他已明白 "慳翻啖氣好過, 你們都唔會......"

原帖由 Joe媽媽 於 09-1-13 13:57 發表

除非是有精神有問題; 否則, 一定是 "縱" 之過! 他大叫大哭之後是否得逞?

我同事個仔有類似case, 資優生又如何?! 今年開始自已帶翻個仔, 不給99/ 不給工人帶了, 妳經濟上可以嗎?  兩個仔都好了很多, 老人家太縱了, ...

如果小朋友唔係情緒上有問題, 我唸真係要"治"吓佢.

佢係咪想你關注佢多D呢?? 依D行為 - 會唔會太自我呢?

你可以考慮吓用手機RECORD左佢嘅行為, 等佢COOL DOWN後去睇返, 咁樣會影響到其他人.
又或者, 我會用同樣事情去同樣好似佢咁做, 等同身同感受吓, 希望佢可以領悟/反省到.

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題