用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正家長可否協助回答
樓主: wai406
go

培正家長可否協助回答

cy36baby,

我非常喜歡Pui Ching, 小兒是12月出生, 考Pui Ching 有否難?  其實很想知Pui Ching 喜歡收哪些小朋友?  家庭富有優先?

Thanks!

Elsa

原帖由 cy36baby 於 09-1-12 11:16 發表
我有個同事同你一樣, 個仔同個女十年前同五年前都係取錄於ST.CAT 同培正, 但係佢無保留地選擇培小, 現在一個升培中, 一個讀培小, 好聽話, 好乖巧, 我同事完全無後悔佢當年的選擇!

我仔仔都取錄於根德園同培小, 雖 ...

Just wonder anyone would consider study in BOTH SC and PC (am/pm)? Then can solve the problem of one dragon VS English standard.

BTW, just think that PC's moral and Chinese are really good? Then to find 'Eng subsitite' outside is easier than Chinese.

我自己都係一個老師, 深感德育是非常重要, 培幼&培小都有一個非常好的環境在呢方面的培育, 我俾我個囝囝在出面學緊phonics, 上堂全英交, 由net教, 佢見到好多字都會自己讀, 而且聽得到又講得到, 出面實在有太多方法在英文下苦功了, 反而找一間著重德育的學校唔易吧! 而且培正的中文+數學是出名好的!

Sheepy, 請問你的小朋友在那裡學英文? 可否pm資料給我! 每星期一堂嗎?

請問各位培小的P1學費是多少?  培中S1要多少呢?

Hi 請問各位培正家長,

讀培幼如想升培小的話,是否連首輪自行分配學位嘅機會都要放棄, 才可保留培小學位?

我想問下如果 搵到人寫介紹信, 係咪係IN 之前交到去校務處俾校長呢?

小學今年$2,800,每年都會加小小學費,中學係津貼,唔洗比$,但如果學校轉直資,咁就唔清楚.

原帖由 choichoimum 於 09-12-10 10:38 發表
請問各位培小的P1學費是多少?  培中S1要多少呢?

你去參加首輪自行分配學位,理論上學校係唔會知,不過詳情你最好打去教育局問吓.

原帖由 308 於 09-12-15 17:18 發表
Hi 請問各位培正家長,

讀培幼如想升培小的話,是否連首輪自行分配學位嘅機會都要放棄, 才可保留培小學位?

請問培幼同培小, 有沒有外籍老師教英文呀?

原帖由 Lulu0820 於 09-12-16 09:09 發表
你去參加首輪自行分配學位,理論上學校係唔會知,不過詳情你最好打去教育局問吓.
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/030209/3/4/2/+8[/img]

培正 vs Keen Mind

What are the comments on 培正 and Keen Mind Kindergarten?

劍鳴在3年後又要再煩過。
但如果你希望BB第時讀拔萃或聖保羅男女等超級名校,我就覺得劍鳴好D。
我曾經也爭扎過想個女過去kowloon tong讀,但經過幾個月kg面試後,我,家人和女都好累了。
我自問個女不是好勁的材料,我自己又懶,加上培正中學和小學也是全港前排的,所以培正是我的第一選擇。

sheepy,

我都想比囡囡讀英文, 可以share英文課文資料給我號, pls pm, thanks a lot.

TLC123

原帖由 Sheepy 於 09-11-19 16:12 發表
我自己都係一個老師, 深感德育是非常重要, 培幼&培小都有一個非常好的環境在呢方面的培育, 我俾我個囝囝在出面學緊phonics, 上堂全英交, 由net教, 佢見到好多字都會自己讀, 而且聽得到又講得到, 出面實在有太多方法 ...

原帖由 Sheepy 於 09-11-19 16:12 發表
我自己都係一個老師, 深感德育是非常重要, 培幼&培小都有一個非常好的環境在呢方面的培育, 我俾我個囝囝在出面學緊phonics, 上堂全英交, 由net教, 佢見到好多字都會自己讀, 而且聽得到又講得到, 出面實在有太多方法 ...

我都想比囝囝讀英文, 可以share英文課文資料給我號, pls